Büyük kripto borsaları ve şirketleri Avrupa ve Kuzey Amerikada faaliyet gösterse de kullanıcıların çoğunluğu dünyanın en büyük borsaları ve madencilik havuzlarının çoğu gibi Asya Pasifik bölgesinde bulunduğu için kripto dünyasının ağırlık merkezi Asya olarak görülüyor.
Bunun nedeninin düzenlemelerin ve mevcut finansal altyapının olduğu tahmin edilmekle birlikte Asyanın madencilik için uygun bir enerji ortamından ve uygun maliyetli BT kaynaklarından yararlanması gibi başka faktörler de bulunuyor.
Bununla birlikte aynı uzmanlar cryptoasset ve blockchain teknoloji şirketlerinin bulunduğu yer göz önüne alındığında Asya hakimiyetinin yakında değişebileceğini düşünüyor.
Asya yatırımcılarının egemenliği
Çoğu kripto tüccarının Asyada olduğunu gösteren birçok kanıt bulunuyor. Son zamanlarda DEXTFnin baş bilimcisi Asyanın çoğunda işlem saatlerinde yükselme eğiliminde olan Ethereum (ETH) gaz fiyatları ile ilgili konuştu.
Grafikte de gösterildiği gibi gaz fiyatı anakara Çin Singapur Tayvan ve Hong Kongu kapsayan bir saat dilimi olan UTC+8de zirveye ulaşıyor.
Binanceın Asya-Pasifik bölge başkan yardımcısı Mai Lu Asyalı kullanıcılardan gelen daha yüksek gaz talebinin merkezi olmayan finans (Defı) için daha yüksek bir talebin sonucu olduğunu düşünüyor.
Mai Lu “Asya geçtiğimiz yıllarda piyasaya giren blockchain girişimlerinin ve yatırımcıların sayısının arttığına tanık oldu ve birçok proje Ethereumda DeFı ürünleri ve hizmetleri üzerinde aktif olarak çalışıyor bu da Asyada gündüz Ethereum işlem ücretlerinin yükselmesinin nedeni olabilir” dedi.
Asyanın kripto hakimiyetini doğrulayan diğer göstergelere bakmak gerekirse CryptoCompare verileri Tetherin (USDT) küresel Bitcoin (BTC) piyasasının yaklaşık % 57sini oluşturduğunu ABD dolarının % 19unu ve Japon Yeninin % 11ini oluşturduğunu gösteriyor.
Chainalysis tarafından yapılan araştırmalar Çinin en fazla sayıda USDT kullanıcısına sahip olduğunu ve burada diğer ülkelerden daha fazla işlem yapıldığını gösterdi
Asya yatırımcıları arasında BTCye olan talebin sebebi nedir?
Mai Luya göre bazılarının uluslararası ticaret anlaşmazlıkları nedeniyle zayıfladığını söylediği bir Çin Yuanı da dahil olmak üzere demografik ve ekonomik faktörlere bağlı bir sebep ortaya çıkıyor.
Mai Lu Tüm bunları geride bırakan şeyin kullanıcı talebi olduğunu göreceğiz. Asya kripto için büyük bir talep yaratan ve büyümesine katkıda bulunan büyük bir nüfusa ve yetersiz finansal altyapıya sahip” açıklamasını yaptı.
Hindistan merkezli Coinrecoil borsasının CEOsu Kunal Barchha nüfus büyüklüğünün Asyanın neden kriptoya hakim olduğunu açıklamaya yardımcı olduğuna inanıyor.
Barchha “Asya büyük ölçüde nüfuslu bir alandır ve bu nedenle kullanıcılardaki birkaç yüzde artış bile genel kripto pazarına bir destek gösterebilir” dedi.
Düzenleme Madencilik BT
Burchha Mai Lu gibi düzenlemenin Asya için büyük bir faktör olduğuna inanıyor.
Lu” Kripto yatırımcılarının dağılımı temel olarak düzenleyici ortam tarafından belirlenir. Gördüğümüz gibi Hindistan Yüksek Mahkemesinin ülkenin merkez bankası tarafından kripto para birimi ticaretinin yasaklanmasını iptal etmesinin ardından Hint pazarı patlak verdi.”
Lu özellikle Çin hükümetinin kripto ticaretini ve borsalarını resmen yasakladığı göz önüne alındığında gelecekte değişme olasılığı bulunduğunu düşünüyor.
“APAC bölgesindeki birçok ülke düzenleyici belirsizliklerle karşı karşıya. İlgili düzenlemenin olmaması sınırlı bir süre için yeniliği teşvik ederken aynı zamanda endüstrinin uzun vadeli gelişimi için potansiyel tehditler de oluşturmaktadır” dedi.
Çin hükümetinin kriptoya karşı şüpheci tutumuna rağmen Bitcoin madenciliği hala Çin merkezli havuzlar tarafından yönetiliyor. Büyük ihtimalle bu durum Çindeki daha ucuz üretim maliyetlerinin yanı sıra daha düşük elektrik fiyatlarından kaynaklanıyor.
Barchhaya göre Hindistan gibi Asya ülkeleri de elverişli bir BT ortamından yararlanıyor.
Barchha “BT kaynakları burada çok uygun maliyetli. Ayrıca yetenekli geliştiriciler ve mühendisler bol miktarda bulunuyor. Daha sonra Asya ülkelerinin Blockchain ve kripto para birimleri ile ilgili yeni gelişmelerde öncü bir rol oynadığını görüyorum” açıklamasında bulundu.
Değişim için bir fırsat olabilir mi?
Barchha ve Lu Avrupa ve Kuzey Amerikanın kripto piyasasındaki en yenilikçi şirketlere sahip çıktığını söyledi.
Mai Lu Birçok etkili Blockchain projesinin Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupada kök salarken önde gelen kripto borsalarının çoğunun APACde yer alması enteresan” yorumunu yaptı ve “Birçok yenilikçi teknoloji ekibine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupadaki Blockchain şirketleri teknolojik gelişme açısından rekabette avantajı elinde bulunduruyor” şeklinde ekledi.
Barchha ise potansiyel olarak kısıtlayıcı yasalar nedeniyle kriptografinin daha geniş bir şekilde benimsenmesi söz konusu olduğunda Avrupa ve Kuzey Amerikanın yol gösterebileceğini düşünüyor ve şöyle diyor:
“Avrupalıların ve Amerikalıların pazarın benimsenmesine öncülük edeceğine inanıyorum Asyalıların ise bakış açısı çoğunlukla tüccarlar ve yatırımcılar şeklinde olacak. Bunun nedeni Asya ülkelerinin kriptoyu para birimi olarak değil yatırım varlıkları olarak kabul edebilecek düzenlemeleri kabul etmesidir.”
Barchha bu durumun mal ve hizmet satın almak için kriptonun benimsenmesinin önünde bir engel oluşturacağını tahmin ediyor. Ancak Asyanın ticaret pazarında hayati bir öneme sahip olduğunu düşünmeye devam ediyor.
Mai Lu Asyanın kriptografinin dünya çapında nasıl geliştiği üzerinde büyük bir etkiye sahip olmaya devam edeceği konusunda ısrar ediyor.
“Asya kripto endüstrisinin küresel kripto alanı üzerinde olağanüstü bir etkisi bulunuyor dünya genelinde benimsenmesi artacak ve sektörün genişlemesine yardımcı olacak talep tarafı çok yüksek olduğu için katlanarak uzun vadede büyümeye devam edecek.”