featured

BTC ve ETH farklılıkları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin Temel Bilgileri

Bitcoin 2009 yılının Ocak ayında piyasaya sürüldü. Gizemli Satoshi Nakamoto tarafından bir makale ile ortaya çıktı. Bitcoin hükümet tarafından verilen para birimlerinin aksine merkezi bir otorite olmadan güvence altına alınan çevrimiçi bir para sözü vaat ediyor. Fiziksel Bitcoin söz konusu olmayıp sadece kriptografik olarak güvenli bir defteri kebir ile ilişkilendiriliyor. Bitcoin bu tür bir çevrimiçi para biriminde ilk denemeler olmasa da ilk çabalarında en başarılı olanlarından biri olarak son on yılda geliştirilen neredeyse tüm kripto para birimlerinin öncüsü olarak biliniyor.

Yıllar içinde dijital merkezi olmayan bir para birimi kavramı düzenleyiciler ve hükümet organları arasında kabul gördü. Resmi olarak tanınan bir ödeme aracı veya değer deposu olmasa da kripto para birimi kendisi için bir niş oluşturmayı başardı ve düzenli olarak incelenmesine ve tartışılmasına rağmen finansal sistemle birlikte var olmaya devam ediyor.

Ethereum Temel Bilgileri

Blockchain teknolojisi sadece dijital bir para birimini etkinleştirmenin ötesine geçen uygulamalar oluşturmak için kullanılıyor. Temmuz 2015te piyasaya sürülen Ethereum en büyük ve en köklü açık uçlu merkezi olmayan yazılım platformudur.

Ethereum akıllı sözleşmelerin ve merkezi olmayan uygulamaların ( dapp ) dağıtımının herhangi bir kesinti sahtekarlık kontrol veya üçüncü bir tarafın müdahalesi olmadan oluşturulmasına ve çalıştırılmasına olanak tanıyor. Ethereum bir blockchain üzerinde çalışan ve geliştiricilerin dağıtılmış uygulamalar oluşturmasına ve çalıştırmasına olanak tanıyan kendi programlama dili ile birlikte geliyor.

Ethereumun potansiyel uygulamaları geniş kapsamlı olup doğal kriptografik tokeni ETH ile güçlendiriliyor. 2014 yılında Ethereum ezici bir yanıt alan Eth için bir ön satış başlattı.

Ethereum esas olarak iki amaç için kullanılıyor diğer kripto para birimleriyle aynı şekilde borsalarda dijital para birimi olarak işlem görüyor ve Ethereum ağında uygulamaları çalıştırmak için kullanılıyor. Ethereuma göre “dünyanın dört bir yanındaki insanlar ETHyi ödeme yapmak değer deposu veya teminat olarak kullanıyor.

Temel Farklılıklar

Hem Bitcoin hem de Ethereum ağları dağıtılmış defterler ve kriptografi ilkesine dayanırken ikisi teknik olarak birçok yönden farklılık gösteriyor. Örneğin Ethereum ağındaki işlemler yürütülebilir kod içerebilirken Bitcoin ağ işlemlerine eklenen veriler genellikle yalnızca not tutmak içindir. Diğer farklılıklar arasında blok süresi (bir eter işlemi bitcoin için dakikalara kıyasla saniye cinsinden onaylanır) ve çalıştırdıkları algoritmalar (Ethereum ethash kullanırken Bitcoin Sha-256 kullanır) bulunuyor.

Daha da önemlisi Bitcoin ve Ethereum ağları genel amaçlarına göre farklılık gösteriyor. Bitcoin ulusal para birimlerine alternatif olarak yaratılırken ve bu nedenle bir değişim aracı ile bir değer deposu olmayı hedeflerken Ethereum kendi para birimi aracılığıyla değişmez programatik sözleşmeleri ve uygulamaları kolaylaştırmak için bir platform olarak tasarlandı.

Eterin temel amacı kendisini alternatif bir para sistemi olarak kurmak olmayıp Ethereum akıllı sözleşmesinin ve merkezi olmayan uygulama (dapp) platformunun çalışmasını kolaylaştırmak ve para kazanmak şeklindedir.

Ethereum Bitcoin ağını destekleyen bir blockchain için başka bir kullanım durumu olup teorik olarak Bitcoin ile gerçekten rekabet etmemesi gerekiyor. Bununla birlikte eterin popülaritesi özellikle yatırımcıların bakış açısından tüm kripto para birimleri ile rekabete itti. 2015in ortasından bu yana tarihinin çoğu için ether piyasa değeri ile en iyi kripto para birimlerinin sıralamasında Bitcoinin gerisinde kaldı. Bununla birlikte Ethereum ekosisteminin Bitcoinden çok daha küçük olduğunu akılda tutmak önem arz ediyor : Ocak 2020 itibariyle Etherin piyasa değeri 16 milyar doların biraz altındayken Bitcoin ise 147 milyar dolardan fazla olan yaklaşık 10 kat daha fazla oldu.

BTC ve ETH farklılıkları