featured

‘Akıllı sözleşmeler, IOT sensörleri olmadan sınırlı potansiyele sahip’

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret sektöründeki akıllı sözleşmelerin tam potansiyel yeni araştırmalarını sürdürmek için IoT sensörlerine güvenmesi gerekecek.

Blok zinciri ve iş uzmanlarına göre akıllı sözleşmeler IoT sensörleri ile birlikte uygulanmazsa belirli endüstrilerde sınırlı verimliliğe sahip oluyor.

Stern İşletme Fakültesi öğretim üyelerinden Hanna Halaburda ve Yannis Bakos 10 Temmuzda Unitize Konferansında  akıllı sözleşmeler ile Nesnelerin İnterneti (IoT) sensörleri arasındaki etkileşimle iş verimliliğini artırmaya yönelik araştırmalarını sundu.

“AKILLI SÖZLEŞMELER İŞİ DAHA DEMOKRATİK HALE GETİRİYOR”

Çalışma “akıllı sözleşmelerin iş dünyasını nasıl daha demokratik hale getireceğine” yani ilgili tüm taraflar için nasıl faydalı olacağını araştırdı. Araştırmacılar tek başına kullanıldığında teknolojinin mevcut uygulamasında eksiklikler buldu.

Halaburda nesnelerin internetinin ticaret sektöründeki akıllı sözleşmelerin faydalarını en üst düzeye çıkarmak için kritik olduğunu vurguladı. Halaburda’ya göre nesnelerin interneti sorunu çözüyor ama sadece kısmen çözüyor ancak işe akıllı sözleşmeler eklendiğinde malların teslimat kalitesi yükseliyor.

Araştırmacılar bir meyve nakliye şirketi ve perakendeci arasında bir sözleşmeye atıfta bulunarak akıllı sözleşmenin otomatik yürütme sorununu çözdüğünü ancak nakliye şirketini meyvenin kalitesini korumak için teşvik etmediğini açıkladı.

Bununla birlikte sürece nesnelerin interneti sensörleri eklenirse akıllı bir sözleşme depolama sıcaklığı gibi teslim edilen meyvenin kalitesine bağlı ayrıntıları veya ödemeleri ayarlayabiliyor. Sonuç olarak her iki tarafın da anlaşmanın bir kısmını tamamlamak için karşı tarafa güvenmesine gerek kalmıyor.

MALİYET

Akıllı veya gelenek sözleşmelerinin uygulanıp uygulanmayacağına dair karar maliyetlere göre veriliyor.

Araştırmada geleneksel sözleşme uyuşmazlıkları için yasal maliyetlerin normalde yüksek olacağı zaman nesnelerin interneti sensörlerinin ve akıllı sözleşmelerin uygulanmasının maksimum değere sahip olduğu sonucuna varıldı.

YILDA 300 MİLYAR DOLAR TASARRUF

Cointelegraph Consulting ve VeChain tarafından yayımlanan bir rapor blok zinciri teknolojisini nesnelerin interneti ile birleştirmenin avantajlarına değinerek gıda endüstrisinin bu teknolojilerin kullanıldığı yöntemlerle yedi yıl içinde yılda 300 milyar dolar tasarruf edebileceğini ortaya koymuştu.

‘Akıllı sözleşmeler, IOT sensörleri olmadan sınırlı potansiyele sahip’