Blockchain tabanlı sansürlenemez internet sitelerine odaklanan Tim Draper destekli girişim Unstoppable Domains merkeziyetsiz bir sohbet protokolü başlattı.
“Unstoppable Chat (dChat)” adlı protokol eşler arası ağ ve uçtan uca şifreleme ile gizliliği teşvik etmeyi amaçlıyor. Facebook gibi ana akım mesajlaşma uygulamalarının aksine dChat kullanıcıların mesajlarını kendi sunucularında bulundurma şifreleme ve depolamalarına olanak sağlıyor.
Ethereum cüzdanı özel anahtarı gerekiyor
DChat kullanıcıların mesajlarını tamamen kontrol etmesine olanak sağlamak için kullanıcıların kripto para cüzdanları ve P2P ağlarına entegre oluyor. Kullanıcıların sohbete giriş yapmak için Ethereum cüzdanı özel anahtarına sahip olması gerekiyor.
Unstoppable Domainsin kurucu ortağı Brad Kam kripto cüzdan entegrasyonunun kullanıcılara maksimum gizlilik sağlamak olduğunu söyledi. Kam kullanıcıların artan gizlilik için ayrı bir cüzdan oluşturabileceğini açıkladı:
“Ethereum cüzdanı özel anahtarı kullanmanız gerekiyor. Bu sizden başka kimsenin sohbetinize girememesini garanti ediyor. Gizlilik hakkında endişe duyuyorsanız yalnızca alan adını saklamak için bir cüzdan oluşturun. Anonim kalabilirsiniz.”
Kam başlangıçta sohbetin yalnızca tarayıcılarda bulunacağını mobil uygulamaların ise yakında piyasaya sürüleceğini açıkladı.
Şirkete göre MyEtherWallet ve imToken gibi kripto cüzdan hizmetleri dChati desteklemeye başladı ve yakında dChat protokolünü kullanarak kendi uygulamalarını da başlatacak.
Yeni ürün Mozillanın geliştirici ve teknoloji uzmanlarını dağıtık web 3.0.ı geliştirmek için bir araya getirmeyi amaçlayan “Fix the Internet” programının bir parçası olarak piyasaya sürüldü.
Veriler protokol katmanında güvende
dChat bir şirket kullanıcıyı dChat protokolünde geliştirilen bir uygulamadan uzaklaştırsa bile kullanıcıların mesaj ve verilerini güvenli bir şekilde saklamasına olanak sağlamak amacıyla tasarlandı.
Kam protokolün kendisinin müdahaleye karşı dayanıklı olduğunu söyledi:
“Bir şirketin protokol katmanındaki kullanımı durdurmasının hiçbir yolu yok. Tasarım olarak böyle. Güvenli bir sisteme sahip olmanın tek yolu bu. Uygulamalar tabi ki kullanıcıların kullanımını engelleyebilir. Fakat kullanıcı yine de hesap ve mesajlarına erişimini kaybetmez.”