Avrupa Merkez Bankası (ECB), bir merkez bankası dijital para birimi projesinin nasıl olacağına dair araştırmalarına devam ediyor. Tüm bu araştırmalar devam ederken Avrupa Merkez Bankası potansiyel bir dijital euro hakkında düzenlediği anket sonuçlarını paylaştı.
Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre ECB tarafından düzenlenen ve 8.200 den fazla kişinin katıldığı anketin katılımcılarının, yüzde 47’si Almanya’dan, yüzde 15’i İtalya’dan ve yüzde 11’i Fransa’dan geldi.
Ankete katılanların yüzde 43’ü yaklaşmakta olan dijital Euro’da en çok gizlilik özelliğinin olmasını istiyor. Gizlilik, hem vatandaşlar, hem de ankete katılan profesyoneller arasında dijital Euro’da olması gereken en önemli özellik olarak görülüyor.
Ankete katılanların yüzde 18’si ise dijital Euro’nun tüm Euro bölgesinde geçerli bir ödeme yöntemi olmasını istiyor. Ankete katılanların yüzde 9’su ek maliyetleri kaldırmanın önemine değinirken yüzde 8’i ise dijital bir Euro’nun kesinlikle çevrimdışı olarak kullanılabilmesini istiyor.
ECB’nin Ekim 2020’de başlatılan dijital avro kamuoyu anketi, ECB’nin ilk bulgularını doğruladı ve Eurosystem’in 2021 ortalarında dijital bir euro ile ilgili resmi bir araştırma başlatma kararına değerli veriler sağladı. ECB yönetim kurulu üyesi Fabio Panetta şunları söyledi:
“Dijital bir euro, ancak Avrupalıların ihtiyaçlarını karşılıyorsa başarılı olabilir. Dijital bir avronun halkın istişaresinde vurgulanan vatandaşların beklentilerini karşılamasını sağlamak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. “
ECB Başkanı Christine Lagarde’ye göre, ECB’nin Yönetim Konseyi ve Avrupa Parlamentosu bu girişimle birlikte ilerlemeye karar verirse, dijital bir avroyu benimseme sürecinin tamamı dört yıla kadar sürebilir.
Kullanıcı gizliliği sorunu, merkez bankası dijital para birimleri veya CBDC’lerle ilişkili en büyük sorunlardan biri olarak ortaya çıktı ve hükümetler, gizliliği korurken yasadışı finansal faaliyetlerin nasıl önleneceği konusunda halen bir sonuca ulaşabilmiş değil.
Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler, bu sorun çözülene kadar bir CBDC projesi başlatmamayı tercih ederken, Çin gibi diğer ülkeler aktif olarak bir CBDC çalışmalarına devam ediyor.