Herkes Cuma günü Bitcoin’in neden dakikalar içinde 7600 $’lardan 8600 $’lara fırladığını hatta 10.000 $’ları gördüğünü merak ediyor.
Genel olarak kabul edilen teori Çin devlet başkanı Xi Jinping blokchain teknolojisinde liderliği hedeflediklerini açıkladı ve böylece özellikle Asyalı yatırımcılar Bitcoine hücum etti.
Bu teori akla yakın geliyor. Ancak yükseliş açıklamanın yapıldığı saatte değil Asya piyasalarının çoğunun uykuda olduğu (Çin ve Japonya için gece yarısı ve sonrası) saatlerde geldi.
Ayrıca unutulan bir nokta var. 25 Ekim Cuma günü yaşanan yükselişten önce 23 Ekim Çarşamba günü yine çok kısa sürede çok ciddi bir düşüş yaşandı. Bitcoin 15 dakikada 7900’lerden 7500 $’lara çakıldı. Bu iki olayın birbiriyle bağlantılı olması lazım ve yükselişi açıklayan teorinin bu düşüşü de açıklanması gerekiyor.
Ben Bitcoindeki hareketlerin Amerika’daki repo kriziyle bağlantılı olduğunu düşünüyorum.
Yaklaşık bir aydır Amerikan bankaları gecelik borçlanma yani repo piyasasında karşılığında teminat olarak bono ve tahvil verdikleri halde nakit bulamıyor. Başlangıçta bu durum gecelik repo faizlerinin en son 2008 Krizi’nde görülen seviyelere fırlamasına sebep olmuştu. Amerikan merkez bankası FED bankaların nakit bulamadıkları için sorun yaşamamaları adına önce kendisi repo ihaleleri açarak piyasaya nakit sağladı. Bu yetmeyince tekrar para basmaya başladı. Ancak piyasadaki nakit ihtiyacı artarak devam etti.
22 Ekim’de FED’in İki haftalık 35 milyar $’lık repo ihalesine 50 milyar $ nakit talebi geldi. FED para basma (bono alıp piyasaya nakit verme) ihalelerine ise 16 Ekim’de alınmak istenilen bono miktarının 525 katı 18 Ekim’de 54 katı 22 Ekim’de 58 katı ve nihayet 23 Ekim’de 61 katı talep geldi. Yani piyasanın nakit talebi sürekli arttı.
Muhtemelen 23 Ekim de bu nakit talebi küçük bir kriz halini aldı ki FED 24 Ekim’de gecelik repo miktarını 75 milyar $’dan 120 milyar $’a yükseltti. (FED bir gecede piyasaya 120 milyar $ verirken Bitcoin’in 10 yılda ulaştığı piyasa değerinin sadece 170 milyar $!)
23 Ekim’de piyasada nakit talebi acil boyuta ulaşınca sadece Bitcoin’de değil altın ve özellikle gümüşte de küçük çaplı da olsa (176 $’dan 175 $’a) düşüşler gerçekleşti. Borsa’da da satış oldu. 22 Ekim’de 26929 puanı gören Dow Endeksi 23 Ekim’de 26754’e kadar düştü. Muhtemelen nakite sıkışan firmalar (bono ve tahvillere repo piyasasında bile yeterince alıcı bulamadıkları için) en kolay nakde çevrilecek varlıkları nakite çevirdi. Bitcoindeki hareketler elbette piyasası çok daha küçük olduğu için daha sert yaşandı.
Bu tablo FED’in 24 Ekim’de gecelik repo (piyasaya vereceği nakit) miktarını 120 milyar $’a yükseltmesi ile tersine döndü. 25 Ekim’de Borsa sert yükselişle 27000 puanı aştı; altın 1489 $’dan 1516 $’a tırmanırken gümüş 175’ten 183 $’a fırladı.
İşte tam aynı anda aynı paralel hareketle Bitcoin’de de sert yükseliş başladı. Bitcoin de zaten normal olarak hareketler diğer piyasalardan daha sert.
Fakat 25 Ekim’de ayrı bir piyasa kavramı daha devreye girdi: ‘Short Squeeze’. Eğer piyasa oyuncuları çok fazla fiyatın düşeceği yönünde bahis yapmışsa yani short pozisyonu açmışsa; fiyat aniden yükselirse bu short pozisyonları kapatmak isteyen çok fazla yatırımcı olacağı için birden çok fazla alım emri devreye girer ve fiyatı hızla daha da yukarı iter. İşte buna Short Squeeze denir. Bu durum hele de düşük hacimli piyasada gerçekleşirse fiyatların yükselmesi çok çok daha hızlı olur ki son zamanlarda kripto para piyasalarında hacimler oldukça düşük. Tabi bir de buna Bitcoin klasiği FOMO yani fiyat uçtu gitti ben kaçırdım paniği eklenince Cuma akşamı yaşanan durum ortaya çıktı.
Haa hocam kafamızı ütüledin bu ne teknik açıklama derseniz yaklaşın asıl olayı söylüyorum: Tam o saatte Kadıköy’de AltcoinTürk Traderbase’ten adımımı içeri attım. Bitcoin 7600’den 8600’e fırladı. Oradakiler ve sosyal medya hemen hocam çık bir daha gir dediler yaw olur mu haha dedim. Gecenin ilerleyen saatlerinde eve gitmek için kalktım çıktım. Montu içerde unutmuşum tekrar girdim 10000! Haydi selametle…
Erkan Öz / INFO Danışmanlık CEO’su