featured

Google kaç fax makinesi eder?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Salgınla birlikte büyük bir bilinmezliğe girdi dünya. Ne olacak ne kadar sürecek işimiz ne olacak işletmemiz ne olacak? Bu soruların cevapları hala çok net değil.

Aynı bilinmezlik varlıklar için de geçerli. Yatırımcı hangi değeri hangi kıstasla ölçmeye çalışacak kapatılan işletmelerin bugünkü halini mi hayatı korumak için uygulanması gereken karantinanın talebe vurduğu darbeyi mi boca edilen paranın yapması beklenen pozitif etkinin geleceğini mi?

Her gün çok farklı yerlerden aşırı oynaklık yaşanmış piyasalara dair analizler okuyoruz. İşi bu olan insanlar günü anlayıp geleceği tahmin etmeye çalışıyorlar. Fakat bu iş o kadar kolay değil bugünkü gibi koşullarda hiç değil. Daha rahat günlerde bile çok iyi sonuçlar olduğu söylenemez.

CXO Advisory Group borsa “uzmanları” tarafından yıllar içinde yapılan 6 binden fazla tahmini inceledi. Bu tahminlerin genel doğruluk oranı %47.4 çıktı. Yani yazıtura tahmininde olası başarıdan yüksek olamayacak bir sonuç çıkmuş.

Neden profesyonellerin tahmini yazı tura atmaktan daha farklı sonuçlar çıkarmıyor? Nerede hata yapılıyor?

Başarısız tahmin listelerinin hata noktaları nerede başlığının en başında dogmatizm var.

Dogmatizm şöyle tanımlanmış; en küçük bir eleştiriye izin verme­den rasyonel ve mantıksal kanıtlar yerine salt duygulara veya kişisel eğilimlere daya­narak körü körüne inanma onları sorgusuz sualsiz bir biçimde benimseme.

Bir düşünce bir iddia ya da bir teoriye ilişkin bir incelemeyi reddetme ve düşünce iddia ya da teori­nin her tür eleştiri ve sorgulamadan bağım­sız olarak otorite temeli üzerinde doğru olduğunu ileri sürme tavrı…

Aslında doğru olduğunu bilmediği halde bir şeyin doğru olduğu konusunda sarsılmaz inanca sahip olmak.

Bu durumda kibir de devrede demektir. Hem kibirli hem de hatalı olmaksa öldürücü bileşim.

Halbuki kolayı var; gelecek düşündüğümüzden çok daha az bilinebilir bunu itiraf edin yeter. Etrafınıza bakın bilmiyorum diyenler mi yoksa her şeyi bilenler mi çoğunlukta?

Ayrıca herkes hata yapabilir burada sorun yok eğitiminiz kariyeriniz hata yapmanıza engel değil. Nobel ödüllü biri olsanız bile hata yapar veya geleceği öngöremeyebilirsiniz. Örnek; Paul Krugman

Uluslararası iktisat ticaret teorisi ekonomik coğrafya ve uluslararası finans alanındaki akademik bilgisi ile tanınan 2008 yılında Nobel ödülünü kazanan Krugman 1998de ” internetteki büyüme ciddi şekilde yavaşlayacak çünkü insanların aslında birbirine söyleyeceği o kadar da şey yok internetin ekonomi üzerindeki etkisi bir fax makinesinin etkisinden daha fazla olmayacak”

Bugün Google Amazon ve Facebookun piyasa değeri çoğu ülkenin milli geliri üzerinde.

“ Evet O bildi” diye etrafınızdakileri hakkınızda konuşturmak yerine “bilmiyorum” demenin konforunu yaşamayı öneriyorum.

Ha tutarsa kahraman olurum tutmazsa unutulur gider diyorsanız yanılıyorsunuz dünya değişti Google ufak bir arama ile size her şeyi hatırlatır.

Google kaç fax makinesi eder?