Çevre Örgütü Greenpeace'ten (Bitcoin) Kararı: Financial Times Yazdı!
Çevre Örgütü Greenpeace'ten (Bitcoin) Kararı: Financial Times Yazdı!

Çevre Örgütü Greenpeace’ten Bitcoin (BTC) Kararı: Financial Times Yazdı!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre göre, Bitcoin (BTC) üretiminde harcanan enerji her yıl Türkiye’nin elektrik tüketiminin yüzde 40’ını geçiyor. ”Proof-of-Work (iş kanıtı), iklim değişikliğinin kanıtıdır” sloganı, iklim kriziyle mücadele eden politikacılar ve çevre organizasyonları arasında hızla baskın bir görüş haline geldi. Birleşik Krallık hükümetini, COP26 BM iklim müzakereleri toplantısında temsil edecek olan bir yetkili aynı sloganı ülkenin önde gelen gazetelerinden Financial Times’ta kullandı.

Greenpeace Bitcoin ile bağışları durdurdu

Financial Times’ta yayınlanan aynı makale, şimdiye kadar Proof-of-Work ile işleyen kripto para birimlerine karşı kesin bir tavır almakta yavaş olan iklim kampanyası gruplarının da bu tartışmanın bir parçası olmaya başladığını iddia etti. 2014 yılında Bitcoin bağışlarını kabul etmek için kripto para hesabı açan Greenpeace, şimdi BTC ile artık bağış almayacağını duyurdu. Örgüt, gazetecilere verdiği demeçte, bu seçeneğin aslında bugüne kadar yaygın olarak kullanılmadığını ve asla kullanılmaması gerektiğini söyledi ve şunları ekledi:

Bitcoin üretmek için gereken enerji miktarı netleştikçe, Bitcoin ile bağış almak artık etik bir sorun haline geldi.

Bitcoin’in enerji sorunu ve çevre farkındalığı, şüphesiz Elon Musk’ın, Bitcoin madenciliğinin yüksek enerji tüketimi konusundaki endişeleri nedeniyle, Tesla’nın artık araçları için ödeme olarak Bitcoin (BTC)’i kabul etmeyeceğini açıkladıktan sonra yoğunlaştı

Musk Bitcoin karşıtlığına benzin döktü

Musk‘ın kararı, kripto para piyasaları üzerinde kaotik ve ani bir etki yarattı. Bu tutum, Bitcoin fiyatında keskin bir düşüşe yol açarken, Bitcoin’in “kirli para birimi” olarak ün kazanmasına yol açtı. Para biriminin yüksek enerji tüketimine ilişkin uzun süredir devam eden endişeler, sürdürülebilir yatırım stratejilerinin merkezileştirilmesine giderek daha fazla odaklanan yüksek finans alanında, yeni bir fikir birliği zemininde giderek daha fazla ilgi görmektedir.

Avrupa Birliği ve diğer ülkeler tarafından başlatılan yeşil hareket kripto para sektörünü de hedef alıyor. Üretimin her alanında ve aşamasında sürdürülebilir bir enrji tüketimini savunan güçlü ülkeler gün geçtikçe daha çok etkin olmaya başladılar.

Avrupa Birliği ve birçok ülke endişelerini dile getirdi

Yeşil finansla ilgili siyasi mücadele devam ederken, birçok siyasi ve finansal figür, yine de, Proof-of-Work’un çevreye zararlı bir iş olduğu algısını giderek daha fazla kabul ediyor. Avrupa Merkez Bankası’nın son Finansal İstikrar İncelemesi, endişe kaynağı olarak kripto paraların aşırı enerji tüketimini vurgulamışken, İtalya Merkez Bankası da Bitcoin (BTC)’in çevre dostu olmadığını iddia etti.

Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Citigroup gibi mega bankaların kripto para endüstrisine adım atmaalrı ve artan kazançları, bu aktörlerin sürdürülebilir finans hedeflerini karşılamada sözde hizmetlerinin arkasındaki gerçek öncelikleri ortaya koyuyor.

Bazı analistler, kripto para madenciliğinin hidroelektrik enerji ve diğer temiz kaynaklarla beslendiği yerlerde, iklim risklerinin daha az bir endişe kaynağı olduğunu iddia etmeye devam ediyor. BTC madenciliğinin yüzde 70’inden fazlası bir çeşit temiz enerji kullansa da, yenilenebilir enerjiler yine de Bitcoin sektöründe kullanılan toplam enerjinin yüzde 40’ından azını oluşturuyor. Dahası, şebekeden bağımsız ve gayri resmi madencilik uygulamaları, rakamın ölçülmesini ve takip edilmesini zorlaştırıyor

Çevre Örgütü Greenpeace’ten Bitcoin (BTC) Kararı: Financial Times Yazdı!