Bitcoin camiasında bir dönem efsane haline gelen ETF yani borsa yatırım fonu sessiz sedasız gerçek oldu. Hem de dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Almanya’nın bir numaralı borsasında.
Londra merkezli yatırım firması ETC Group %100 gerçek bitcoine dayanan Bitcoin Exchange Traded Crypto (BTCE) adlı fonu Alman Deutsche Borse’nin teknoloji borsası Xetra’da bu ay işleme sokacağını duyurdu.
BTCE’nin tutacağı gerçek bitcoinler ABD California’da faaliyet yürüten BitGo’nun soğuk yani internete bağlantısı olmayan cüzdanlarında saklanacak.
Haberin yeterince duyulmaması isimlendirmeden kaynaklandı. ETC Group CEO’su Bradley Duke email ile yaptığı açıklamada BTCE’nin ETF değil ETP yani borsa yatırım ürünü olarak adlandırıldığı belirtti. Duke isimlendirmenin nedeni ise şöyle açıkladı: “(BTCE) gerçekten bir ETF ile aynı özellikleri de taşıyan karma bir ETP ürünü. Tek ürüne dayalı bir araç olduğu için Avrupa fon rejimine göre ETF sayılmıyor“
Aslında ETP zaten ETF ETN vb ürünlerim genel adı olarak da anılır
2017 Sonu 2018 başında bitcoin klasik finansal piyasalara girmişti. Ancak burada yatırımcılara sunulan gerçek bitcoin tutmayan türev araçlardı. Hatta bu ürünler adeta elinde bitcoin olmayanların bitcoin satmasına ve fiyatı düşürmesine de imkan sağlıyordu. ETF’in Kripto para camiasında çok önemsenmesinin nedeni ise kurulacak bu tip bir fonun gerçek bitcoin satın alacak olmasıydı.
Şimdi Almanya gibi büyük bir ekonominin borsasında gerçek bitcoin tutacak bir fonun yatırımcılara sunulması olumlu bir gelişme. Bunu Almanya finansal denetim otoritesi BaFin’in Mart ayında kriptoparaları resmen yatırım aracı olarak tanıyacağını ilan etmesi ve Alman bankalarının müşterilerine kriptopara saklama hizmeti vermeye hazırlanması ile birlikte düşünmek gerekiyor.
ETC Group bu bitcoin ETP’sini İngiltere İtalya ve Avusturya’daki Müşterilerine de sunacak.
ETC CEO’su Duke bitcoin gibi değişik bir ürünü kanunlarla düzenlenen regüle piyasalara getirmenin zor olduğunu da ifade etti. Bu nedenle ETP’nin komisyonu %2 olarak belirlendi. Bir çok ETF’in komisyonu ise %0507 aralığında. BTCE’de yatırımcı vade sonunda isterse nakit isterse gerçek Bitcoin olarak kar alabilecek ya da zararını ödeyebilecek. Bu da daha fazla yatırım çekmek için başka bir avantaj.
İyi ama bu olumlu gelişme neden piyasada heyecan oluşturmadı? Hatta Bitcoin fiyatları geçen hafta bir miktar kayıp yaşadı. Sorun isimlendirme mi? Ürünün henüz çıkmamış olması mı? Yoksa yüksek komisyon oranı mı?
ETP Tipinde bitcoin ürünleri daha önce daha küçük ölçekli İsveç ve İsviçre gibi borsalarda da işleme girmişti. Heyecanın az olmasının bir sebebi bu olabilir. Almanya’da ETP’nin nasıl işlem hacimlerine ulaşacağı önemli olacak.
Ayrıca görünen o ki 11 Mayıs’ta gerçekleşen ödül yarılanmasının ardından daha eski model madencilik cihazlarına sahip olan yatırımcılar para kazanamamaya başladı. Bunlar Bitcoinden çekilince network’ün toplam işlem gücü yani Hashrate düştü. Böyle durumlarda Bitcoin yazılımı madenciliğin ‘zorluk’ derecesini düşürür. Zorluk düşünce bitcoin üretim maliyetinde de beklenen artış henüz olmadı. Eski makinesi olan madenciler geri döndükçe ve daha yeni model makineler de devreye girdikçe bir süre daha düşük kalacak zorluk ilerleyen aylarda artacak ve üretim maliyetini tekrar yukarıya doğru taşımaya başlayacaktır.
Bu arada Bitcoin özellikle geçen hafta perşembe günü klasik borsalarda yaşanan büyük düşüşlerin de devam etmesi halinde baskı altında kalabilir. ABD Borsası Dow Endeksi’nde %7’ye varan kayıp Mart ayındaki büyük satış dalgalarını hatırlattı. Klasik piyasalarda 2020 Krizi’nin ikinci satış dalgasının başladığı görüşü hakim olursa bitcoin fiyat olarak yine zor günler geçirebilir.