Rusya Federasyonuna bağiı olan ve Kuzey Kafkasya’da yer alan İnguşetya Cumhuriyeti’nde, önde gelen bir dini organın kripto para alım satımlarını yasaklama kararı, çoğunluğu Müslüman olan ülkede tartışmalara yol açtı. Kararı eleştirenler, Şer’i hukuk kapsamında Bitcoin (BTC) kavramının tek taraflı olmadığına işaret ederek, yasakla ilgili tepkilerini sosyal medyaya taşıdı.
Kripto para yasağının arkasındaki nedenler
Nisan ayında yapılan bir toplantıda İnguş İslam Konseyi, ülkedeki Müslümanların kripto para ticaretini yasaklayan yasayı kabul etti. İslami din adamları, İslami kaynakları inceledikten ve dinin kripto para ticaretini yasakladığı sonucuna vardıktan sonra bu kararı aldıklarını söylediler.
Baş Müftü Yardımcısı Magomed Hashtyrov, gelen tepkiler üzerine konseyin tutumunu daha detaylı açıklamak zorunda kaldı. Bu hafta yerel İnguşetya gazetesine yaptığı açıklamada, ödeme aracı olarak kripto para birimlerinin fiziksel bir temsili olmadığını ve ticaretlerinin fiziksel bir pazardaki mal ticaretinden farklı olduğunu söyledi. Hashtyrov şunları söyledi:
Sadece helal emek insanları bir araya getirir ve sanal yollarla kazanılan kolay para insanlar arasına fitne, fesat sokar. Kripto para şimdilik ne para ne de bir meta. Devlet garantisiyle kamuya açık, yasal olarak kabul edilmiş bir ödeme aracı haline geldiğinde kararımızı tekrar gözden geçirebiliriz.
Karara tepki büyüyor
Gazete, Hashtyrov ile yaptığı röpörtajı İnstaram’da paylaştı ve gelen tepkilere bakılırsa ülkedeki birçok insan bu karar karşı. Caucasian Knot portalında bildirildiği üzere İnguşetyalılar, ülkelerinin kripto para işlemlerini yasaklamaktan daha acil sorunları olduğunu belirtti. Bir aktivist şunları söyledi:
Ülkede çok fazla sorun var. Yoksulluk ve yolsuzluk tavan yapmış durumda. Ancak din adamları ve yetkililer, bunları çözmek yerine kripto paralara kafayı takmışlar.
Malezya islami açıdan onaylamıştı
Bitcoin ve altcoin’ler son dönemde Körfez ülkelerinde ve İslami devletlerde de yoğun biçimde talep görmeye başladı. En son Malezya Yüksek İslam Şurası tarafından kripto paraların İslami konumu hakkında önemli bir açıklama geldi: Kripto para ticareti caiz mi?
Malezya’da İslami Bankacılık ve finans işlemlerini denetleyen üst kuruluş olan Malezya Yüksek İslam Şurası adına Başkan Datuk Syed Zaid Albar, 7 Temmuz’da düzenlenen 2020 Malezya Yatırımı başlıklı panelde kripto paraların İslami konumu hakkında şu açıklamada bulundu:
Kripto para ticareti caiz. Şura, ilkesel olarak kayıtlı borsalarda dijital para birimlerine ve tokenlara yatırım yapmaya ve dijital para ticareti yapmaya izin verilebilir.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!