The Telegraph’ın yakın tarihli bir raporuna göre, üç İngiliz bankası Barclays, Monzo ve Starling, Binance ve SwissBorg gibi kripto para borsalarına yapılan ödemeleri durdurdu. Bankalar, bu eylemin başlıca motivasyonu olarak kripto bağlantılı mali suçlara ilişkin endişelerini belirttiler.
Starling kripto para birimlerine karşı aceleci olmayan bir tavır içinde
Bankalar arasından, Goldman Sachs destekli çevrimiçi banka Starling, kripto borsalarına yapılan tüm ödemeleri askıya alarak en büyük sınırlamaları uyguladı. Starling, yakın zamanda “böylesine bir ödemeyle yüksek düzeyde şüpheli mali suç” tespit ettiğini belirtti. Bir Starling sözcüsü The Telegraph’a bu kısıtlamaların geçici olduğunu ve müşterileri korumayı amaçladıklarını şu sözlerle ifade etti:
Bu sadece Starling’in değil tüm bankaların sorunu. Bunun bazı müşteriler için neden olduğu rahatsızlıktan dolayı özür dileriz; Özellikle kripto borsalarına yapılan ödemeler için ek kontroller başlattığımız için bu önlemi tersine çevireceğiz.
Starling’in kripto para birimlerine karşı aceleci olmayan bir politikası var. Bankanın CEO’su Anne Boden, bu ayın başlarında yaptığı bir röportajda kripto için fazla talep almadıklarına ilişkin şu ifadeleri kullandı:
Bazı fintech’ler kriptoya giriyor. Starling’in yolu bu değil. Yaklaşımımız, müşterilerin ne istediğini ve neye ihtiyaç duyduğunu keşfetmek.
İngiliz bankacılık devlerinden kripto borsalarından bloke iddialarının yalanlanması
İngiltere merkezli bir bankacılık devi olan Barclays ise, müşterilerini kripto para borsalarından bloke etmediklerini iddia ediyor. Yine de müşterileri bunun aksini söylüyor. Bankanın müşterilerinden biri, Binance’e büyük miktarda para göndermeye çalıştıktan sonra hesabının kilitlendiğini kamuoyu ile paylaşmak için Twitter’ı kullandı. Buna göre, transferin yapılabilmesi için 90 dakikalık iki telefon görüşmesi yapmak zorunda kaldığını ifade etti.
Geçen hafta, başka bir İngiliz bankacılık devi NatWest, müşterilerini kriptoyla ilgili dolandırıcılık konusunda bilgilendirdi. Banka, kripto endüstrisindeki dolandırıcılıkla ilgili çok sayıda şikâyet aldığını belirtti. Bununla birlikte, bankanın kripto para birimi borsalarını şüpheli olarak işaretlemeyi planlayıp planlamadığı hala belirsiz.
Kripto para için zor zamanlar
İngiltere, kripto para birimlerinin finansal kapasitesine saldırmak ve yoğunlaştırılmış düzenlemelerini rasyonelleştirmek için “kripto ve suç” klişesini kullanıyor. Ülkenin Mali Davranış Otoritesi (FCA) daha önce kripto yatırımcılarını tüm paralarını kaybetmeye hazır olmaları gerektiği konusunda uyardı. FCA ayrıca, İngiltere merkezli tüm kripto borsalarının kara para aklamaya karşı düzenlemeler kapsamında kayıt olmasını şart koşuyor.
Kısa bir süre önce, Birleşik Krallık’ın reklam gözlemcisi -Reklam Standartları Kurumu (ASA)- artan reklam kısıtlamaları uygulayarak popüler kripto borsası şirketi Luno’nun Bitcoin’i destekleyen reklamlarını engelledi. Bu ASA’nın ilk kez kripto reklamlarını düzenlemeye çalışması değildi. 2020’de düzenleyici, kriptoya teşvik eden reklamlar için alanın spekülatif olduğunu ve insanların finansal olarak kaybetme riski olduğunu açıkça belirtmelerini gerektiren bir dizi yönerge uygulamıştı.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!