Eski Yunanistan ekonomi bakanı Yanis Varoufakis, Bitcoin (BTC)’in “ilk benimseyenler tarafından yönetilen bir tür feodalizm” sistemi yarattığını ve fiat para birimlerinin yerini alması durumunda “felaket”e yol açacağını savundu. Bununla birlikte, ekonomist dijital varlıkların dünyaya getirebileceği pek çok yenilik olduğunu da söyledi.
Feodalizm ve Bitcoin: Bitcoin’in sınırlı arzı büyük bir problem
Yunan gazetesi Reporter’da dün yayınlanan bir röportajda Varoufakis, Bitcoin’in en büyük gücü olan sınırlı 21 milyon token arzının, aynı zamanda en büyük zayıflığı olduğunu belirtti ve şunları ekledi:
Sabit arzı göz önüne alındığında ve kimin ve kaç Bitcoin alacağını belirlemek için demokratik bir mekanizma olmadığı gerçeği göz önüne alındığında, sistem, Bitcoin’i ilk benimseyenler tarafından yürütülen bir tür feodalizm yaratıyor.
Bunun nedeni , “para her zaman politiktir” diye ekleyen yönetici “soru, paranın demokratikleşip demokratikleşmeyeceği” dedi. Varoufakis, nihayetinde, BTC’nin parayı demokratikleştireceğine inanan Bitcoin taraftarlarının “tamamen yanlış düşündüğünü” söyledi. Varoufakis, Bitcoin’in sabit arzının da kriz zamanları için uygun olmadığını savundu. Örnek olarak koronavirüs pandemisine işaret eden Varoufakis, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin acil durumlarla mücadele etmek için para birimlerinin arzını artırma yeteneğine ihtiyacı olduğunu açıkladı ve şunları vurguladı:
Sihirli bir değnekle, Bitcoin’in fiat paranın yerini aldığını varsayalım. Bu felaket olacak. Hepimiz çok zor durumda olurduk. Pandemi yıllarca sürerse ve para arzını artırmanız gerektiğinde ne olacak? Sabit arz olduğu için Bitcoin arzını artıramazsınız. Gerçekten de, “para basımı”, Bitcoin savunucuları tarafından mevcut para sistemlerindeki ana kusurlardan biri olarak sık sık belirtilirken, hükümetler genellikle bu aracı çeşitli felaketlere karşı koymak için kullanır. Sadece bu değil, aynı zamanda Bitcoin’i para birimi olarak kullanmak da modern bir finansal “feodalizm” ile sonuçlanabilir, bu nedenle “asla bir para birimi olamaz ve asla bir para birimi olmamalıdır”
CBDC’ler aracı kurumları ortadan kaldıracak
Varoufakis, kripto para birimleri ve hatta stablecoin’ler para birimi olarak kullanılmaya uygun olmasa da, Blockchain’in merkez bankası dijital para birimleri (CBDC’ler) aracılığıyla ödeme sistemlerini iyileştirmesinin harika bir yolu olduğunu söyledi. Yöneticiye göre, CBDC’ler “en iyi tercih” ve “bir taşla ikiden fazla kuş vuracak”. Örneğin, CBDC’ler, kullanıcıların etkin bir şekilde “hiçbir şey yapmamak” için ücret alan özel bankalar gibi aracıları ortadan kaldırmasına izin verecek. Varoufakis şunları ekledi:
Amazon’dan bir kitap almak istediğinizde neden özel bir bankadan geçmeniz gerektiğini varsayıyoruz? Amazon ile yaptığınız anlaşmaya neden özel banka dahil olsun? Hiçbir şey yapmadıkları halde neden ücret talep etsinler? Çünkü, bankalar ödeme sisteminin tekeline sahip oldukları için ücret alıyorlar.
Ekonomist, Blockchain tabanlı CBDC’ler bağımsız bir sistem olarak “kendi başlarına” etkin bir şekilde çalışabildikleri için, herhangi bir üçüncü taraf bankanın bu tür işlemleri kolaylaştırmasına gerek olmadığını savundu. Bunun yerine, özel bankalar müşterilerine “gerçek” hizmetler sunmaya odaklanacaklar.Varoufakis son olarak şunları söyledi:
Aracıyı ortadan kaldırmamız gerekiyor: Federal Rezerv, şirketlere borç verdiği bankalara para veriyor” “Şimdi, ya Fed ekonomiyi canlandırmak isterse ve ABD’deki her vergi mükellefine dijital bir hesap verirse? Para doğrudan Federal Rezerv’e gidiyor. Bütün mesele aracıyı kesmek. Aynı zamanda tam bir anonimlik sağlanacak.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!