5 Temmuz 2021 tarihinde yayınlanan bir raporda, Dünya Ekonomik Forumu (WEF), blockchain teknolojisinin devlet sistemlerinde yolsuzluğun azaltılmasına yardımcı olabileceğini ayrıntılı olarak açıkladı.
İhalaye fesat karıştırma ve şeffaflık!
WEF, dün paylaştığı bir raporda, günümüzde devlet sisteminin rüşvete karşı oldukça savunmasız olduğunu belirterek, blockchain’in tedarik gibi alanlarda yolsuzluğu çözebileceğine inanıyor. Rapor, sektördeki yolsuzluğun potansiyel olarak finansal kazançlardan kaynaklandığını belirtiyor. WEF, planlama, ihale, teklif değerlendirme ve satın alma gibi aşamalarda son derece duyarlı olan blockchain teknolojisinin önemini vurguluyor. Rapor, şeffaflığın sağlanması ve ihaleye fesat karıştırmayı önlemek için süreci yönetebilen blockchain teknolojisinin önemli bir rolü olduğunu belirtiyor ve şunları ekliyor:
Örneğin, değerlendirme kriterleri geriye dönük olarak değiştirilebilir veya şirket teklifleri de değiştirilebilir. Blockchain, herhangi bir değişikliğin halka açık olduğunu, orijinal bilgilerin saklandığını ve değişikliği kimin yaptığına dair bir kayıt bulunduğunu garanti edebilir.
Forum, blockchain teknolojisinin tedarik sektöründe paydaşlar arasındaki işbirliğini de teşvik edebileceğini ekliyor. WEF, teknolojinin devam eden tedarik süreçlerine kolay erişilebilir, hileye karşı karşı korumalı ve gerçek zamanlı bir vizyon sağlayabileceğini de belirtiyor.
Blockchain teknolojisi Gürcistan ve Afrika’da!
WEF, ayrıca yolsuzlukları ve problemleri çözmek için blockchain teknolojisinin tapu kayıtlarında da kullanılabileceğine dikkat çekiyor. Kurum, arazi tapu sistemlerinin yolsuzluk için önemli bir bölge olduğunu belirtiyor. WEF, yasal istikrarla ilgili tarihsel sorunlar nedeniyle blocchai teknolojisinden yararlanabilecek gelişmekte olan bölgeleri seçiyor. Sistem halihazırda, 2018 itibariyle ülkenin blok zinciri tabanlı sistem aracılığıyla 1,5 milyondan fazla arazi tapusu kaydedilen Gürcistan’da geçerli.
Ayrıca, Afrika’da, tapu sicillerinin sayısallaştırılması sorunlarını ele almak için bu teknolojiyi test etmek için bir kentsel tapu projesi yürütüyor. Proje, arazi sorunlarının çözümünde mahkemelerin yükünü ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Forum, blockchain teknolojisinin çeşitli avantajları olduğunu belirtiyor; ancak, asıl zorluklar uygulamada. WEF’e göre, blok zincirini geniş bir ölçekte uygulamak, kurumların büyüklüğü için yeterli eğitim ve gerekli araçlara ihtiyaç önemli ölçüde duyuyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!