SPK Başkan Yardımcısı Ali İhsan Güngör, 8-9 Temmuz tarihlerinde devam edecek olan Kripto Varlıklarda Düzenleme Arayışı Çalıştayı’nda ilerleyen günlerde kripto paralar konusunda ne tür düzenlemeler getirileceğini dair önemli açıklamalarda bulundu.
Kripto para düzenlemesi iki ana başlık altında toplanacak!
Kripto para dünyasında tanınan bir isim olan olan Avukat Oğuz Evren Kılıç’ın Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlara göre, yasal düzenleme iki temel başlıkta toplanacak. Bu ana başlıklar dijital para varlıkların ihracı ve kripto para varlık hizmet sağlayıcı platformları olarak belirlendi. dijital para alım satım satım hizmeti sağlamak isteyen platformlar; lisans, kurucu ve yöneticilerin sahip olması gereken yeterlilikler gibi şartlara tabi olacak.
SON DAKİKA!
SPK Başkan Yardımcısı Ali İhsan GÜNGÖR: "Yasal düzenleme iki ana başlıkta toplanacak: #Kripto varlıkların ihrâcı ve #kripto varlık hizmet sağlayıcı platformları. Platform kuruluşlarına lisans, kurucu ve yöneticilerin yeterlikleri vb. şartlar getirilecek." +
— Av. Oğuz Evren Kılıç (@OguzEvrenKilic) July 8, 2021
SPK Başkan Yardımcısı Güngör yaptığı açıklamada ayrıca kripto para varlıkların saklanması konusuna da değindi ve bu konunun da ariyetten düzenlemeye tabi olacağını belirtti. Fiyat manipülasyonlarına karşı da denetleyici ve önleyici mekanizmaların yürürlüğe gireceğini vurgulayan Güngör, bu konuların kendilerini en çok zorlayan husus olduğunu belirtti.
Türkiye yasak getirmişti!
Merkez Bankası’nın aldığı kararla ‘kripto para’ olarak bilinen Bitcoin gibi elektronik paralar Türkiye’de ödeme aracı olarak kullanılamayacak. Dijital paraların alım – satımı ve borsaları yasak kapsamında değil ancak bu alanda iş modeli geliştirilmesine de engel getiriliyor.
Merkez Bankası’nın 30 Nisan’da yürürlüğe girecek düzenlemesiyle birlikte, dijital paralar Türkiye’de ödeme aracı olarak kullanılamayacak. dijital paraların alım – satımına ise yasak getirilmedi. Dijital varlıkların kullanılacağı iş modellerinin geliştirilmesine de engel koyan yönetmelikle, bu alandaki teknoloji yatırımlarının da beklemeye alınacağı tahmin ediliyor. Merkez Bankası’nın, “Ödemelerde Dijital Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle, “kripto varlık” tanımı yapıldı. Dünyada geleneksel yatırımcıların başta Bitcoin olmak üzere dijital paralara yönelmesi ile bu piyasada rekor seviyelerde ticaret hacmi yaşanıyor. Dev şirketler işlemlerini bu paralar üzerinden yapacağını açıkladı. Türkiye’de de son yıllarda para piyasalarındaki dalgalanmalar sonrası dijital para birimlerine olan talepte büyük artış meydana geldi.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!