Dünya Altın Konseyi’nin en son ”Altın Talebi” raporuna göre, altına yönelik tüketici yatırımı 2021’in ikinci çeyreğinde arttı, ancak bazı yatırımcılar sarı metal konusunda temkinli görünüyor.
İkinci çeyrekte altın verileri yükselmeye devam etti
İki faktör, 2021’in ilk çeyreğine göre yüzde 9’luk bir artışla ve geçen yılki 960.5 tonluk eşdeğer döneme paralel olarak, ikinci çeyrek boyunca 955.1 tonluk bir altın talebi yaratılmasına yardımcı oldu. Nisan ve Haziran ayları arasında, tüketici altın satın alımını gösteren veriler pozitifti. Perakende yatırımcılar tarafından ezici bir çoğunlukla satın alınan fiziksel altın ürünleri kategorisi olan külçeler ve coin’ler, üç ayda 243,8 ton satın alınarak, yıldan yıla art arda dört çeyrek artış kaydetmiş oldu.
Bu arada, tüketiciler, toplam ağırlığı 390,7 ton olan altın takılar satın aldı. Bu oran, geçen yılki eşdeğer çeyreğe göre yüzde 60 daha fazla. Hem tüketiciler hem de perakende yatırımcılar satın almaya devam ederken, kurumsal yatırımcılar daha temkinli kaldı. İkinci çeyrekte, akışı “sallanan” genellikle kurumsal alıcılar tarafından yönlendirilen fiziksel sarı metal tarafından desteklenen finansal araçlar olan altın Borsa Yatırım Fonlarına (ETF’ler) ikinci çeyrekte 40,7 tonluk mütevazı net girişler oldu. Bu girişler, sektörün bir önceki çeyrekte tanık olduğu ağır çıkışları kısmen dengeleyerek 2021’i yılın ilk altı ayında net çıkışlarla 2014’ten bu yana ilk kez gerçekleşti. Merkez bankaları çeyrek boyunca sarı metali almaya devam etti. Küresel altın rezervleri ikinci çeyrekte 199,9 ton arttı.
Merkez bankaları alımlara devam edecek!
İleriye dönük olarak, Dünya Altın Konseyi, sarı metale olan talebinin yıl için 1.600 ila 1.800 ton aralığında, 2020 seviyelerinin oldukça üzerinde, ancak beş yıllık ortalamasının altında olabileceğini tahmin ediyor. Yatırım talebi 1.250 ila 1.400 ton arasında olabilir ve bu da geçen yıldan biraz daha az ancak 10 yıllık ortalama ile uyumlu.
Merkez bankalarının 2021’de 2020 ile aynı oranda veya daha fazla net bazda sarı metal almaya devam etmesi muhtemel ve 2021’de sarı metalin arzının bir önceki yıla göre şekilde artması beklenmektedir. Dünya Altın Konseyi Kıdemli Piyasa Analisti Louise Street şunları söyledi:
Küresel ekonomik toparlanma devam ederken, altında yıldan yıla güçlü büyümeyle birlikte tüketici talebinin geri döndüğünü görüyoruz. “İleriye baktığımızda, yılın geri kalanında talebin tüketici unsurlarında sürekli iyileşme bekliyoruz. ETF’ler büyük olasılıkla 2020’nin rekor performansını tekrarlamayacak olsa da, etkili risk korumalarına duyulan ihtiyaç ve devam eden düşük oranlı ortam, yatırımcıların yılın geri kalanında stratejik tahsislerine katkıda bulunacağı görüşümüzü destekliyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!