Taliban Kripto Para Sektörünü de Vuruyor: İşte Girişimci Afgan Kadının Dramı!
Taliban Kripto Para Sektörünü de Vuruyor: İşte Girişimci Afgan Kadının Dramı!

Taliban Kripto Para Sektörünü de Vuruyor: İşte Girişimci Afgan Kadının Dramı!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

35 yaşındaki Feresheteh Forough, Afganistan’ın batısında yer alan Herat’ta eyaletinde kadınlara merkezi olmayan uygulamalar (dapps), Blockchain teknolojisi, akıllı sözleşmeler ve  tokenlar oluşturma, kripto para yatırımı üzerine  eğitim veren bilgisayar programlama okulu  ‘Code to Inspire’ın kurucusu. Genç girişimci, Taliban’ın kontrolü ele geçirmesinden sonra artık hem kadın olarak kendisinin hem de ülkedeki kripto para sektörünün geleceği konusunda umutsuz.

Kripto para Afgan kadınlar için finansal özgürlüğü ifade ediyordu

Son birkaç yılda okulun öğrencileri, Blockchain teknolojisinin detaylarını, kendi programlarını kurmayı ve Bitcoin ve Ethereum gibi önde gelen kripto para ağları arasındaki temel farkları anlamaya kadar her şeyi öğrendiler. Öğrenciler ayrıca, kripto para yatırımı ve riskleri gibi konularda online eğitim ve sertifikalar aldılar. Taliban, Afganistan’da 6 Ağustos’ta yıllar sonra ilk kez bir vilayet merkezini ele geçirdi. 9 gün sonra 15 Ağustos’ta ise başkent Kabil’i de ele geçirerek 20 yıl sonra Afganistan’da yeniden kontrolü sağladı. Hızla ilerleyen Taliban savaşçıları karşısında on binlerce kişi evlerini terk etti, çoğu Kabil’e, bir kısmı da komşu ülkelere kaçtı. Kabil’de kaos yaşanırken, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeden kaçtı. Binlerce Afgan vatandaşı da aynısını yapmaya çalışıyor.


Afganistan’daki iç savaş nedeniyle, 2012’de Feresheteh New York’a taşındı. Ülkesinde yazılım uzmanı olan  genç akademisyen, ülkesini unutmadı ve kendi eyaletindeki kadınlara yardım etmeye kararlıydı. 2015 yılında, Indiegogo kampanyasından sağlanan 22 bin dolarlık bir fon ile 20 dizüstü bilgisayar  alarak Herat eyaletinde  kadınlar için bilgisayar programlama okulu olan Code to Inspire’ı kurdu. Afganistan’ı kaderine terk etmek istemeyen Feresheteh, büyük bir risk alarak kendisnini kadın haklarını geliştirmeye adadı. ABD’de kripto para ve Blockchain teknolojisine ilgi duyan girişimci, Bitcoin ve Ethereum gibi kripto varlıkların kadınların finansal özgürlüğü açısından önemli olduğunu kavradı.  Genç girişimcinin temel hedeflerinden bir taneis, kripto para sektörünün ülkede büyümesi ve kadınların Blockchain teknolojisinde söz sahibi olmasıydı.

Umutlar yarına kaldı: en zor şey kadın olmak!

Okulda Öğrenciler için eğitim ücretsizdi. Öğrenciler, oyun tasarımı, web tasarımı, grafik tasarım,  akıllı sözleşmeler ve Solidity ( dünyanın en büyük ikinci Blockchain olan Ethereum‘a özgü programlama dili.) gibi konulara yoğunlaşan önemli eğitimler alıyorlar. Okul ayrıca, bazı öğrencilerin Japonya’daki bir konferansa katılmasına sponsor olan önde gelen Ethereum yatırımcısı ve geliştirme stüdyosu ConsenSys ile ortaklık kurdu. Okul, 2015 yılında kuruluşundan bu yana toplamda 300’den fazla öğrenciyi mezun etti, bunların yaklaşık yarısı, 30 projede senede 30 bin doların üzerinde kazanç sağlayan işler buldu. Okul ayrıca kripto para ile bağışları kabul ediyor. Bitcoin ve Ethereum ile başladı, ancak ABD merkezli Winklevoss ikizleri ve kripto para borsaları Gemini ile bir ortaklık yoluyla, kabul edebileceği token aralığını genişletti.

Ancak Taliban ülkeyi ele geçirdi ve birçok bölgede  internet erişimini kapattı. Radikal grup, bu hafta Herat’taki elektrik kulesini ve ana internet merkezini havaya uçurdu. Her sektör gibi ülkede kripto para sektörününde geleceği belirsiz bir döneme girdi. Afganistan’da kontrolü ele geçirdikten sonra ılımlı açıklamalar yapmaya özen gösteren ve 2001’deki yenilgiden dersler çıkarıldığına ilişkin bir imaj yaratmaya çalışan Taliban’ın Tahar vilayetinde burka giymediği gerekçesiyle bir kadını salı günü infaz ettiği öne sürüldü. Büyük emekler ve umutlat içrisininde kurduğu okulu şimdi kapatmak zorunda olan Feresheteh, ülkede artık kadın haklarının ve bilimin geleceği konusunda kötümder. Kripto para sektörünün kadınlar için bir fırsat olduğunu belirten girişimci, artık Afganistan’da kadın olmanın en zor şey olacağını söyledi.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Taliban Kripto Para Sektörünü de Vuruyor: İşte Girişimci Afgan Kadının Dramı!