Afganistan, Taliban’ın ülkenin çoğunun kontrolünü ele geçirmesinin ardından geçtiğimiz hafta dünyanın gündemine oturdu. Beklendiği gibi, ülkenin birçok kurumu ve hatta tüm endüstrileri çöküyor. Bunlardan biri, şu anda neredeyse tüm bankaların kapalı olduğu finansal hizmetler sektörü. Finansal kurumların ve ATM’lerin kapalı olduğu ülkede, halk Bitcoin (BTC)’e yöneliyor.
Merkez Bankası ve Western Union hizmetlerini durdurdu
Afganistan, dijital ödemelerin henüz çok gelişmediği, büyük ölçüde nakite bağımlı bir ekonomi. Bu nedenle, bankacılık sistemindeki herhangi bir kesinti, ekonomi için ölümcül olabilir ve öyle de oldu. Raporlar, Taliban’ın başkenti ele geçirmesinden birkaç gün önce, banka önlerinde nakit çekmeye çalışan binlerce insanla dolup taştığını gösteriyor. Bankalarda nakit tükendi ve şubeler kapandı. Bitcoin ve kripto para ekosisteminin işlevselliği de bu aşamada ön plana çıkıyor. Başkent Kabil’de yaşayan gazeteci olan Ali Latifi, CNBC’ye şunları söyledi:
Şu anda gidebileceğim banka yok, ATM yok. Perşembe gününden beri kapalılar.
6/Friday – we received a call that given the deteriorating environment, we wouldn’t get any more dollar shipments.
People spread rumors that I had fled on Friday.
On Saturday, DAB had to supply less currency to the markets on Saturday, which further increased panic.
— Ajmal Ahmady (@aahmady) August 16, 2021
Küresel havale hizmetleri de ülkede neler olup bittiğine dair daha net bir durum ortaya çıkana kadar geride aksaklık yaşıyor. Örneğin Western Union, 18 Ağustos’ta tüm hizmetleri süresiz olarak askıya aldı. Başka ülkelerde, merkez bankası, en azından orta vadede, açığı kapatmak için daha fazla para basardı. Bununla birlikte, Afganistan Merkez Bankası da, valinin çatışmadan kaçması ve diğer üst düzey yetkililerin görevlerini bırakmasıyla kaplarını kapattı. Bitcoin ve Ripple (XRP) gibi ekosistemlerin önemi bu süreçte daha da önem kazanıyor.
Chainalysis ve Google trend verileri Afganistan’da Bitcoin (BTC)’e karşı artan ilgiyi gösteriyor
Tüm kaosun, çatışmanın ve çaresizliğin ortasında Bitcoin, birçokları için bir umut kaynağı olarak ortaya çıktı. Ülkede, BTC’nin popülaritesi hızlı bir artış gösteriyor ve bunu kanıtlayacak rakamlar var. Bunlardan biri, Afganistan’da “Bitcoin” ve “kripto” için yapılan web aramalarının Temmuz ayından bu yana devasa bir şekilde arttığını gösteren Google Trendler. Ancak bu tek başına kesin bir ölçü değildir.2021 Chainalysis Küresel Kripto Benimseme Endeksi, Afganistan’ı 154 ülke arasında 20. sıraya koyuyor; bu, yerel halkın karşılaştığı teknolojik, ekonomik ve politik zorluklar göz önüne alındığında oldukça etkileyici bir sıralama. Ülke, saf P2P borsa ticaret hacmi için yedinci sırada yer alıyor ve bu da Bitcoin’in ne kadar popüler olduğunu gösteriyor. Geçen yıl ülkede neredeyse hiç Bitcoin faaliyeti olmadığı gerçeğini hesaba kattığınızda, veriler daha da büyük önem kazanıyor. Chainalysis sıralamasının 2020 baskısında, analitik şirketi o kadar az aktivite buldu ki ülkeyi sıralamadan tamamen çıkardı.
Afganistan resmi para birimi Afgani (AFN), Taliban’ın başkenti işgal ettiğinden beri rekor düşük seviyelere ulaştığından beri vahşi dalgalanmalar gördü. Binlerce Afgan, varlıklarının değerini korumak için Bitcoin satın aldı. Afganistan’ın Zabul ilinde yaşayan 22 yaşındaki Farhan Hotak, CNBC ile yaptığı röportajda, kripto para ticareti yaptığını ve Binance portföyünü yakından izlediğini açıkladı. Onun için öncelik para kazanmak, ancak Bitcoin (BTC)’in ona küresel ekonomiye erişim sağladığına ve onu yükselen enflasyona karşı koruduğuna inanıyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!