Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalayarak “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturdu.
”Dijital Türk Lirası” projesi bir sonraki aşamaya taşındı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yaptığı açıklamada, mevcut ödemeler altyapısını tamamlayıcı nitelikte dijital Türk lirasının tedavülünün potansiyel katkılarını araştırmayı sürdürdüğünü belirtti. Merkez Bankası, Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme (AR-GE) projesi kapsamında kavram ispat çalışmasının tamamlanması ile başlayan sürecin, teknoloji paydaşlarının katılımı ile bir sonraki aşamaya taşındığını vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:
Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesinin, teknolojik araştırma, geliştirme ve test süreçleri teknoloji paydaşlarının katılımı ile yakın işbirliği içerisinde gerçekleştirilecektir. Bu doğrultuda Merkez Bankası; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalamış ve “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturmuştur. Projeye ilişkin stratejik ve kritik teknolojilerin ön uygulama testlerinin yapılacağı birinci faz bulguları ışığında, platformun yeni katılımlarla genişletilmesi planlanmaktadır.
Merkez bankası yetkilileri, birinci faz pilot uygulama çalışmaları kapsamında TCMB nezdinde prototip “Dijital Türk Lirası Ağı” tesis edilerek teknoloji paydaşları ile dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testlerinin gerçekleştirileceği bilgisini paylaştı. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda daha yaygın ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri aşama fazlara geçişin ise ileriki dönemlerde meydana geleceğine yer verildi.
Deneysel AR-GE faaliyetleri devam ediyor
Merkez bankası, Blockchain teknolojisi, dağıtık yapıların ödeme sistemlerinde kullanımı, anlık ödeme sistemleri ile entegrasyon gibi başlıklarda Dijital TürkLirası’nın Ar-Ge projesi kapsamında çeşitlilik gerektirebilecek testlerin yapılmasın da planlandığını duyurdu.
TCMB’nin, dijital Türk lirasının tedavülüne yönelik almış olduğu nihai bir kararın olmadığı ifade edilirken, tüm çalışmaların deneysel AR-GE faaliyetleri ilkelerince yürütüldüğü vurgulandı. Merkez bankası şu açıklamayaı yaptı:
Farklı teknolojik alternatiflerin kapasite ölçümleri tamamlandıktan ve mimari kurguların denemeleri sonuçlandırıldıktan sonra, mevcut teknolojilerin dijital Türk lirasına ilişkin iktisadi, hukuki ve mali gereksinimleri karşılayıp karşılayamadığının tespiti amaçlanmaktadır. Birinci faz sonuçları, testlerin tamamlanmasını müteakiben 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!