Bitcoin (BTC)'in Gerçek Mucidi Henry Ford Olabilir: İşte Asırlık İlginç Hikaye!
Bitcoin (BTC)'in Gerçek Mucidi Henry Ford Olabilir: İşte Asırlık İlginç Hikaye!

Bitcoin (BTC)’in Gerçek Mucidi Henry Ford Olabilir: İşte Asırlık İlginç Hikaye!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
100 yıl önce yayınlanmış bir gazete kupürüne yolculuk..! Henry Ford’un 100 yıl önce New York Tribune gazetesine yapmış olduğu açıklamalarda ilginç Bitcoin (BTC) iması ortaya çıkıyor. 1921’de Amerikalı sanayici ve Ford araçlarının mucidi Henry Ford, Satoshi Nakamoto‘nun 2008 Bitcoin White Paper’da özetlenen eşler arası elektronik nakit sistemine çarpıcı benzerlikler sunan yeni bir para sisteminin temelini oluşturabilecek bir “enerji para birimi” yaratılmasını önerdi.

Henry Ford merkezi otoriteye meydan okudu

1900’lü yıllarda otomobiller sadece zenginler tarafından satın alınabiliyordu. Ford, seri üretim sistemine geçerek bu algıyı değiştirdi ve ürettiği otomobillerin maliyetini orta direğin de alabileceği seviyeye çekmeyi başardı. Henry Ford “işçilerime de araba satabilirim” sloganıyla ABD ekonomisinde yeni bir çığır açtı. Meşhur “Günde 5 dolar” sloganı ile ABD ekonomisinde dengeleri değiştirdi. Henry Ford, devrim niteliğindeki bu yeni yaklaşımı ile işçilerine günlük 5 dolar ödemeye başladı. Bu rakam dönemin ortalama işçi maaşlarının neredeyse 2 katına denk geliyordu. Henry Ford bu uygulaması ile başarılı oldu ve işçilerine de araba satmayı başardı. Bu adım, merkezi otoriteye ve elitisim akımına karşı bir baş kaldırıştı. Ford’un önerdiği yeni para sistemi merkeziyetsizlik açısından Bitcoin (BTC)’i andırıyordu.
4 Aralık 1921’de New York Tribune, Ford’un bankacılık sektörünün küresel ekonomi üzerindeki hakimiyetini kırabileceğine, altına dayalı sisteme ve savaşlara son verebileceğine inandığı bir makale yayınladı. Henry Ford, yaklaşık 100 yıl önce altına dayalı para sistemini eleştirerek yeni pir para ya da ödeme sistemi öneriyordu. Henry Ford yeni ödeme sistemine “Energy Currency” yani “Enerji Parası” adını veriyor. 1903’te Ford Motor Company’yi kuran Ford, makalede şunları söyledi:
Enerji para birimi sisteminde, bir saat için harcanan belirli bir miktarda enerji olacak ve bu bir dolara eşit olacak. Bu sadece, alıştığımız ve arzu edilen başka bir standart olmadığını düşündüğümüz uluslararası bankacılık elitleri tarafından bize sunulan terimlerden farklı bir şekilde düşünme ve hesaplama durumudur. Bu yeni para birimi değerleriyle ilgili ayrıntılar “Kongre bunu duymak istediğinde açıklanacak.

”Enerji Parası” ve Bitcoin arasındaki benzerlik!

Henry Frod’un önerdiği ”Enerji Parası” elektrikle üretilen Bitcoin’i akıllara getiriyor. Ancak bu kupürde dikkat çeken konu Henry Ford’un altına dayalı para sistemine ve bankalara güvenmemesi. Henry Ford, altın para sisteminin devam etmesi durumunda, altınların bir grup bankerin elinde toplanacağı ve para piyasalarında ciddi manipülasyonların gerçekleşebileceğini iddia ediyor. Bir nevi Henry Ford para piyasalarında “merkezsizliği” savunuyor.
Ford, bu hayaeline ulaşamasa da, Bitcoin yüzyıl sonra bu fikri haklı çıkardı. 2009’dan bu yana, bilgisayarların giderek daha karmaşık matematik problemlerini çözmesini gerektiren madencilik yoluyla 18,8 milyondan fazla BTC oluşturuldu. Bu iş kanıtı madenciliği süreci, iddia edilen çevresel etkisi nedeniyle ağır eleştiriler alıyor. Bitcoin’i geleneksel ödemeler sisteminden farklı kılan ana unsur ise merkezi bir otorite tarafından yönetiliyor olmaması. Bitcoin arzı, herhangi bir merkez bankası tarafından kontrol edilmiyor.

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Bitcoin (BTC)’in Gerçek Mucidi Henry Ford Olabilir: İşte Asırlık İlginç Hikaye!