Uluslararası Para Fonu (IMF), tedarik zinciri sıkıntılarından, fiyat baskılarından ve delta varyantından kaynaklanan tehditler sebebiyle artan riskleri gerekçe göstererek küresel büyüme tahminini düşürdü. Altın fiyatları, IMF’den gelen bu haberin ardından çift haneli kazançlar gördü. IMF’nin raporu ayrıca, Covid 19 pandemisinin ekonomiler üzerindeki olası etkileri hakkında uyarılarda bulunuyor.
IMF’nin raporunun yayınlanmasının ardından altın fiyatları yükselişe geçti
Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünümü isimli yakın tarihli bir raporda 2021 küresel büyüme tahmininin şu anda yüzde 5,9’da olduğunu ortaya koyuyor. Fonun temmuz ayındaki bir önceki yüzde 6’lık tahmininin ardından küresel büyüme beklentisinin düştüğü görülüyor. IMF’nin raporunun ardından altın fiyatları büyük kazanımlar elde ediyor. Öte yandan, fonun 2022 için tahmini yüzde 4,9’da değişmeden kaldı. IMF raporda konuya ilişkin olarak şu ifadelere yer veriyor:
Ancak bu mütevazı manşet revizyonu, bazı ülkeler için büyük çaplı derece düşürülmelerini gizliyor. Düşük gelirli gelişmekte olan ülke grubunun görünümü, kötüleşen pandemi dinamikleri nedeniyle önemli ölçüde karardı. Derece düşürülmesi, kısmen arz kesintileri nedeniyle gelişmiş ekonomi grubu için daha zor kısa vadeli beklentileri de yansıtıyor.”
ABD için 2021 büyüme tahmini, arz kısıtlamaları nedeniyle %7’den %6’ya düşürüldü. Ayrıca rapor, ABD Başkanı Joe Biden’in 4 trilyon dolarlık altyapı paketine geçmemesi durumunda ABD için tahminleri daha da düşüreceği konusunda uyardı. Çin’in bu yıl için büyüme tahmini sadece 0,1 puan düşürülerek %8’e düşürüldü. Japonya, İngiltere, Kanada ve Almanya için büyüme tahminleri de düşürüldü. Bu arada, 2021 için euro bölgesi büyüme görünümü %4,6’dan %5’e yükseltildi. Raporun yayınlanmasının ardından, Aralık Comex altındaki vadeli işlemler gün içinde %0,73 artışla 12 dolardan 1.768,60 dolara yükselirken altın fiyatları çift haneli kazançlar görüyor. Bununla birlikte, altının güvenli liman talebi, ABD doları endeksindeki kazanımlar sebebiyle kısıtlanıyor.
IMF ayrıca COVID-19 iyileşmesinin giderek bölünmüş göründüğü konusunda uyarıyor
IMF’nin ekonomik araştırma direktörü Gita Gopinath raporda, genel olarak, ekonomik beklentilere yönelik risklerin arttığını ve politika değiş tokuşlarının giderek daha karmaşık bir hale geldiğini belirtiyor. Gopinath ayrıca, ülkeler arası ekonomik beklentilerdeki tehlikeli farklılığın büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ettiğini kaydediyor. Bu ekonomik toparlanmadaki eşitsizlik, temel olarak, düşük gelirli ülkelerdeki nüfusun %96’sının aşısız kaldığına dikkat çekerek, IMF’nin ‘büyük aşı bölünmesi’ dediği şeyden kaynaklanıyor.
Yılın son çeyreğinde artan stagflasyon korkuları yatırımcıları endişelendirirken, IMF raporunda, enflasyonun gelişmiş ekonomilerde gelecek yılın ortasına kadar %2’ye döneceği belirtiliyor. Bununla birlikte, yükselen ve gelişmekte olan ülkelerde enflasyonun gelecek yıl %4,9’da kalması da muhtemel görünüyor. Raporda, şimdilik enflasyon risklerinin “yukarı yönlü”, büyüme risklerinin ise “aşağı yönlü” olduğuna dikkat çekiliyor. Bu durumun altın fiyatları konusunu olumlu etkilemesi bekleniyor. IMF raporu, enflasyon risklerinin yukarı yönlü olması ve pandemi kaynaklı arz-talep uyumsuzluklarının beklenenden daha uzun sürmesi halinde gerçekleşebileceğini de ekliyor. Raporda bu konuda şu ifade yer alıyor:
Merkez bankaları genel olarak geçici enflasyon baskılarını gözden geçirip temel fiyat dinamikleri netleşene kadar sıkılaştırmadan kaçınabilseler de toparlanma beklenenden daha hızlı güçlenirse veya yükselen enflasyon beklentilerinin riskleri somutlaşırsa hızlı hareket etmeye hazır olmalılar.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!