ABD Temsilciler Meclisi, tartışmalı kripto para vergi raporlama şartı içeren 1,2 trilyon dolarlık altyapı yasasını onayladı. Yasa, başkan Joe Biden tarafından da onaylanırsa yürürlüğe girecek.
Tartışmalı yasa kripto para sektörünü nasıl etkileyecek?
Altyapı yasası ilk olarak Biden yönetimi tarafından, öncelikle ulusal ulaşım ağını ve internet kapsamını iyileştirmeyi amaçlayan bir adım olarak ortaya konuldu. Bununla birlikte, tasarı, kripto topluluğu için katı raporlama gerekliliklerini zorunlu kılıyor ve 10 bin doların üzerindeki tüm dijital varlık işlemlerinin vergi dairesine bildirilmesini gerektiriyor. Kriptoarena.com olarak daha önce bildirdiğimiz gibi, yasa tasarısı ilk olarak 10 Ağustos’ta senato tarafından 69’a 30 oyla onaylandı.
Tasarıda kelimesi kelimesine netlik olmamasına rağmen, altyapı yasası kripto para topluluğunun yazılım geliştiricilerine, işlem doğrulayıcılarına ve node operatörlerine geleneksel kurumların brokerlerina benzer şekilde vergi raporlama şartı getiriyor. Temsilciler Meclisi, tartışmalı altyapı yasasını 228 evet oyla onayladıktan sonra Başkan Biden’a gönderdi. Buna ek olarak, kripto para topluluğu, yasada madenciler gibi topluluklar için gerçekçi olmayan vergi raporlama gereksinimleri getirebilecek ‘broker’ kelimesinin yanlış ve eksik kullanımı nedeniyle endişeli
Yasa özellikle merkeziyetsiz finans (DeFi) için olumsuz bir gelişme
Bu yasa gereğince, kripto para ile ilgili kazançların açıklanamaması vergi ihlali ve suç olarak değerlendirilecektir. Hukuk uzmanları, dijital varlık işlemlerinin bildirilmemesinin suç olarak değerlendirildiği altyapı yasasınsında değişiklik yapılmasını önerdi. Virginia Üniversitesi hukuk fakültesinde öğretim görevlisi Abraham Sutherland, ABD hükümetinin kripto para sektöründeki bazı toplulukları broker olarak tanımlama kararıyla ilgili endişelerini dile getirdi ve şunları söyledi:
Bu yasa tüm kripto para sektörü için kötü bir gelişme ancak özellikle merkeziyetsiz finans için daha da kötü. Tüzük, DeFi’yi tamamen yasaklamaz. Bunun yerine, DeFi’nin çalışma şekli göz önüne alındığında, uymayı imkansız kılacak raporlama gereksinimleri dayatıyor.
Tasarıda yer alan bir başka ifade de toplulukta endişeye neden oldu. Yaklaşık 40 yıl önce 10 bin doların üzerindeki nakit işlemleri için geçerli olmak üzere oluşturulan yasa, alıcıların 15 gün içinde otoritelere gönderenin kişisel bilgilerini teyit etmesini ve sosyal güvenlik numarasını, işlemin niteliğini ve diğer bilgileri kaydetmesini ve işlemi rapor etmesini zorunlu kılıyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!