Bitcoin (BTC), dün yaşanan fiyat artışından sonra yine ivme kaybetti. BTC, yüzde 5 düşerek 39.261 dolar seviyesine geriledi.
Uzman görüşü: ABD’de enflasyon bu yıl yüzde 10’a yaklaşabilir
Şubat ayında rekor seviyeye ulaşan tüketici fiyatları ve yüksek enflasyon verileri öncesinde yatırımcılar temkinli bir duruş sergilerken, BTC değer kaybetmeye devam ediyor. Önde gelen altcoin’lerin çoğu da BTC ile aynı doğrultuda düştü. Reuters’e göre, ABD tüketici fiyatları geçen ay yüzde 7,9 artarak yaklaşık kırk yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Artan enflasyon, risk odaklı bir varlık olması nedeniyle son aylarda BTC için olumsuz bir etki yarattı. Örneğin, Ocak ayı enflasyonunun yüzde 7.5 olarak açıklanmasından sonra, Bitcoin yüzde 5 düştü.
BTC’nin kripto para piyasası için bir öncü görevi gördüğü göz önüne alındığında, çoğu büyük altcoin de kayıplar yaşıyor. Ethereum, XRP ve Cardano dahil olmak üzere ilk 10’da yer alan altcoin’ler, yüzde 1,5 ila yüzde 5 arasında düştü. Kripto para piyasası değeri, 80 milyar dolar kaybetti. DoubleLine Capital CEO’su Jeffrey Gundlach, ABD’de enflasyonun bu yıl yüzde 10’a yaklaşabileceğini, bu nedenle Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı belirsizliğe rağmen ABD Merkez Bankası Fed’in agresif bir sıkışlaştırma politikası izlemesi gerektiğini belirtti.
Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve gıda krizi, enflasyonu artırabilir: Bitcoin nasıl etkilenir?
Bitcoin’in borsalar ile olan korelasyonunun azaldığını gösteren verilere rağmen, bugünkü düşüş BTC’nin hala hisse senetleri ile korelasyon içinde olduğunu gösteriyor. Bitcoin, ayrıca bu yıl altından ciddi şekilde daha kötü performans sergiliyor. Bu durum, birçok kişinin BTC’nin enflasyondan korunma olarak uygulanabilirliğini sorgulamasına neden oldu. BTC bu yıl yaklaşık yüzde 40 düşerken, altın yüzde 10 artışla işlem görüyor. Yine de ABD hükümeti Çarşamba günü kripto para dostu düzenleme beklentisiyle kripto piyasasına olumlu bir sinyal gönderdi.
Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rusya’ya yönelik son yaptırımların bu yıl enflasyonu artırması muhtemel, ancak bugün açıklanacak olan enflasyon verilrinde bunun etkisini görmek pek olası değil. Rus petrolüne yönelik yaptırımlar enerji fiyatlarını artırırken, Ukrayna’nın buğday ihracatındaki kesintiler gıda fiyatlarını yükseltecek. Her ikisi de enflasyonun temel faktörlerinden biri. Artan gıda ve enerji fiyatları, perakende trader’ların kripto para birimlerine yatırım yapma kabiliyetini etkileyerek BTC’nin yıl için beklentilerini de etkileyecek. Ayrıca artan maliyetlerin bu yıl bir krizie yol açabileceğine dair spekülasyonlar var. Bu riske dayalı varlıklar için son derece elverişsiz bir ortam.
Enflasyon, faiz artırımını tetikliyor
Enflasyon, Federal Rezerv tarafından faiz oranlarının yükseltilmesinde dikkate alınan kilit bir faktör. Merkez bankası, fiyatlardaki son artışla mücadele etmek için uğraşırken, iki yıldan fazla bir süredir ilk kez önümüzdeki hafta faiz oranlarını artırmaya hazırlanıyor. Ancak bu hareket, piyasadaki likidite miktarını azalttığı için BTC için de olumsuz olacak.
Düşük borç verme oranları, trader’ların kripto para birimlerinde daha iyi getiriler aramasına izin verdiğinden, artan likidite, Bitcoin (BTC)’in 2021’deki destansı rallisi için önemli bir faktördü. Ancak, özellikle 2021’in ikinci yarısından bu yana enflasyonda yaşanan sert artış, bu ralliyi yavaş yavaş baltaladı.