Piyasa uzmanlarına göre altın, Rusya ile Ukrayna arasındaki jeopolitik kriz henüz bir çözüme kavuşturulmadığı için önümüzdeki hafta ons başına 2.000 dolardan kolayca başka bir ralli yapabilir. Ancak analistlere göre volatil fiyat hareketi burada kalacak. İşte uzmanların değerli metalin fiyat hareketine ilişkin öngördüğü seviyeler…
Uzmanlara göre değerli metal piyasasını etkileyen gelişmeler neler?
Geçtiğimiz haftalarda rekor seviyelere koşan altın, ons başına 1.900 doların altına düşerken, cuma günü ons başına 1.930 doların hemen altında istikrar kazanmayı başardı. Ukrayna’daki savaşın emtialar için en büyük itici güç olmaya devam etmesiyle birlikte, piyasa jeopolitik cephede belirsiz bir hafta sonu daha yaşıyor. TD Securities küresel strateji başkanı Bart Melek, Ukrayna’da olup bitenlerin piyasa için en önemli etken olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, değerli metal piyasasındaki pek çok kişi, Fed’in ekonomiyi önemli ölçüde yavaşlatmadan faiz oranlarını altı kat daha artırabileceğine ikna olmadı. Standard Chartered değerli metaller analisti Suki Cooper konuya ilişkin olarak şu ifadeleri kullanıyor:
Altın fiyatları, 2018’den bu yana ilk FED faiz artırımına rağmen, ons başına 1.900 doların üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Mart toplantısı oldukça sertti, ancak altına yönelik olumlu duyguyu rayından çıkarmadı. Mevcut jeopolitik risk, enflasyonun daha uzun süre daha da yükselebileceği ve altına olan uzun vadeli ilgiyi yeniden canlandırabileceği endişelerine yol açtı. Fiziksel piyasa baskı altına girerken, yatırımcı ilgisindeki büyüme, bu zayıflığı dengelemekten daha fazlasını yaptı, bu da volatil fiyat hareketinin kalıcı olduğunu gösteriyor.
Jeopolitik belirsizlik bir yana, yatırımcılar hala Fed’in benimsediği yeni sert duruşu sindirmeye çalışıyor. Gainesville Coins değerli metaller uzmanı Everett Millman’a göre, altın Fed’e olumsuz tepki verdi, ancak değerli metalin merkez bankasının açıklamasından sonra kayıplarının çoğunu sildiği görüldü. Fed ne kadar agresif olsa da piyasa hala altı faiz artırımı daha olacağına şüpheyle bakıyor. Millman, bunun, Fed’in bu yılki yüzde 4,3’lük enflasyon beklentileriyle uyuşmayan çok agresif bir tahmin olduğunu belirtiyor. Millman, bu beklentilerdeki herhangi bir geri çekilmenin, altının ilerdeki fiyatları için olumlu olacağını da sözlerine ekliyor. Analiste göre ayrıca, şubat ayındaki ABD TÜFE verilerinin enflasyonu yüzde 7,9 ile 40 yılın en yüksek seviyesi olarak göstermesinin ardından enflasyon beklentileri hala kötüleşecek. Bunların yanı sıra TDS küresel strateji başkanı Melek Fed’e ilişkin olarak şu ifadeleri kullanıyor:
Gıda fiyatlarındaki büyük artışı hala görmedik. Sorun, TÜFE bileşenlerinin yüzde 60’ının yıllık bazda yüzde 5 artmasıdır. Artık geçici değil toplu enflasyon söz konusudur. Enflasyonist beklentiler bağımsız olabilir. Altın söz konusu olduğunda, Fed’in vaadi enflasyonla mücadele için yeterince hızlı kısıtlayıcı hale gelmiyor. Bu altın için olumlu bir ortam.
Analistlere göre altın fiyatı için izlenmesi gereken seviyeler
TD Securities’den Bart Melek, altının ons başına 2.000 dolara doğru bir ralli yapmasının ihtimal dışı olmadığını, ancak bu seviyelerde kalıp kalamayacağının önemli olduğunu ekliyor. Analistler ayrıca altının 1.400 dolara düşmesinden bahsetmeyi de bıraktılar. Melek’e göre Fed çok kısıtlayıcı olursa, altın satılacak; ancak bir ay önce düşünülenden çok daha güçlü bir şekilde aşağı yönlü olacak. Melek, değerli metalin fiyatlarında bu hafta izlenecek seviyelerin destek olarak 1.920 dolar olduğunu, ardından 1.875 dolar olduğunu kaydediyor.
Kriptoarena.com olarak analizlerini yakından takip ettiğimiz TD Securities’in analistlerinden Bart Melek’e göre altın fiyatında ilk büyük direnç 1.980 dolar civarında geliyor. Öte yandan Gainesville Coins’ten Everett Millman’a göre altın fiyatı destek olarak 1.900 dolara ve direnç olarak 2.000 dolara bakıyor. Bunlara ek olarak piyasaların çarşamba günkü yeni ev satışlarını ve perşembe günkü dayanıklı mal siparişlerini, işsizlik başvurularını ve imalat PMI’larını izlediği hafif bir veri haftası olacak. Son olarak ING’nin uluslararası baş ekonomisti James Knightley, bu konuda şu ifadeleri kullanıyor:
Veriler, Boeing uçak siparişlerindeki düşüşle daha da düşecek olan dayanıklı mal siparişlerini içeriyor. Bunları çıkarın ve ISM raporu gibi iş anketlerinde görülen kanıtlar göz önüne alındığında, rapor sağlam olmalıdır. Ayrıca çok sayıda konut verisi var. Bunda sorun yok.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!