BTC boğalarının fiyatı 33.300 dolar seviyesine zorlamasının ardından, geleneksel piyasalardaki önemli gelişmelerin Bitcoin fiyatı üzerinde baskı oluşturmaya devam edebileceği belirtiliyor.
Bitcoin fiyat seviyelerini etkileyecek unsurlar neler?
Bitcoin (BTC) fiyat hareketi, 27 Mayıs’tan bu yana şaşırtıcı bir şekilde yükseliş trendinde. Boğa piyasalarında bile, düşüş eğilimi genel olarak kural kabul edildiği, ancak BTC bu eğilimi aştığı belirtiliyor.
Kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz gibi; Bitcoin, 27 Mayıs ile 30 Mayıs tarihleri arasında yaklaşık yüzde 11 yükseliş yaşadı. Yükseliş ile kritik 28.600 dolar seviyesinden geçip 30 bin dolar seviyesinin üzerinde, 31.700 dolar seviyesine geri dönmesini sağladığı görülüyor. Haftalık kapanış, son yirmi günün en yüksek kapanışı oldu ve boğalara iki aydaki en güçlü yükselişi verdiği belirtiliyor. Bununla birlikte, makroekonomik korkular, herhangi bir yukarı yönlü potansiyel üzerinde baskı oluşturabilir.
Küresel gıda kıtlığı korkusu emtia fiyatlarına yansıyor
Küresel gıda arzı, Bitcoin’in gelecekteki fiyat potansiyeline katkıda bulunan birincil ancak kolayca gözden kaçan bir faktör olarak kabul edilmektedir. COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana, dünya çapındaki hükümetler limanlarını ve havaalanlarını kapatarak, mal akışını etkin bir şekilde kesip durdurdular. Bu durumun normale dönmesinin yıllar alacağı ve asıl endişe kaynağının bu olmadığı belirtiliyor.
ABD’de de gübre maliyetleri son 18 ayda katlanarak arttı. Ocak 2021’de Gübre Fiyat Endeksi 78.83 dolarda kaldı, ancak bu sıralar 254.97 dolar ile yaklaşık yüzde 225’lik bir fiyat artışı yaşadığı bildiriliyor. Bireysel emtia fiyatları artmaya devam ediyor ve enflasyondaki istikrarlı artışa birincil katkı sağlıyor. Özellikle, buğday vadeli işlemleri (CBOT: ZW)sadece 2022’de, vadeli işlemleri son 18 ayda yüzde 76’ya kadar artarak, toplamda yüzde 143’ün üzerine çıktığı belirtiliyor.
Ayrıca petrol vadeli işlemleri (NYMEX: CL) yükselmeye devam ediyor. Temmuz 2008 tarihinden bu zamana çok yüksek seviyelerden işlem görmeye devam ettiği belirtiliyor. Yatırımcılar, Çin’in COVID kapatmasını sona erdirdiğinde petrolün varil başına 150 dolara yükselebileceğine dair endişelerin olduğu bildiriliyor.
Bitcoin fiyatlarını etkileyecek bir diğer unsur: Enflasyon
Dünya genelinde hisse senedi piyasaları önemli bir baskıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Yükselen enflasyon, yükselen emtia maliyetleri, tedarik zinciri aksaklıkları ve Ukrayna’daki çatışmalar, risk altındaki yatırımcıları ve girişimcileri savunmaya geçirdiği belirtiliyor.
Bu hafta, fiyat hareketliliğini duraklatacak birkaç yüksek etkili ekonomik olayın gerçekleşebileceği bekleniyor. Avrupa Birliği işsizlik verisinin açıklaması, Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararı ve üretim verileri açıklamaları 1 Haziran’da gerçekleşeceği belirtiliyor. Ayrıca ABD işsizlik rakamları ve tarım dışı istihdam verileri de 3 Haziran tarihinde açıklanacağı bildirildi.
Teknik seviyeler BTC’in toparlanmasını 37 bin dolar ile sınırlandırabilir
Bitcoin fiyatı günlük Kijun-Sen’in üzerinde 31.350 dolar seviyelerinde veya üzerinde kapanabilirse, BTC’nin 37 bin dolar seviyelerine ulaşabileceği belirtiliyor. Ek olarak, 2022 hacim profilinin çok ince, 32 bin ila 37 bin dolar arasında yer aldığı bildiriliyor. Ancak boğaların satışlarla tekrar karşı karşıya geldiği alanın 37 bin dolar olabileceği gösteriliyor.
Boğalar piyasaya yeni bir yükseliş trendinin başlayacağını duyurmak istiyorlarsa, BTC fiyatını günlük 44 bin dolar seviyesinde kapatmaları gerektiği belirtiliyor. Senaryonun gerçekleşmesi durumunda yeniden test etmek için gereken yolu vererek “ideal bir Ichimoku yükselişi” tetikleneceği bildiriliyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!