Blockchain Economy Istanbul Summit’ta Neler Konuşuldu?
Blockchain Economy Istanbul Summit’ta Neler Konuşuldu?

Blockchain Economy Istanbul Summit’ta Neler Konuşuldu?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

27-28 Temmuz’da 4.’sü gerçekleştirilen Blockchain Economy Summit 2022 sona erdi. Yoğun ilgi gösterilen zirvede blockchain ve kripto endüstrisinin önemli isimleri yer aldı. İstanbul’un en seçkin ve ünlü mekanlarından Hilton İstanbul Bomonti Hotel’de düzenlenen zirvede, Kriptoarena.com olarak bizlerde yer aldık. 2 gün boyunca neler konuşulduğunu sizlere iletiyoruz.

Önemli isimler geleceğin finans yapısı hakkında konuştu

Zirvede yer alan konuşmacılar arasında Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakan Yardımcısı Alex Bornyakov, KuCoin Labs Başkanı Lou YU, MicroStrategy CEO Michael J. Saylor ve Türk pop yıldızı Emre Aydın yer aldı. Finans dünyasının geleceği: Kripto paralar, Web 3, NFT projeleri, Metaverse, DeFi, madencilik, regülasyon, kripto para yatırımcılığı ve al-sat işlemleri, Blockchain teknolojisinin şirketler ve devlet kurumlarında ki kullanımı ve çok daha fazlası zirvede konuşuldu.

Blockchain Economy Istanbul Summit’ta Neler Konuşuldu?

‘’Tokenizasyon oldukça zorlu araştırma ve bilgi çok önemli’’

Konuşmacılar arasında yer alan TOKKEA Kurucu Ortağı Andrey Neshev, real sektörün kripto sektöründen sürekli bahsettiğine ve şirket olarak amaçlarının herkesin anlayabileceği şekilde işlemler sunmak olduğunu söylüyor:

İnsanlar neler yapabilirler ve nasıl anlatabiliriz, buna odaklanıyoruz. Neden işletmelerin buna ihtiyacı olduğu konusuna değinmek isterim. Bizim ana hedefimiz zorlu olan kripto endüstrisini daha basit hale getirebilmek. Token’lardan da bahsedecek olursak, görüyoruz ki tokenizasyon oldukça zorlu. Yasalar neler, hangi bilgilere ihtiyacımıza ihtiyacımız var bunları anlamamız gerekiyor. Hizmetler pazarlamak, topluluklar bulmak ve fikirleri sunmak piyasalar adına en önemli görevlerden.

‘’Gençlere bakıyoruz, blockchain ve kripto endüstrisine ilgileri var’’

XT.com Ortaklık Başkanı Soheil Zabihi, piyasalar içerisindeki genel konular ve Web 3.0’da gençlerin daha fazla ilgisinin olduğunu söylüyor:

Developerlara baktığımızda özellikle NFT’leri token’lardan önce duyurmak istediklerini görüyoruz. Bizlerde Türkiye’de bu lansmanlara destek olmak istiyor ve iş birliği sağlıyoruz. Şu an için Dubai de bir projemiz bulunuyor ve yakın zamanda genel merkezimizi Dubai’ye taşıdık. Türkiye ve Dubai ye baktığımızda benzerlikler olduğunu görüyoruz. Kullanıcılar açısından baktığımızda ise Türkiye pazarına baktığımızda, ilginin daha fazla olduğunu görüyoruz. Özellikle genç nüfus çok fazla kripto ve blockchain endüstrisine ilgili görünüyor.

Regülasyonunda çok önemli olduğunu ve şahsen kripto paralara açık olmanın endüstrinin gelişmesi adına etkili olacağına değiniyor. Bazı ülkelerde yasaklar uygulandığını, ancak topluluğa bakıldığında vergilendirme dahi olsa Türkiye’de dahil fikrinin geçerli olduğunu ve insanların sektörden vazgeçmeyeceğini düşünüyor:

Kore ye baktığımızda ise bir vergilendirme yapılmıştı ancak geri çekti. Bizler Dubai’de şeriattan dolayı yeni araştırmalar içerisindeyiz. Piyasalar açısından Web 3.0’ında etkisinden bahsetmek istiyorum. Web 2.0 ürünleri gibi değiller artık, daha gerçek ve daha geliştirebilir olduğunu görüyoruz. CEX için tavsiyem ne diye soracak olursanız, küçük konuların kaçırıldığını düşünüyorum. Token’ınız için kesinlikle geniş kapsamlı konular kadar, küçük konulara da dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca, piyasa içerisinde yer almadan önce kesinlikle iyi araştırma yapmanız gerekiyor. Ürünleri inceleyin, token’ların White Paper’larını okuyun, yol haritalarına bakın.

‘’KuCoin Labs olarak gelişime açık, yaratıcı ve ilhamı olan insanlarla çalışmak istiyoruz’’

Web 3.0’ın gelişmekte olan piyasalardaki Startup’larla ilgili konulara dikkat çeken KuCoin Labs Başkanı Lou YU, 2018 den bu yana blockchain endüstrisinin dünya yapısını değiştirdiğini söylüyor:

Endüstriye baktığımızda görüyoruz ki daha fazla özgürlük daha fazla şeffaflık oluşturuyor. Bu alanda bilgilere ihtiyacımız var ve blockchain alanına zaman ayırmamız gerekiyor. Ancak baktığımızda görüyoruz ki, aynı bilgi kaynaklarına sahip değiliz ve çoğumuz bu kaynaklara ulaşamıyoruz. Bazı fırsatları eşit olmadığımız zamanlarda kaçırıyoruz. Bizim şunu almamız gerekiyor, birlikte dayanışma içinde hareket etmeliyiz. Endüstrinin gelişmesini istiyorsak yan yana olmalıyız. Birçok kişi bizi tanıyordur. Kendi blockchain ekosistemimizden tanıyanlar vardır. Bizler KuCoin Labs olarak 2021 in 2. çeyreğinde tüm ekibimizi bir araya getirerek, tek kanalda bir bütün olarak çalışmaya başladık. 2021 2. çeyreğinden bu yana 41 den fazla alanda yer alıyoruz. 2021 in sonunda metaverse fonumuzu oluşurduk ve 100 milyar dolarlık bir metaverse fonuna sahibiz. Bizim için ilginç ve öğretici olan konular oldukça önemli.

Web 3.0’ın asıl fikrinin tüm bu olanaklardan eşit olarak yararlanmak olduğuna değinen Ku Coin Labs Başkanı konuşmasına devam ediyor:

Genişleme ve gelişme için girişimcilere ihtiyacımız var. Yaratıcı ruhuna sahip girişimcilerin aramızda olmasını istiyoruz. İnanıyoruz ki ilham verici insanlarla olmak bizleri ileriye götürecek. Bizimde temelde yaptığımız şey temel bilgileri paylaşmak ve bütün olarak gelişmek. KuCoin Labs olarak şuanda burada sizlerle olmamızın bir nedeni de bu. Hepimiz bu Web 3.0 ve blockchain endüstrisinin ilerlemesini istiyoruz. Gelişmek isteyen, yalnızca para kazanma amacı olarak görmeyen, ilhamı olan, yaratıcı, gelişime açık insanlarla çalışmak istiyoruz.

‘’Stablecoin’lerin fiat paraların yerini alacağı düşünülüyor’’

Blockchain zirvesinde stablecoin ile ilgili konuşan Coinstore Bölge Müdürü Louis Tan, sektöre bakıldığında içerisinde kendinden gelen şüphelerin olduğunu söylüyor:

Baktığımızda görüyoruz ki karşıtlık riskleri ve düşük likidite endişesi bulunuyor. Aynı şekilde piyasanın gerektirdiği çok fazla likiditeyi karşılamadığını görüyoruz. Stablecoin’lerin fiat para birimlerinin yerini alacağı düşünülüyor. Hükümetlerin bu konu hakkında endişeli olduklarını görüyoruz. Çin’de bu konuda yasaklar uygulandı ve sonucunda herkes panik içinde stablecoin’lerini satmaya başladılar. Bir satış baskısı olduğuna hepimiz şahit olduk.

 

Louis Tan, genel anlamda bakıldığında USDC veya USDT’lerin daha çok tercih edildiğini söylüyor:

Stablecoin’lere baktığımızda USDC ve USDT’nin neredeyse yarı yarıya tercih edildiğini görüyoruz. Sektör içerisinde doğru araştırmaları yapmanız durumunda, yatırımlarınız için faydalı olacağını düşünüyorum. Bilgi sahibi olmak kesinlikle kripto para piyasalarında çok önemli.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Blockchain Economy Istanbul Summit’ta Neler Konuşuldu?