Zincir üstü likidite borsası Curve Finance (CRV), 9 Ağustos tarihinde DNS Cache Poisoning (DNS önbellek zehirlenmesi) olarak adlandırılan saldırıya uğradı. Curve Finance’ın yerel altcoin projesi CRV fiyatı, 8 Ağustos’ta 1,48 dolar seviyesinden olay gününde 1,25 dolara kadar geriledi.
Curve Finance’nın yerel altcoin projesi hack olayının ardından yükseliyor
Şaşırtıcı bir şekilde, kripto para birimi 11 Ağustos tarihinde bir yükselme gerçekleştirdi. Fiayt seviyesinin 1,42 dolara kadar yükseldiği görüldü. Kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz gibi; Aynı gün içerisinde Curve Finance a ait çalınan fonların yüzde 80’inden fazlasının da geri alındığı açıklaması yapıldı. Ancak geri alımına rağmen, altcoin projesi CRV fiyatında önemli ölçüde bir artış yaşanmadığı ve o tarihteki 24 saatlik fiyatından yüzde 3,99 düşüş kaydettiği görüldü. Peki, Curve Finance projesi hack olayı sonrasında kazanımlarını nasıl geri aldı? Kripto para borsası Binance’in CEO’su Changpeng Zhao (CZ), Twitter adresi üzerinden bilgisayar korsanının fonları borsasında depolamak istediğini duyurdu.
Binance froze/recovered $450k of the Curve stolen funds, representing 83%+ of the hack. We are working with LE to return the funds to the users. The hacker kept on sending the funds to Binance in different ways, thinking we can't catch it. 😂#SAFU https://t.co/Ekea9moeAw
— CZ 🔶 Binance (@cz_binance) August 12, 2022
Bilgisayar korsanının şüphelenmemesiyle CZ, varlıkları güvence altına aldıklarını söyledi. Nisan ayında Axie Infinity’de gerçekleşen bir saldırıda da benzer bir adım attığı için, Binance CEO’su CZ’nin bir hack olayına destek olması adına bu durumun bir ilk olmadığı aktarıldı.
The DPRK hacking group started to move their Axie Infinity stolen funds today. Part of it made to Binance, spread across over 86 accounts. $5.8M has been recovered. We done this many times for other projects in the past too. Stay #SAFU.
— CZ 🔶 Binance (@cz_binance) April 22, 2022
DeFillama’ya göre, CRV Toplam Kilitli Değer (TVL)’ine bakıldığında ise fazla bir şey kaybetmediği bildirildi. Açık kaynaklı DeFi toplayıcı, CRV’nin 6,2 milyar dolarda kalırken TVL’sinin yalnızca yüzde 1,58 oranında düştüğünü gösterdi. Ancak, hack olayı sırasında CRV fiyat seviyesinde dalgalanmalar meydana geldiği aktarıldı. Son 2 hafta içerisinde yüzde 0.6 oranında yükseliş gerçekleştiren CRV, işlem hacmine bakıldığında ise keskin bir düşüş yaşadığı görülmüştü. CoinMarketCap verilerine göre hack olayı tarihinin, son 24 saatlik işlem hacminde yüzde 24,47 düşüş bildirdi.
Santiment verilerine göre geliştirme faaliyetlerinde düşüş yaşandı
Blockchain analitik platformu Santiment tarafından sağlanan veriler göre, CRV’nin geliştirme faaliyetinin önemli ölçüde düştüğü ortaya koyuldu. Aslında, 19 Haziran tarihinden bu zamana en düşük seviyeye ulaştığı ve bunun da hack’in CRV ekosistemini olumsuz etkilediği görüldü. Bununla birlikte, bir günlük tirajı, CRV’nin yaşanan hack olayı veya daha fazlasına dayanabileceğine dair işaretlerle sabit kaldığı bildirildi. Metriklere bakıldığında saldırı gününde olduğu yere yakın olduğu belirtiliyor.
Alan içerisinde yer alan fiat para birimlerinin piyasalara giriş ve çıkış durumuna bakıldığında birbirinden uzak olduğu belirtildi. Santiment, piyasalardaki çıkışı 625 bin olarak kaydetti, bu da CRV yatırımcılarının ellerinden çıktıkları anlamına geliyordu. Bununla birlikte, girişlere bakıldığında ise 291 bin ile düşük kaldığı aktarıldı. Mevcut durumla, etkilerin ardından CRV’nin hack olayı sonrasında daha güçlü çıkabileceği görünebilir. Fixed Float’un daha önce fonlardan 112 ETH’yi dondurduğu için CRV’nin fonları geri almasına yardım eden tek kuruluşun Binance olmadığı bildirildi.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!