ERC-20 Nedir?
ERC-20 Nedir?

ERC-20 Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ERC-20 nedir? adlı konu başlığımızı Kriptoarena.com olarak, bu makalemizde yanıtlıyoruz. Blockchain standardı, ERC-20 tabanında bulunan bir altcoin’in yalnızca ETH üzerinden işlem görebilmesidir. Bitcoin gibi kendisine ait bir Blockchain ağı olan kripto paralar kendi alanlarında işlem görmektedirler. Fakat ERC-20 Token geliştirilmesinde yeni bir Blockchain inşa edilememektedir. Aynı zamanda geliştirme direkt ETH üzerinde yapılmaktadır. Bu kapsam içerisinde bir ERC-20 Token yalnızca ETH Blockchain ile var olmaktadır. İşlem gücünü ve onaylarını ise bu ağdan almaktadır.

ERC-20 nedir? Nasıl çalışır?

ETH Blockchain’i üzerinde yeni Token geliştirilmesi için uyulması gereken kuralların bütünü ERC-20 olarak adlandırılmaktadır. ERC-20’nin açılımına bakıldığı zaman “Ethereum Request for Comments“ kelimesine ulaşılmaktadır. Aynı zamanda ERC-20, geliştirilen altcoin’in standardını ifade etmek için de kullanılmaktadır. ERC-20 teriminin sonunda yer alan 20 değeri altcoin’in standardını belirtmektedir.

ERC-20’nin en büyük işlevi ise akıllı kontraktlarla işleme girebilen bir altcoin geliştirebilmeyi sağlamaktır. ERC-20, kural bütününe göre tasarlanmış bir altcoin, akıllı sözleşmeler ile çalışabilmektedir. ERC-20, DeFi işlemlerinde kullanılabilmektedir. Bununla birlikte dağıtım Token’ı olarak da görev alabilmektedir. Özetle bütün bu avantajlı niteliklere erişebilmek için ERC-20 tabanı tercih edilmektedir.

Avantajları neler?

  • Yeni bir Blockchain inşasından yazılımcıyı ya da geliştirici ekibi kurtarmaktadır.
  • ERC-20, akıllı kontratla çalışabilen bir altcoin üretme imkanını sunmaktadır.
  • ERC-20 tabanlı diğer Token’lar ile etkileşime rahatlıkla giren bir altcoin üretimini desteklemektedir.
  • Neredeyse her projeye ve platforma uyarlanabilen ve ödeme aracı olarak kullanılabilen Token geliştirmeye imkan tanımaktadır.
  • ETH sistemine bağlı olan bütün kripto para projelerinin içinde kullanılabilir bir Token üretilmektedir. Bu da erişilebilirliği ön plana almaktadır.
  • NFT projelerinde kullanılabilen ve DeFi ekosisteminde işleme dahil olan altcoin üretmeyi mümkün kılmaktadır.

Dezavantajları neler?

  • DeFi coinleri, benzersiz Token’lar ve Non-fungible NFT üretimlerinde ERC-20 standardından faydalanmaktadır. Bu nedenle ETH ağında bir anda yüksek işlem yoğunluğu olmaktadır. Ayrıca ERC-20 tabanlı Token sayısının fazlalığına bağlı olarak ağda tıkanıklık gerçekleşmektedir. Bu tıkanıklık ise ERC-20 tabanlı Token’ın işlem hızının düşmesine neden olur.
  • ERC-20 standardı popülerliği nedeniyle kötü niyetli kişiler genelde bu standarda uyan kripto paralara saldırı düzenlemektedir. Bu kişiler özellikle onları elde etmek ve biriktirmek istemektedirler. Bu nedenle risk oranı yükselmektedir.
  • ERC-20 tabanında tüm harita yazılımcıya sunulmaktadır. Bu kapsamda geliştirme aşamasında kolay bir süreç geçirildiği için kendilerine güvenerek ek özelliklere sahip olmayan birçok altcoin üretmektedir. Bunlar ise zamanla fiyat erimesine tabi olup yok olmaktadır.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

ERC-20 Nedir?