Anchor Protocol (ANC) Nedir?
Anchor Protocol (ANC) Nedir?

Anchor Protocol (ANC) Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anchor Protocol (ANC), piyasalarda yaşanan dalgalanmalar sonrasında öne plana çıkmıştır. Bir süredir kripto uzmanları ve topluluklar tarafından takip edilmektedir. Çoğu eski yatırımcının takip listesinde yer alan Anchor Protocol’u merak edenlerin sayısı ülkemizde de oldukça fazladır. Bu yazımızda kriptoarena.com olarak herkesin merak ettiği Anchor Protocol (ANC) nedir, amacı nedir, avantajları ve dezavantajları nelerdir, sorularına yanıt vermeye çalışacağız.

Anchor Protocol (ANC) Nedir?

Anchor Protocol, stabilcoin mevduatlarında yüzde 20’ye yakın getiri sunan borç verme ve ödünç alma protokolü olarak bilinmektedir. ANC coin ise bu protokolün yerel yönetim token’ı olarak bildirilmiştir. Ayrıca bu token, oy haklarına sahip olmak ve Anchor geleceğinde söz sahibi olmak isteyenlerin stake ederek katılımını onaylamasıyla gerçekleşmektedir. Anchor Protocol platformu üzerinden borç verenler, düşük oynaklıktan yararlanmaktadır. Ayrıca UST’lerini yatırma ve yatırımlarından cazip oranlar kazanma imkanı elde etmek mümkün kılınmıştır.

Projenin Amacı Nedir?

Anchor Protocol (ANC), birçok detayıyla kripto piyasaları için son derece önemli bir protokol olarak değerlendirilmektedir. Projenin birçok teknik detayı özellikle gelecek dönemde, bu alanda ihtiyaç duyulacak çözümlere yardımcı olacağını göstermektedir. Protocol, UST ve Luna için etkili bir alan yaratmayı amaçlamaktadır. Bununla beraber Anchor Protocol, borç verme ve ödünç alma protokolü olarak bilinmektedir. Yüksek getirili ve düşük oynaklık gösteren yatırımlar arayanlar arasında odak noktası olmuştur. Ayrıca riskten kaçınan yatırımcıları çekme amacı bulunmaktadır. Bunun için özel seçenekler sunmaktadır. Bu hedef ile UST talebinin de artırılması hedeflenmektedir.

Protocol’ün ana hedefi UST’nin stabilcoin olarak benimsenmesidir. Ayrıca ardından Terra projesinin de DeFi için benimsenmesini sağlamayı hedeflemektedir. Anchor Protocol, Terra’nın benimsenmesi ile LUNA’nın fiyatının da artmasına yönelik önemli çözümler geliştirme çalışmaları gerçekleştirmektedir. Borç verenlerin düşük oynaklıktan yararlanarak UST yatırmaları mümkündür. Ayrıca yatırımlarından cazip oranlar elde etmeleri sağlanmaktadır. Borçlular için de LUNA teminatlarını kontrolden ödün vermeden üretken varlıklara dönüştürme fırsatı yaratılmaktadır.

ANC’nin kullanım alanı Anchor Protocol’ün işlevselliğine göre sınırlandırılmaktadır. ANC token’ı, Terra üzerinde yerel bir CW-20 token’ı olarak tanımlanmıştır. Ayrıca Ethereum üzerinde ERC-20 token’ı olarak mevcut durumdadır.

Projenin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Anchor Protocol, avantajlarıyla dezavantajlarının çok iyi anlaşılması gereken bir projedir. Projeyi tam olarak anlamadan yatırım yapmak oldukça risklidir. Ayrıca bu riskler arasında bütün yatırımın kaybedilmesi bulunmaktadır. Proje detaylı incelendiğinde ilk olarak, oynaklık göze çarpmaktadır. Projede ki oynaklığın düşük olması büyük bir avantajdır. Riski minimuma indirmek isteyen yatırımcılar arasında, büyük bir tercih sebebi olabilir. Ayrıca bu düşük riske, yüksek getiri seçeneği eklenmesiyle çoğu yatırımcıyı da cezbetmesi mümkündür. İkinci olarak, projenin arayüzü oldukça basit bir kullanıma sahiptir. Yeterli bilgiye sahip olmayanlar, projenin sayfasından rahat bir şekilde bütün detaylara ulaşabilmektedir. Bu da yeni yatırımcıların oldukça işine yaramaktadır.

Dezavantajları arasında, UST stabilcoine endeksli olması görülebilir. Bu UST’nin değer kaybı yaşaması durumunda büyük zararlara uğrayacağı anlamına gelmektedir. Algoritmik stabilcoinlerle ilgili riskler oldukça önemlidir. Bu tarz yatırımlar yapılmadan önce bu riskler iyi bir şekilde araştırılmalı ve anlaşılmalıdır. Bununla beraber değerini koruyamaması büyük bir faciaya yol açabilecektir. Bu da bütün sistemin çökmesine sebebiyet verecektir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Anchor Protocol (ANC) Nedir?