Bitcoin, boğaların tekrar güç kazanmasıyla beraber yeni haftaya 22 bin dolar seviyesinde başladı. Bununla beraber önde gelen kripto para uzmanları, bu hafta Bitcoin fiyatını etkileyecek 9 gelişmeyi paylaştı! İşte detaylar…
Bitcoin haftalık grafik “dökümünü” doğruladı
TradingView’den alınan verilere göre, yaklaşık 21.800 dolar seviyesindeki son haftalık kapanış, Bitcoin işlemlerinin her iki tarafındakileri pek az sürprizle karşıladı. Ocak ortasından bu yana en düşük seviye olan olay, Ocak ayını pratikte kontrolsüz bir yükseliş yaşayarak geçirdikten sonra BTC/USD için uzun zamandır beklenen bir geri çekilmeyi mühürledi.
Şimdi dikkatler, çoğunlukla Ocak ayındaki artış sırasında destek olarak geri kazanılan uzun vadeli trend çizgileri biçimindeki kilit destek seviyelerine odaklanıyor. Popüler trader Crypto Tony, Twitter takipçileri için 13 Şubat’ta yaptığı yeni bir güncellemede, durumun ilginçleşebileceği yerin 21.400 dolar olduğunu doğruladı ve “Oradan, boğaların ayıları kurtarmak veya onları katliama yönlendirmek için içlerinde olup olmadığını gerçekten değerlendirebiliriz” dedi.
Daan Crypto Trades, BTC/USD paritesinin 4 saatlik zaman dilimlerinde 200 dönem ile 400 dönemlik üstel hareketli ortalama (EMA) arasında oturduğunu belirtti.
“Konuştukça altımızda küçük bir boşlukla açılacağız gibi görünüyor. Genel olarak BTC için dalgalı bir hafta sonu ve bazı altcoinler patlıyor. TÜFE bekleniyor. Muhtemelen bundan önce pek fazla işlem yapmayacak”
TÜFE, önemli makro veriler haftasına hakim olacak
14 Şubat’ta Ocak ayı için ABD Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) açıklanmasıyla, makro manzaraya özellikle bu hafta bir veri noktası hakim olacak. Enflasyonun, Şubat başındaki düşüşe rağmen hala riskli varlıkları destekleyebilecek bir hareketle düşmeye devam edeceğine dair bahisler açık. Tablo, TÜFE’nin nasıl hesaplandığının yeniden düzenlenmesiyle karmaşıklaşıyor, ancak analistler, genel enflasyon gerileme eğilimi karşısında bunun önemini tartışıyor. Ancak bundan bağımsız olarak, bu ayın baskısı kripto çevrelerinin çok ötesinde yakından izleniyor.
“Salı günkü TÜFE raporu, bugüne kadarki en önemli rapor. Güçlü bir Ocak ayı istihdam raporunun ve Aralık TÜFE’nin daha yüksek “revize edilmesinin” ardından, belirsizlik her yerde.“
İlk kez haftalık “death cross” endişeye yol açıyor
Bitcoin, bu ay ilginç bir senaryoda iki “cross” arasında kaldı ve bu durum, önemi konusunda fikir ayrılığına neden oluyor. Uzmanların bildirdiğine göre, günlük zaman dilimlerindeki “golden cross” haftalık grafikteki “death cross” ile birleşiyor. İkincisi, BTC/USD için türünün ilk örneğidir, ancak diğer zaman dilimlerindeki death cross’ları genellikle önemli fiyat düşüşlerinden önce gelir.
Günlük golden cross’un tarihi kalıpları tekrar edip etmeyeceği ve piyasayı canlı tutup kaldırmayacağı henüz belli değil, ancak bu arada yepyeni bir cross daha gerçekleşiyor.
Balina hareketleri Bitcoin için kritik olacak
Güncel fiyatlarla Bitcoin’e olan ilgi söz konusu olduğunda ise balinalar şimdiden sessizliği bozmuş olabilir. 13 Şubat’ta yayınlanan verilerde, araştırma şirketi Santiment, BTC/USD paritesinin haftalık kapanış civarında 21.600 dolara düşmesiyle balinaların işlem faaliyetlerini hızlandırdığını belirtti.
“Bitcoin Pazar günü 21,6 bin dolara düştü ve balina adresleri buna 3 ayın en yüksek oranında işlem yaparak yanıt verdi”
Santiment topluluğuna katkıda bulunan sanr_king, balina hareketlerini “önemli” olarak nitelendirdi .
Bu arada Binance’teki emir defteri faaliyetinin anlık görüntüsü, 12 Şubat’ta büyük bir balina varlığının yanı sıra haftalık kapanışta 22.000 doların biraz üzerinde yeni bir satış duvarının varlığını gösterdi. Verileri yükleyen zincir üstü analitik kaynağı Material Indicators, “yeni satış likiditesinin 21 Günlük Hareketli Ortalama ve .618 Fib’deki dirençle çakıştığını gösteriyor” dedi.
Yukarıda belirtilen haftalık grafik oluşumuna atıfta bulunarak, “BTC boğalarının W kapanışından/açılmadan önce ne kadar yükseğe çıkabileceğine bakılmaksızın, Death Cross’un kısa vadeli yukarı yönlü momentum üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olmasını beklemek” yorumunu yaptı.
Uzun vadeli Bitcoin yatırımcıları için koşullar iyileşiyor
Verilere göre, balinalar ne yapmayı seçerse seçsin, ortalama bir avcı henüz kar elde etmiş değil. Zincir üstü analitik firması Glassnode’a göre, uzun vadeli sahipler (LTH’ler) özellikle geçen ay yeni pozisyonlar biriktirmekle meşguldü. Hodler Net Pozisyon Değişikliği metriği, 13 Şubat’ta üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve FTX fiyaskosundan bu yana görülmemiş bir hodling davranışına dönüşü işaret ediyor.
Kripto paralarının bir kısmını nakde çevirmeyi seçen uzun vadeli yatırımcılar için koşullar da iyileşiyor. Glassnode, haftalık haber bülteni “The Week On-Chain“in bir önceki sayısında 2023’te kârlılığın “toparlandığını” açıklamıştı. Glassnode, işlemlerde görünen kar amaçlı kripto paraların nispi oranını ölçen Harcanan Çıktı Kâr Oranı (SOPR) metriğine atıfta bulundu ve “Uzun Vadeli Sahip kohortunu değerlendirerek, LUNA’nın çöküşünden bu yana kalıcı bir sürekli kayıp rejimi gözlemleyebiliriz” sözlerini aktardı.
“Bu grup son 9 ayda kayıplar almaya devam etse de, LTH-SOPR’de potansiyel bir yükseliş trendinin oluşmaya başlamasıyla birlikte bir toparlanmanın ilk işaretleri var.”
Makroekonomik olaylar piyasayı etkileyecek
Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), 14 Şubat TSİ 16.30 tarihinde yayınlanacak olan ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini bekliyor. Veri ile beraber lider kripto fiyatı derinden etkilenebilir. Uzmanların beklentisi yüzde 6,2 seviyelerindeyken önceki veriler yüzde 6.5 seviyelerindeydi.
Bununla beraber kriptoarena.com olarak aktardığımız üzere, 15 Şubat TSİ 17.00 tarihinde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’nin yapacağı konuşma, birçok yatırımcı ve uzman tarafından takip edilecek ve genel olarak piyasayı etkileyecek.
16 Şubat Perşembe TSİ 16.30’da açıklanacak bir başka veri ise ABD işsizlik haklarından yararlanma başvuruları olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanların işsizlik haklarından yararlanma başvurularının yaklaşık 200 bin seviyelerinde olacağını aktarıyor. Önceki veriler ile başvuruların 196 bin seviyelerinde olduğunu gösteriyor. Öte yandan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri de 16 Şubat TSİ 16.30 itibariyle açıklanacak. Bütün bu olaylar ise kripto para piyasasını derinden etkileyebilir.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!