1. Polkadot (DOT)
Polkadot ağı blockchain ile çalışmaya uygun olarak tasarlanmış web tabanlı bir platformdur. Misyonu web kullanıcılarına kontrol vererek “tamamen merkezi olmayan bir web sağlamaktır”. Ayrıca geliştiricilerin kolayca web tabanlı merkezi olmayan uygulamalar (dApps) oluşturmasına ve bunları işletmelere veya diğer kuruluşlara bağlamasına izin vermeyi amaçlamaktadır.
Dağıtılmış defter danışmanlığı ChainSafe ve yakın zamanda başlatılan DeFi projesi Reef Finance dahil olmak üzere çeşitli projeler Polkadot’un ağını bir temel olarak kullanıyor.
Token satışı geçen yıl Temmuz ayında başladı. Ağın yerel tokenı DOT yalnızca 029 dolardan başlatıldı. O zamandan beri fiyat 59 kattan fazla bir artışla 1722 dolara çıktı.
Bu fiyat DOTun piyasa değerini 16.4 milyar dolara çıkararak Bitcoin Ethereum ve Tether USDden sonra dördüncü en büyük kripto para birimi yapıyor.
2. Aave (AAVE)
Eski adı LEND olan Aave kullanıcılarının üçüncü bir şahsa ihtiyaç duymadan kripto varlıkları ödünç vermesine veya ödünç almasına olanak tanıyan “merkezi olmayan gözetim dışı likidite piyasası protokolü” dür.
Protokolün tokenı AAVE şu anda 18831 dolar değerinde ve 232 milyar dolar piyasa değerine sahiptir. Şu anda DeFide Kilitli Toplam Değer açısından 3.23 milyar doların üzerinde hisse ile ikinci sırada yer alıyor.
3. Yearn Finance (YFI)
Yearn.finance çeşitli stake etme fırsatlarını kullanımı kolay tek bir platformda bir araya getiren bir DeFi portalıdır. Bu kullanıcıları için birçok fırsat sağlar.
Platform ayrıca Cream Finance ve Cover Protocol dahil olmak üzere kripto para birimi alanındaki en iyi DeFi uygulamalarından bazılarıyla işbirliği yapıyor. Platformun simgesi olan YFI geçen yılki ” DeFi Yazı” nın liderliğini üstlendi ve başlangıç fiyatı 3 bin dolardan bugünün fiyatı 31.01696 dolar a yükseldi.
Bu sadece başlangıç olabilir. Kurucu ve lider geliştirici Andre Cronje analiz portalı DeFi Prime tarafından 2020de yılın DeFi kişisi seçildi. Öncü kasa hizmetinin ikinci versiyonu da dahil olmak üzere yearn.finance ile gelecek daha çok şey var.
4. SushiSwap (SUSHI)
SushiSwap kripto para sahiplerinin faiz karşılığında likidite sağlamasına olanak tanıyan merkezi olmayan bir platformdur. Platform daha sonra bu likiditeyi farklı kripto para birimleri arasındaki “takasları” kolaylaştırmak için kullanır.
SushiSwap bir tür otomatik piyasa yapıcıdır (AMM) ve orijinal AMM olan Uniswapin bir çatal olarak karşımıza çıkıyor.
SUSHI tokenı bir aydan kısa bir süre içinde neredeyse üç katına çıktıktan sonra şu anda 6.72 dolar civarında ve 1.87 milyar doların üzerinde bir kilitli toplam değere sahip.
5. Alpha Finance Lab (ALPHA)
Alpha Finance Lab kredilendirmeden AMMlere kadar çeşitli DeFi ürünlerini birleştirir. Amacı kullanıcıları için “riskleri en aza indirirken getiriyi maksimize etmektir”. Ayrıca çoğu zaman karmaşık bir alana kullanıcı dostu bir arayüz entegre ederek insanların DeFi projelerine katılmasını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.
Alpha Finance Lab’ın en son ürünü Alpha Homora kullanıcıların SUSHI gibi tokenleri stake etmek için kaldıraç kullanmalarına olanak tanıyacak. Homoranın önümüzdeki birkaç gün içinde piyasaya sürülmesiyle ALPHA geçen ay yüzde 300ün üzerinde kazanç elde etti.
Platform şu anda 4527 milyon dolarlık kilitli toplam değere sahip ve ALPHA şu anda 081 dolar seviyesinde bulunuyor.