Blockchain araştırma firması Elliptic tarafından hazırlanan bir rapora göre, hırsızlar Temmuz 2021 ile Temmuz 2022 arasında değeri 100 milyon doların üzerinde olan NFT çaldı. İşte ayrıntılar. Mali suçları ve NFT’leri kapsayan rapor , 24 milyon doların hemen altında bir parayla Mayıs 2022’nin dolandırıcılık yoluyla kaybedilen onaylanmış en yüksek NFT değerinin görüldüğünü bildirdi.
Sosyal medya üzerinden NFT’lere saldırılar düzenlendi
Araştırma, özellikle Discord sunucularında sosyal medya ihlallerinin 2022’de arttığını ve tüm NFT’lerin yüzde 23’ünü oluşturduğunu açıkladı. Söz konusu NFT’ler yaklaşık 20 milyon dolar değerinde ve 5.000’e yakın olduğu beliriliyor. Araştırmacılar, “Çok faktörlü kimlik doğrulamasını atlayabilen özel kötü amaçlı yazılımların artan kullanılabilirliği, kısmen sorumlu olabilir” dedi. Raporda ayrıca hırsızlıkların her zaman kamuya açıklanmadığı için gerçek rakamların daha yüksek olabileceği belirtiliyor. Günlük ortalama satış 50 milyon doların üzerinde ve yıllık NFT satışlarının 17,7 milyar doların üzerinde (2020’ye göre yüzde 200’ün üzerinde bir artış) ile NFT ticareti 2021 yazında keskin bir şekilde yükseldi.
Uzmanlar, oyun ve metaverse pazarları geliştikçe NFT’ler için artan bir kullanım durumu görüyorlar. Blockchain istihbarat şirketi TRM Labs tarafından bu ayın başlarında şu açıklama yapıldı:
Geleneksel dolandırıcılıklarda olduğu gibi , bir kez tehdit aktörleri topluluğu veya Hizmet Olarak Dolandırıcılık operatörleri, aldatmadan uygulamaya kadar temel mekanizmaları anladığında, yasa dışı aktörler topluluğu, hizmetleri veya uygulamayı yeniden kullanarak ve yineleyerek bu etkinliği ölçeklendirebilir.
Tornado Cash üzerinden NFT dolandırıcılığının gelirlerinin yüzde 52’si aklanıyor
Bu arada, devlet destekli istismarlar ve yetkili kuruluşlar, NFT tabanlı hizmetler için büyüyen bir tehdit olarak görülüyor. Örnekler arasında, Kuzey Kore’nin Lazarus Grubu tarafından Axie Infinity’nin Ronin Köprüsü’nden 540 milyon dolarlık hırsızlık ve ABD onaylı Chatex kripto varlık borsası tarafından NFT’lere sahip olunması sayılabilir. Kriptoarena.com olarak da bildirdiğimiz gibi, Kuzey Koreli bilgisayar korsanlarının devlet operasyonlarını finanse etmek ve zengin ülkelerdeki kripto işleri için iş başvurusunda bulunduğunu vurgulamıştı . Ek olarak, Axie Infinity’nin Ronin yan zincirine yapılan 620 milyon dolarlık saldırıdaki fon akışları da yetkili kripto karıştırıcılara bağlandı.
Raporda ayrıca, Ağustos ayında Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından kara listeye alınmadan önce, ABD onaylı bir Tornado Cash’in NFT pazarları tarafından işlenen 137,6 milyon dolarlık kripto varlıklarının kaynağı ve tercih edilen para yöntemi olduğu tespit edildi. Tornado Cash üzerinden NFT dolandırıcılığının gelirlerinin yüzde 52’sinin aklandığı düşünülüyor. Kripto topluluğu, Tornado Cash yasağı konusunda bölünmüş durumda.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!