Amerikalı Senatör: Bitcoin (BTC) Kötü Sona Erecek
ABD senatörü Elizabeth Warren, CNBC ile yaptığı röportajda Bitcoin’in kötü bir biçimde sona ereceğini belirtti.
Warren’a, Janer Yellen’in Bitcoin hakkındaki ifadeleri sorulduğunda, Bitcoin’in kötü bir biçimde sonlanacağını söyleyen Warren, Bitcoin’in doğası gereği spekülatif varlık olduğuna inanıyor.
ABD Hazine Bakanı Yellen, Bitcoin hakkında yapmış olduğu açıklamada, lider kripto paranın volatilitesini ve yasadışı yollar ile kullanılmasını eleştirmiş hem de işlem yapmak için “son derece verimsiz” olduğunu ifade etmişti.
Elizabeth Warren, yaptığı açıklamada, Janet Yellen’ın işini iyi yapan zeki biir kadın olduğunu ve söylediklerine herhangi bir belirsizlik söz konusu olmadığını ifade etti.
ABD Senatörü, Bitcoin’in nasıl düzenlenmesi gerektiği konusunda ise herhangi bir açıklama yapmadı. 2018 yılında katılmış olduğu Senato Bankacılık Komitesi’nde söz alan Warren, kripto paraların üretkenliği ile ilgili konuştu:
”Buradaki zorluk, tüketiciler korunurken, aynı anda kripto paraların üretken yönlerinin nasıl geliştirileceği konusudur.”
Ünlü senatör Warren, zengin Amerikalılardan daha çok vergi alınması konusunda son derece tartışmalı bir plan ortaya koymuştu. Milyonerlere karşı mücadelesi ile tanınan Warren, 50 milyon doların üzerinde varlığa sahip olan herkesin, fazladan vergi vermesi için, yasa tasarısı sunmuştu.
Warren’ın bu hamlesi, 2019 yılında kripto para topluluğunun bazı üyeleri tarafından oldukça sert bir biçimde eleştirilmişti. Cardano’nun yaratıcısı Charles Hoskinson, Warren’ın bu hamlesine eski moda hırsızlık yorumunu yapmıştı.
Geçtiğimiz haftalarda MoneyGram Ripple ile ortaklığını askıya aldığını duyurmuştu. Para transferi şirketi MoneyGram, şirketin Amerikan blockchain şirketi Ripple ile ortaklığı ve XRP tokeninin yasal statüsü hakkında yanıltıcı beyanlarda bulunduğu iddiasıyla bir toplu dava ile karşı karşıya.
Rosen Hukuk Bürosu tarafından yapılan bir basın açıklamasına göre dava, 17 Haziran 2019 ile 22 Şubat 2021 tarihleri arasında MoneyGram’ın menkul kıymetlerini alanlar adına açılmıştır.
Davaya göre, bu dönemde sanıklar yanlış ve/veya yanıltıcı ifadelerde bulunmuş şunları açıklamamıştır:
“MoneyGram’ın Ripple ortaklığının bir parçası olarak kullandığı kripto para birimi XRP, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından kayıtsız ve dolayısıyla yasadışı bir menkul kıymet olarak görüldü;
SEC’in Ripple’a karşı menkul kıymetler yasalarını uygulamaya karar vermesi durumunda MoneyGram, toplu dava dönemi boyunca finansal sonuçları için kritik olan kazançlı piyasa geliştirme ücretleri akışını kaybedebilir;
Sonuç olarak, davalıların kamuya açık beyanları önemli ölçüde yanlış v ilgili tüm zamanlarda yanıltıcıydı. Dava, gerçek detaylar pazara girdiğinde yatırımcıların zarar gördüğünü iddia ediyor.”
Hukuk firması, “Toplu dava dönemi boyunca MoneyGram menkul kıymetlerini satın alanların, bir acil durum ücreti düzenlemesi yoluyla cebinden herhangi bir ücret veya masraf ödemeksizin tazminat alma hakkına sahip olabileceğini” iddia ediyor.
Ünlü Yatırımcıya Göre Hükümetler Bitcoin’i (BTC) Yasaklayabilir
Ünlü yatırımcı Jim Rogers, RealVision’a konuştu. Rogers, geriye dönüp baktığında geçmişte Bitcoin almadığı için pişman olduğunu açıkladı. Rogers, Bitcoin’in önündeki devlet tehdidinin hala geçerli ve önemli bir faktör olduğunu söyledi.
George Soros ile birlikte Quantum adlı hedge fonunu kuran Jim Rogers, Raoul Pal’e konuştu. Küresel piyasaların, emtia ve para piyasalarının görüşüldüğü röportajda Bitcoin hakkında görüşler bildirildi.
Pandemi sonrası kripto paralar popülerlik kazanarak, piyasalardaki yatırımcı sayısı yükseliş gösterdi. Jim Rogers, bunun sonucunda bazı piyasalarda balon oluşmaya başladığını düşünüyor. Fakat merkez bankalarının dev miktarlarda para bastığı para politikalarının devam edeceğini söyleyip, oluşan bu trendin bitmesi için bir sebep görmediğini dile getiriyor.
Bitcoin rallisini değerlendiren isim, geçmişte Bitcoin almadığı için pişman olduğunu açıkladı. Rogers, Bitcoin’in başarısının, kripto para piyasasındaki birçok başarısızlığı unutturduğunu söylüyor:
“Keşke geçmişte bitcoin alsaymışım. Ama çoğu kripto paranın çoktan ortadan kaybolduğunu ve sıfırı gördüğünü de söylemeliyim. Hepimiz Bitcoin’i duyuyoruz. Ama kaybolup gitmiş kripto paraların adını duymuyoruz.”
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Bitcoin’in spekülatif bir varlık olduğundan bahsedip, yasa dışı kripto para kullanımına dikkat çekmişti. Jim Rogers, Bitcoin’in kullanım alanının değişmesi halinde devletlerin onu yasaklamaya başlayabileceğini açıkladı:
“Eğer Bitcoin bir yatırım aracı olmaktan çıkıp, bir para birimi haline gelirse devletler onu yasaklayabilir. Devletler kontrolü kaybetmek istemez, tekel olmayı severler. Sizce devlet kalkıp, ‘Bakın burada Amerikan doları var. … ama başka bir şey kullanmak isterseniz, siz bilirsiniz.’ der mi? Benim bildiğim devlet böyle bir şey yapar”’