Kriptoarena.com olarak aktardığımız üzere geçtiğimiz yıllarda Silk Road’a yapıaln operasyonla beraber ABD Adalet Bakanlığı (DOJ) tarafından ele geçirilen Bitcoin cüzdanlarından 300 milyon dolar değerinde yaklaşık 10.000 Bitcoin’in hareket ettirildiği ortaya çıktı! İşte detaylar…
ABD Hükümeti 300 Milyon Dolar Değerindeki Silk Road Bitcoin varlıklarını taşıyor
ABD’li yetkililer, kötü şöhretli Silk Road çevrimiçi pazarıyla bağlantılı olarak el konulan 300 milyon dolar değerindeki Bitcoin’in önemli bir hareketini denetliyor. ABD hükümetine bağlı cüzdanlar, darknet üzerinde bir zamanlar gelişen yasadışı bir pazar olan Silk Road ile bağlantılı 300 milyon dolar değerindeki Bitcoin’i taşıdı. Blockchain.com’dan alınan on-chain verilerin de gösterdiği üzere, transfer işlemleri üç ayrı işlemde gerçekleştirilmiştir. O transferler ise şu şekilde:
Toplu işlem toplamda 9,825 Bitcoin’e, yani yaklaşık 301 milyon dolara denk gelmektedir. Bu yüklü işlem, Mart ayında 1 milyar doların üzerinde Bitcoin’in transfer edildiği daha da büyük bir işlemin ardından geldi (yukarıdaki fotoğrafta 3. ve 4. işlemde yer alıyor). Bununla beraber dijital kayıtlara göre, toplamda 9,825 Bitcoin ya da yaklaşık 301 milyon dolar değerinde farklı işlemler gerçekleştirilmiştir. Hükümet kontrolündeki bu cüzdanların geçmişinde büyük ölçekli operasyonlar bulunuyor ve Mart ayında da 1 milyar doları aşan bir Bitcoin transferi yapılmıştı.
Bu son faaliyetler, ABD hükümetinin İpek Yolu davasından el konulan Bitcoin’i içeren bir dizi eylemine ekleniyor. Geçtiğimiz Kasım ayında hükümet yasadışı online pazaryeri ile bağlantılı 50,000 Bitcoin’e el koymuş, bunu Mart ayında 216 milyon dolar karşılığında 9,861 Bitcoin’in satışı izlemişti.
Silk Road nedir?
2011 yılında yazılım mühendisi Ross Ulbright tarafından yaratılan Silk Road, kısa sürede internetin en büyük yasadışı pazarı olarak ün kazandı ve birçok büyük Bitcoin işlemine tanıklık etti. Bu durum ABD kolluk kuvvetlerinin dikkatini çekerek gizli bir operasyon yapılmasına ve Ulbright’ın 2013 yılında tutuklanmasına yol açtı. Operasyonun ardından ABD hükümeti Silk Road’dan 144.000 BTC ele geçirdi.
Silk Road, zirvede olduğu dönemde, dolaşımdaki tüm Bitcoin’in %80’ini oluşturuyordu. Bitcoin’i büyük ölçekte kötüye kullanan ilk şirketlerden biri olan Silk Road, ABD Senatörü Elizabeth Warren’ın “Büyük finansal suçlular kriptoyu seviyor” açıklamasında olduğu gibi, şüphecilik dalgalarına ve yasadışı faaliyetlere ilişkin endişelere yol açtı. Bununla birlikte, TRM Labs’ın yakın tarihli bir raporu şu sonuca vardı:
Suçlular para aklamak ve tespit edilmekten kaçmak için yeni blockchainlere ve “chain atlama” gibi taktiklere yönelirken, Bitcoin bugün yasadışı kripto hacminin yalnızca %19’unu oluşturuyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!