Amerika Birleşik Devletleri sağlık endüstrisi Blockchain teknolojisine yoğun bir ilgi göstermeye başladı.
Blockchain teknolojisinin fidye yazılımı saldırısı ve bilgisayar korsanlığı gibi siber suçlara karşı güvenilirliğine inanan sağlık yetkilileri Covid-19 pandemisi sebebiyle aşı üzerinde çalışma yapan tıbbi araştırma tesisine gerçekleştirilen siber saldırı sonrası karar aşamasına geçti.
Son iki yılda artan saldırılar Blockchain tabanlı bir uygulama fikrini güçlendirdi. Sağlık kurumları 2018 yılından birçok siber saldırı yaşadı. DevPro Dergisi ihlal sayısının 2019da % 60 arttığını belirtti.
Ayrıca hastanın küresel tıbbi kayıtlarına güvenli ve eksiksiz erişim sağlamak gibi birçok başka avantaj da sunacak. Bunun yanı sıra hastalar verilerine erişimi kontrol edebilecek.
Ancak Blockchainin endüstriye yardımcı olmasına rağmen benimsenmesi için birçok zorluk bulunuyor.
Sağlık sektöründe Blockchain teknolojisinin benimsenmesini engelleyen zorluklar
Hasta bakımı ve tıbbi araştırmalara katılan tüm kuruluşların Blockchain teknolojisini desteklemek için yeni bir algoritmayı kabulü dağıtılmış platformlar ve sistemler ile bu yeni işbirlikçi bilgi alışverişi modeline uyum sağlama süreci zorlukların ilkini oluşturuyor.
Bir diğer zorluk bir MRI görüntüsü bir CAT taraması ya da bir genom dizisi gibi tek bir işlemde büyük miktarda veriyi işlemektir.
Blockchainin silinmiş ya da değiştirilmiş kayıtları kaldırmayıp bunun yerine silme ve değişiklikleri temsil etmek için zincire ek bloklar eklemesi üçüncü zorluk olarak görünüyor. Bu sürecin büyük bir finansal ve teknik zorluk teşkil eden sürekli artan depolama ihtiyacına yol açacağı tahmin ediliyor.
Buna karşın ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) sağlık sektöründeki Blockchain teknolojisinin potansiyelini fark eden ilk kurum oldu. FDA 2017 yılında Blockchaini kullanarak tıbbi kayıt verilerinin güvenli bir şekilde paylaşılmasını sağlamak için IBM Watson ile ortaklık kurdu.
Mount Sinai de 2018de kendi tıbbi araştırma programlarını ve ortaklıklarını değerlendirmek için bir Biyomedikal Blockchain Araştırma Merkezi açtı. eMQT ve orak hücre hastalığı olan binlerce Afrikalının DNA dizilişinin sonuçlarını incelemek için Blockchaini kullandı.