ABD’nin Massachusetts eyaletinin senatörlerinden Elizabeth Warren’a bugün Yahoo Finance’tan Andy Serwer’in’in konuğu oldu Programda, Warren’a kripto para birimleri, Bitcoin (BTC) ve regülasyonlar konusunda bir takım sorular soruldu.
Warren, daha önce Bitcoin’in spekülatif bir varlık olduğunu ve sonunun fiyaskoyla bitebileceğini söylemişti. Serwer, Warren’e kripto para birimlerinin nasıl düzenlenmesi gerektiğini ya da bu dijital paraların düzenlenip düzenlenmemesi gerektiğini sordu.
Warren bu soruya şöyle yanıt verdi:
”Bu güzel bir soru. SEC (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) gibi bu regülasyonu yapacak iyi ve güçlü bir düzenleyici kurumumuz var. Sadece Bitcoin değil, bütün kripto para sisteminde büyük sorunlar var. Yatırımcıların tam olarak korunduğu ve haklarının gözetildiği bir sektör değil. Şeffaflığın olmadığı bir endüstri. Denetimlerin tam yapılmadığı bir alan. Sonucunda, riskler, kayıplar ve olumsuz etkilenen hayatlar var. Yatırımcıları bu sektöre girmeden önce iyi araştırma yapmaları konusunda uyarıyorum.
Vergilendirme konusunda da somut adımlar atılmalı. Kripto paraların terörizm ve suç örgütleri ile ilişkisi araştırılmalı. İnsanlara yatırım yapmaden önce en ince ayrıntısına kadar danışmanlık sağlanmalı. Tehlikeli bir sektör.”
Senatör daha sonra, Bitcoin ve çevre sorunları hakkında konuştu ve şunları belirtii:
”Ayrıca Bitcoin ve diğer kripto para birimleri ile ilgili en büyük sorun, çevresel faktörler ve karbon emisyonu. Sadece bu dijital para biriminin takibini sürdürmek için ne kadar enerji harcandığına dair somut kanıtlar ve görüş birliği var. Biliyorsunuz, bir bankada veya bir yatırım fonunda para yatırmak için bu miktarda enerji tüketmezsiniz,”.
Warren şon olarak şunları ekledi: “Bu anlamda Bitcoin çok farklı. 21. yüzyılda, yaptığımız seçimlerin dünya çapındaki etkilerine karşı çok daha hassas hale geliyoruz. ”
”Bitcoin Daha Çevre Dostu”
Bitcoin üretimi için çok fazla enerji harcanırken, bir dizi insan bu iddiayı çürüten araştırmalarla ortaya çıktı. Örneğin Ark Invest, Bitcoin hakkındaki çeşitli iddiaları çürüten raporunda şunları iddia etti:
“Bitcoin’in enerji tüketiminin altın ve geleneksel bankalardan daha az. Herkesin düşündüğünün aksine, Bitcoin madenciliğinin çevresel etkisinin abartıldığını düşünüyoruz.”
Firma buna kanıtlar sunarak şunları ekledi: “Bankacılık sektörü yılda 2.34 milyar gigajoule (GJ) altın madenciliği 500 milyon gigajoule (GJ) tüketirken, Bitcoin, 184 milyon GJ tüketiyor. Ek olarak, Bitcoin madenciliğinin harcanan GJ başına tahmini dolar maliyeti, geleneksel bankacılığa göre 40 kat daha verimli ve altın madenciliğinden 10 kat daha verimli.”