FATFe Çinden Xiangmin Liunun yerine Almanyadan Dr. Marcus Pleyer yeni bir başkan olarak geçti. Pleyer Almanya Maliye Bakanlığında Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyor. Kara para aklama ile Watchdog olarak iki yıllık görev süresi 1 Haziranda başladı.
Pleyer 24 Haziranda gerçekleşen ve Çarşamba günü yayınlanan en son FATF genel kurulunda hedeflerini sundu. Kurumun dijital varlıklara ilişkin yeni standartlar konusunda şunları söyledi: “Alman Cumhurbaşkanlığı riskleri izlemek ve fırsatları keşfetmek için bir girişim başlatarak teknolojinin sunabileceği fırsatlara odaklanarak bu çalışma üzerine inşa etmeyi amaçlıyor. Çine kıyasla Almanyanın çok daha kripto dostu olduğu düşünülüyor. Ülke bu yılın başlarında sektörü düzenlemeye başladı ve ülkedeki en az kırk bankanın kripto hizmetleri sunmaya ilgi duyduğunu bildirdi.
Genel kurulda FATF ayrıca her ülkenin yeni kripto para birimi standartlarını nasıl uyguladığı konusunda yaptığı 12 aylık incelemenin sonucunu da açıkladı. Genel olarak “hem kamu sektörü hem de özel sektör yenilenmiş FATF standartlarının uygulanmasında özellikle VASPler için [dijital varlık hizmet sağlayıcıları] seyahat kuralının uygulanmasını sağlayacak teknolojik çözümlerin geliştirilmesinde ilerleme kaydetti” dedi.
FATF şu anda kripto varlıkları üzerinde revize edilmiş standartlara gerek olmadığında ısrar ederken dijital varlıklar ve VASPler hakkında daha fazla rehberlik ihtiyacı olduğunu vurguladı. FATF “Bu birçoğu revize edilmiş standartları henüz tam olarak uygulamamış olan FATF küresel ağ üyelerinin gerekli ilerlemeyi kaydetmelerine yardımcı olacaktır” dedi ve ekledi:
FATF Haziran 2021e kadar 12 aylık ikinci bir inceleme yaparak dijital varlıkların ve VASPlerin gelişmiş izlemesine devam edecektir.
Genel kurulda stabilecoin konusu da tartışıldı Özellikle kitlesel kabul potansiyeline sahip olanlar düzenleyiciler tarafından küresel stablecoins olarak anılacak. Küresel bir stablecoin örneği başlangıçta sosyal medya devi Facebook tarafından önerilen kripto para birimi Libra idi. FATF talep edildiği gibi G20 için küresel stabilcoins hakkında bir rapor hazırladı. Kara para aklama karşıtı Watchdog küresel istikrarın dijital varlık ekosisteminde potansiyel olarak bir kaymaya neden olabileceğine ve kara para aklama ile terörist finansman riskleri için etkileri olabileceğine inanıyor.
Ayrıca FATF kripto standartlarının stablecoinler için geçerli olduğunu ve şu anda standartlarda herhangi bir değişikliğe gerek olmadığını söyledi. Bununla birlikte “bu hızla gelişen bir alandır ve anonim eşler arası işlemler de dahil olmak üzere sözde stabilcoinlerin ML/TF [kara para aklama/terörizm finansmanı] risklerini yakından izlemeye devam etmenin gerekli olduğunu kabul etmektedir.” düşüncesini savundu.