Varlık Enflasyonu Yükselmeye Devam Edecek: Altın ve Gümüş Fiyatlarına Dikkat!

Bugün çıkan işsizlik raporlarından sonra, piyasada çok fazla oynaklık var. Temmuz ayında istihdam artışı hızlandı ve işsizlik oranı düştü. İş büyümesi, neredeyse bir yıldan daha hızlıydı. Bordrolar arttı. İşsizlik oranı yüzde 5,4’e geriledi. Buna karşılık, altın büyük bir satış yaptı. Altın, Değişken Fiyat İvme Göstergesi (VC PMI) günlük seviyesinin desteğini kırdı ve haftalık Al 2 seviyesine geriledi. Altın 1.835 dolar’a ulaştıktan sonra temeller piyasanın yönünü değiştirdi. Dün son kez 1.836 dolardan bu seviyeye ulaşamadığımızda bu seviyeye iki veya üç deneme yaptık. Temeller ne olursa olsun, altın düştü ve arz piyasaya girdi. Altın için haftalık VC PMI 2 satın al seviyesi 1.775 dolar, yani haftalık veri ortalamasının aşırı altındayız. Yani kesinlikle aşırı satım durumundayız.

 Michigan üniversitesi enflasyon raporunu yayınladı

Altın piyasası bu destek seviyesine indi ve günlük ve haftalık VC PMI’da aşırı satıldı. Ortalamanın çok altında bir seviyede, bu nedenle alıcıların piyasaya girme olasılığı çok yüksek. Piyasanın 1.775 doların üzerine çıktığını ve haftalık bir VC PMI tetikleyicisini etkinleştirdiğini görmek istiyoruz. Ekonomi haberleri, daralma konusunu masaya geri getirdi. Dolar güçlü. Borsa yeni zirveler yapıyor. Neredeyse tüm diğer varlıklara kıyasla negatif bölgede kalmaya devam eden değerli metallerde büyük bir düzeltme var ve hepsi yeni zirveler yapıyor. Sanal varlıklar bile yeni zirveler yapıyor. Altın boğaları için bu sinir bozucu bir zaman çünkü değerli metal ivme kazanamadı.

 

Michigan üniversitesi kısa süre önce fnflasyon hakkında bir rapor yayınladı. Görünüşe göre, enflasyon, kötüden daha kötüye gidiyor. Tüketici fiyat enflasyonu ile ilgili olarak, Tüketici Fiyat Endeksi son birkaç yılda birçok ayarlama yaptı ve muhtemelen enflasyonu olduğundan az gösteriyor. Buna rağmen, TÜFE enflasyon oranı yıldan yıla yüzde 5,2’dir. Chapwood endeksi 2019’a kadar gidiyor ve büyük şehirler için yüzde 8 veya yüzde 9’dan yüzde 11 veya yüzde 12’ye kadar olan aralıkla şehir bazında enflasyona işaret ediyor. Michigan Üniversitesi, çeşitli mallar için endeks verilerini paylaştı. Evler, araçlar, dayanıklı ev eşyaları için tüketici fiyatları yüzde 30 ile yüzde 70 arasındaki oranlarla çok yükseldi. Bu yaz yeni bir ev, araba veya bulaşık makinesi aldıysanız, enflasyonun hızla yükseldiğini bilirsiniz.

Varlık enflasyonu yükseliyor: altın için olumlu bir gelişme

Medya, enflasyonun geçici olduğunu savunmaya odaklanıyor. Şu anda yüzde 5,32 TÜFE oranındayız. Enflasyon yüzde 2’ye düşse bile, bu eşyaların ucuzlayacağı anlamına gelmez, sadece o kadar hızlı yükselmeyeceği anlamına gelir. Fiyatlar hala her yıl yükselirr. TÜFE 100’de olsa bu yıl 105’e yükselecek ve sonra enflasyon yüzde 2 olsa bile yine 107’ye çıkacaktı. Merkez bankaları enflasyonun negatif olmasına izin vermeyecekleri için bu rakam asla eksiye düşmeyecek. Büyük borç yükümüz göz önüne alındığında, Fed deflasyonun gerçekleşmesine izin veremez.

 

Bir diğer enflasyon türü varlık enflasyonudur. Fed tonlarca para bastığında varlık fiyatları yükselir. Fed, bilgisayarlarını sadece devlet için daha fazla para yaratmak için kullanabilir. Doları devalüe eden para arzını arttırırlar. Tahvil ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler satın alırlar. Fed’in bilançosu son birkaç yılda yaklaşık bir trilyon dolardan sekiz trilyona çıktı. Varlık enflasyonu, Avrupa, Avustralya ve Amerika’da gayrimenkul artışı ile dünya çapında gerçekleşiyor. Pek çok insan, evlerinin şimdi yüzde 30 daha fazla değerinde olduğu için mutlu, ancak eskisinden daha zengin değilsiniz çünkü ülkedeki her evin fiyaı aynı oranda yükseldi. Gayrimenkul, altın, hisse senetleri, Bitcoin ve diğer varlıklar somut artış göstermiyor, dolar daha az değerli. Satın alma gücü hızla düşüyor. Para birimleri başarısız olmaya başladığında, hisse senetleri yükselir.

Altın ve gümüş uzun vadede enflasyona karşı koruma sağlıyor

Zimbabve borsası, son birkaç yılda para birimleri hızla düştüğü için 400’den 21.000’e çıktı. Venezüella borsası son beş yılda neredeyse sıfırdan 6.000’e yaklaştı, bu da sadece para biriminin düşmesi anlamına geliyor. Dolara değil, S&P’ye karşı altın, S&P’nin altınla fiyatlandırıldığının 2000 ortalarında yüksek bir seviyeye ulaştığını ve 2011’e kadar düştüğünü ve ardından biraz yükseldiğini, ancak yine de S&P’nin en yüksek seviyesindeki altından çok daha az değerli olduğunu gösteriyor. S&P, bugün Bitcoin’e karşı fiyatlandırıldığında birkaç yıl öncesine göre çok daha az değere sahip. Altın, dolardan çok daha düşük, yaklaşık yüzde 1,5’lik bir enflasyon oranına sahip. Hükümet harcamaya devam ettiği için Fed para basmaya devam edecek. Bu döngü durmayacak, dolayısıyla tüketici fiyatı ve varlık fiyatı enflasyonu devam edecek. Eğer öyleyse, altın ve gümüş, kendinizi ve varlıklarınızı korumak için bu tür enflasyona karşı mükemmel korumalardır.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!