Analist: 3 Altcoin Gelecek 5 Yıla Damgasını Vuracak

The Motley Fool analistlerinden Sean Williams tarafından önümüzdeki beş yıla damgasını vuracak üç altcoin projesini açıkladı. İnovasyon, özgünlük ve yüksek gelir açısından gelecek vaat eden bu üç kripto para birimini Kriptoarena.com olarak bu yazımızda inceliyoruz.

Avalanche (AVAX)

Akıllı sözleşmeye dayalı Blockchain olan Avalanche (AVAX), Ethereum gibi kripto alanında bilinen bir isim olmayabilir, ancak etkileyici hızı, birinci sınıf ölçekleme sunması ve en yaygın kullanılan dApp geliştirme yazılımıyla uyumlu olması önemli özellikleridir. Avalanche iki saniyeden daha kısa sürede bir işlem kesinliği sunuyor. Bu, bir kullanıcı bir ödeme veya veri veya dosya gönderme işlemini başlattığında, Avalanche ağının işlemi doğrulaması ve tamamlaması iki saniyeden az sürüyor demektir. Nispeten, işlemleri doğrulamak ve sonuçlandırmak için altcoin Ethereum ve Bitcoin sırasıyla ortalama altı dakika ve 60 dakika süreye ihtiyaç duymaktadır.

Avalanche ağının sunduğu ölçek de aynı derecede etkileyici. Geçen yılın sonlarında, geliştiriciler saniyede en az 4.500 işlem (TPS) işleme yeteneğinin lanse etti. Bu, Bitcoin için yedi TPS’yi ve Ethereum için 14 TPS’yi oldukça geride bırakıyor. Ancak bu 4.500 TPS rakamı alt ağ başınadır ve alt ağların oluşturulması ise sınırsızdır. Ergo, geliştiricilerine göre Avalanche’ın sınırsız TPS’si var. Ancak Avalanche’ın en önemli yönü, Ethereum Virtual Machine (EVM)’in kendi Blockchain’inde çalışmasıdır. EVM, geliştiricilerin Ethereum Blockchain’inde dApp’ler oluşturmak için kullandıkları yazılımdır. Avalanche’ın dApp geliştiricileri için tercih edilen bir ağ haline geldiğini görmek sürpriz olmaz.

IOTA (MIOTA)

Devasa bir potansiyele sahip bir başka yenilikçi kripto para birimi, daha az bilinen IOTA (MIOTA)’dır. Şu anda IOTA, piyasa değeri (1,84 milyar dolar) ile 54. en büyük kripto para birimi olarak yer alıyor. IOTA’yı bu kadar benzersiz yapan şey, Blockchain’i hiç kullanmamasıdır. IOTA’nın gelecekteki başarısının arkasındaki gizli sos , “Tangle” olarak bilinen ağıdır. Tangle, her yeni işlemin önceden onaylanmış iki işlemi doğrulamasını gerektiren yönlendirilmiş bir döngüsel olmayan grafiktir. Tahmin edebileceğiniz gibi, onay amacıyla önceki iki işleme bağlanan her yeni işlem, zaman içinde biraz karışık bir ağ gibi görünmeye başlayabilir, bu da “Tangle” denimesinin sebebidir.

Tangle ağı kullanılmasının nedeni nedir? Birincil cevap, ağın hızını en üst düzeye çıkarmaktır. Blockchain tabanlı ağlar, kullanıcıların tekliflere oy vermesini ve blokları doğrulamasını gerektiriyor. Bu eylemler doğrulama sürecini yavaşlatabilir. Karşılaştırıldığında, IOTA’nın Tangle’ı işlemleri birkaç saniye içinde doğrulayabilir ve ağında ek işlemler işlendiğinden zaman içinde daha verimli hale gelecek şekilde tasarlanmıştır. Ek olarak, Bitcoin ve Ethereum, kripto para birimi alanındaki en yüksek işlem ücretlerinden bazılarına sahipken, IOTA ağındaki işlemlerin ücretsiz olduğunu öğrenmek sizi şaşırtabilir. Bu, gelecekte büyük bir satış noktası olabilir. Yatırımcıların IOTA konusunda iyimser olmalarının son bir nedeni de pratik kullanımıdır. IOTA’nın teknolojisi zaten gerçek dünyada kullanılıyor. Şubat 2021’de IOTA , verilerin uç ağdan veya kablosuz bağlantılı aygıttan buluta geçerken güvenliğini ölçmek için Dell Technologies ile ortaklık kurdu. Bu güven derecelendirmeleri, IOTA’nın Tangle’ında saklanıyor.

Algorand (altcoin ALGO)

Önümüzdeki beş yıl içinde gelecek vaat eden üçüncü ve son yenilikçi kripto para birimi ise Algorand (ALGO)’dır. Avalanche gibi, altcoin Algorand da akıllı sözleşme tabanlı bir Blockchain ağıdır. Algorand öncelikle merkeziyetsiz finansın (DeFi) yüzü olmaya odaklanıyor. Geleneksel finansal işlemler, bir banka gibi bir finans kurumu aracılığıyla yönlendirilen ödemeleri içerirken, DeFi, küresel ödemelere daha hızlı, daha ucuz ve daha demokratik erişim sağlamak için bu merkezi kurumları devre dışı bırakıyor. Algorand ağının avantajlarından biri hızıdır. Projenin web sitesine göre Algorand, işlemleri dört saniyeden biraz fazla bir sürede tamamlıyor. Karşılaştırıldığında, geleneksel bir sınır ötesi işlemin doğrulanması ve sonuçlandırılması bir hafta kadar sürebilir. Ayrıca, geleneksel ödeme altyapısı kullanılarak sınır ötesi bir işlemin hızlandırılmasıyla ilişkili havale ücretlerinden çok daha ucuz olacak olan Algorand ile işlem başına maliyet ihmal edilebilir düzeydedir.

Algorand ağı, birlikte çalışabilirlik konusunda da oldukça iyidir. Algorand, liderliği ele geçirmeyi ve bu boşlukları kapatmayı hedefliyor, böylece Blockchain tabanlı DeFi ana akım haline geliyor. Algorand’ın potansiyeline inanmak için bir iyi nedene daha ihtiyacınız varsa, projenin saf hisse kanıtı (PPoS) olarak bilinen benzersiz fikir birliği mekanizması gösterilebilir. Algorand’ın PPoS’u ile kullanıcılar, tekliflere oy vermek ve blok önermek için rastgele ve gizlice seçilir. Bütün bunlar, kötü aktörlerin ağı bozamamasını sağlıyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!