Yükselen enflasyon ve yavaşlayan ekonomi, gelecekte altın fiyatlarının yükselmesini destekleyen güçlü faktörler olmaya devam edecek. Deneyimli analist Gary S.Wagner bu faktörleri inceleyerek değerli metalin fiyat hareketlerini tahmin ediyor.
ABD GSYİH oranları açıklandı
Wall Street Journal’ın anketine katılan analistler, ikinci çeyrekte %6,7’lik son derece güçlü bir GSYİH oranının açıklamasının ardından, üçüncü çeyrek GSYİH oranının ekonomik toparlanmada önemli bir daralma göstereceğini tahmin ediyor. Tahmin, ekonomik büyümenin yavaşlayacağını ve GSYİH’nın %2,8 civarında geleceğini gösteriyordu. Ancak bugün yayınlanan bir hükümet raporuna göre, üçüncü çeyrek GSYİH tahmin edilenden daha da daraldı. Altın fiyatlarını etkileyen bu konu hakkında ABD Ticaret Bakanlığı’nın bir parçası olan Ekonomik Analiz Bürosu, şu açıklamayı yapıyor:
Reel gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH), ikinci çeyrekte yüzde 6,7’lik artışın ardından 2021’in üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 2,0 arttı. Üçüncü çeyrekte tüketici harcamalarında yaşanan yavaşlama reel GSYİH’de yavaşlamaya neden oldu. COVID-19 vakalarının yeniden canlanması, ülkenin bazı bölgelerinde işletmelerin yeniden açılmasında yeni kısıtlamalara ve gecikmelere neden oldu. Üçüncü çeyrekte, işletmelere bağışlanabilir krediler, eyalet ve yerel yönetimlere verilen hibeler ve hane halklarına yönelik sosyal yardımlar şeklindeki devlet yardım ödemelerinin tümü azaldı.
Üçüncü çeyrek için %2’lik bir GSYİH oranı, ikinci çeyreğe kıyasla ekonomik toparlanmanın %4,7’lik bir daralması anlamına geliyor. Rapor, Amerika Birleşik Devletleri’nin 2020 durgunluğunun başlangıcından bu yana en yavaş ekonomik büyümeye sahip olduğunu gösteriyor. Artan enflasyonun 2009’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşması ve durgunluğun başlangıcından bu yana en düşük ekonomik büyüme oranı ile birleştiğinde, Fed önümüzdeki hafta Kasım FOMC toplantısında yapacağı toplantıda olası en kötü ekonomik senaryoyla karşı karşıya kalacak. Önemli altın analizleri ile tanınan analist Gary S.Wagner bu durumun Fed’in elini zorlayacağını düşünüyor.
Analiste göre altın fiyatındaki yeni direnç hedefi 1,900 dolar
2020’deki resesyonun başlangıcında Fed’in orijinal tahmini, 2020, 2021 ve 2022 için herhangi bir faiz artışı öngörmüyordu. Fed yakın zamanda, 2022’de bir veya iki faiz artırımı olasılığını göz önünde bulundurarak faiz oranı tahminlerini güncelledi. Analist Wagner’e göre yüksek enflasyon ve yavaşlayan ekonomi, Fed’in gelecek yıl faiz oranlarını yükseltmesini son derece zorlaştıracak. Fed’in kararları gerçekten “veriye bağlı” ise, faiz oranlarının normalleşmesi için zaman çizelgelerini hızlandırma konusundaki son kararlarında geri adım attıklarını görmek şaşırtıcı olmaz. Ayrıca analist bu kararın, altın gibi aylık varlık alımlarının azalmasını da yavaşlatabileceğini düşünüyor.
Değerli metalin vadeli işlemleri gün içinde bir kez daha ons başına 1800 doların üzerinde kapandı. Değerli metal 14 Eylül’den bu yana bu hafta ikinci kez bu psikolojik seviyeyi kırmayı başarıyor. EDT altın vadeli işlemleri, bugünün 1,80 dolarlık kısmi artışı hesaba katıldıktan sonra şu anda 1800,60 dolarda sabitleniyor. Analist Wagner’e göre, artan enflasyon ve daralan ekonominin birleşimi, Fed’in yükseliş ve hatta daralma konusunda daha sert bir tutum takınmasını zorlaştıracak. Wagner bu nedenle şu anda 1836 dolara kadar teknik bir direnç olmadığına inanıyor. Bu seviye, 6 Eylül’de meydana gelen zirveye dayanıyor. Bugünün üçüncü çeyrek GSYİH’sinin açıklanması, altını 1836 doların üzerine çıkarabilir. Değerli metal analisti Wagner kısa vadeli tahminini yükseliş eğilimi olarak belirliyor. Wagner, bu yılın ağustos ayının başında ulaşılan en yüksek seviye olan 1920 dolar seviyesini yeni ana direnç hedefi olarak belirliyor. Analiste göre değerli metalin fiyatı ağustos ayından bu yana ilk kez 1900 doların üzerinde görülebilir. Altın fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için Kriptoarena.com’u takip etmeye devam edebilirsiniz.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!