El Salvador‘un Bitcoin (BTC)’i ulusal para olarak ilan etmesi, özellikle Latin Amerika’da diğer ülkelerin de aynı stratejiyi izleyebileceğine dair söylentileri ortaya çıkardı. Bu bağlamda, ön plana çıkan ilk ülke Paraguay oldu. El Salvador’un batı kurumlarını hiçe sayarak cesurca adım atması, kesinlikle birçok ülkenin Bitcoin’i yasal bir para birimi haline getirmeyi düşünmesini teşvik etti. Özellikle de kontrol edemeyecekleri faktörlerin yol açtığı finansal krizle mücadele eden ülkeler Bitcoin’i bir kurtarıcı olarak görüyorlar. Arjantin, yüksek enflasyonla mücadele eden ülkelerin başında gelirken, son dönemde adı Bitcoin ile anılmaya başladı.
Bitcoin Youtube gibi evrensel bir başarı yakalayacak
Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernández, Bitcoin (BTC)’in ülkenin enflasyonun neden olduğu ekonomik krizden kurtulmasına potansiyel olarak yardımcı olabileceğine inanıyor. Yakın tarihli bir röportajda Başkan, Bitcoin’e “Hayır” demek için hiçbir neden olmadığını söyledi ve şunları ekledi:
Fazla ileri gitmek istemiyorum ama Bitcoin’e ‘hayır’ demek için hiçbir neden yok, kripto para birimlerinin avantajı, enflasyonist etkinin sıfırlanmasıdır. Bu dünya çapında bir tartışma. Ben bu duruma dikkat çekmek istiyorum ve bunun evrensel bir mesele olduğunu itiraf etmeliyim. 20 yıl önce kimse Youtube’un bugünkü gibi devasa ve evrensel bir platform olacağını hayal etmemişti. Bitcoin de aynı yolu izliyor.
Latin Amerika ülkeleri, özellikle dolara bağımlılıklarından kurtulmak istiyorlar. Ülkenin Bitcoin (BTC)in benimsenmesini isteyip istemediği sorulduğunda, Fernández bu olasılığı göz ardı etmedi ve şunları söyledi:
Herşey mümkün. Bitcoin’i ulusal para birimi olarak kabul etmenin avantajı, enflasyonun etkisinini büyük ölçüde ortadan kaldırması olduğunu düşünüyorum.
BTC enflasyon ve sefaletten korunmak için çözüm sunabilir
Başkan genel olarak kripto para birimlerinden bahsederken, çoğunlukla Bitcoin üzerinde yoğunlaştı. Röportaj, Bitcoin’in ülkelerini finansal sefaletten kurtarmak isteyen hükümetlerin dikkatini çekmek için nasıl geliştiğine dair bir analiz niteliğindeydi. El Salvador’un Bitcoin’i yasal para birimi yapma kararı, nüfusun yüzde 70’inden fazlasının banka hesabı olmaması nedeniyle, doğrudan bu insanların telefonlarından finansal olanaklar elde etmesine yardımcı olmaktı.
El Salvador’un Bitcoin yasası önümüzdeki aydan itibaren yürürlüğe girecek, ancak IMF, Dünya Bankası ve diğer finans kurumları bu kararı eleştiedi. IMF, Bitcoin’in oynaklığının onu riskli bir yasal ihale haline getirdiğine inanıyor ve buna karşı çıktı. Benzer şekilde, JP Morgan da bununla ilişkili riskleri vurguladı ve aynı zamanda 2000’deki dolarizasyon ile karşılaştırdı.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!