Eski BitMEX CEO’su Açıkladı: Bitcoin 70 Bin Dolara Yükselebilir!

BitMEX’in kurucusu Arthur Hayes, Substack’teki düşündürücü bir blog yazısında Federal Rezerv’in faiz oranı politikaları, ABD ekonomisi ve Bitcoin için her zaman ulaşılması zor olan 70.000 dolar dönüm noktası arasındaki karmaşık ilişki hakkında konuştu. Hayes, Federal Rezerv’in finansal kurumları koruma ve ulusal borcu yönetme arayışının istemeden de olsa kripto piyasasını daha parlak bir geleceğe doğru yönlendiriyor olabileceğini savunuyor. Peki, Bitcoin’i ne bekliyor? İşte detaylar…

Arthur Hayes FED ve faizler hakkında konuştu

Kriptoarena.com olarak aktardığımız üzere kripto para piyasası son dönemlerde biraz karışık. Hayes’in analizi Federal Rezerv’in son faiz artışlarına odaklanarak başlıyor. Mart ayından bu yana Fed, enflasyonla mücadele etmek ve ülkenin artan bütçe açığını yönetmek için faiz oranlarını birçok kez artırdı. Ancak bu politikanın, mevcut borcu kapatmak ve artan bütçe açığını finanse etmek için yılsonuna kadar 1,85 trilyon dolarlık ek tahvil satması gereken ABD Hazinesi için önemli sonuçları var. Fed’in faiz artırımları, Hazine üzerindeki faiz yükünü artırmaktadır.

İkinci çeyrek itibariyle, ABD Hazinesi tahvil sahiplerine faiz ödemeleri için yılda 1 trilyon dolar gibi şaşırtıcı bir harcama yapıyordu. Hayes, faiz avantajlarının çoğu bu kesime tahakkuk ettiği için bunun esasen hane halkının en üst %10’una servet transferi anlamına geldiğini savunuyor.

Bir diğer yandan Hayes, tahvil piyasasının ötesinde, artan maliyetler ve kısıtlı kredi erişiminin, Nvidia gibi birkaç istisna dışında, fiziksel ürün üreten şirketlerin fiyatlarını baskıladığını belirtiyor. Dünyanın en büyük varlık piyasası olan tahvil piyasalarının toplam getiri açısından üst üste kayıp yılları göreceği tahmin ediliyor. Hisse senedi ve tahvil piyasaları 2021’deki en yüksek seviyelerinin altında kalırken, devletin sermaye kazancı vergisi gelirleri keskin bir düşüş gösterdi. Vergi gelirlerindeki bu düşüş, artan hükümet harcamaları ve büyüyen açıklarla daha da kötüleşiyor. Hükümet bütçesinin ötesinde harcama yapmaya devam ettikçe, daha yüksek faiz oranlarında daha fazla tahvil ihtiyacı belirginleşiyor. Bu arada varlıklı Amerikalı tasarruf sahipleri yirmi yıldır bu kadar yüksek faiz oranları görmemişti. Ünlü isme göre bu nedenlerden ötürü yatırımcılar Bitcoin tarafına yönelebilir.

Hayes: Bitcoin bir kaçış yolu

Hayes, Bitcoin’in bu finansal muammadan potansiyel bir kaçış yolu olduğunu düşünüyor. Merkezi olmayan kripto para birimi, 21 milyon coin’den oluşan sabit arzı ve hızlı ödeme ağıyla geleneksel bankacılık ve yatırım sistemlerine cazip bir alternatif sunuyor. Bankalar artık eşi benzeri görülmemiş bir rekabetle karşı karşıya ve kişisel cüzdanlar için Bitcoin edinmek mantıklı bir seçim haline geliyor. Hayes’e göre, Bitcoin kadar kolay ulaşılabilir bir finansal kaçış yolu olsaydı, yatırımcılar karlarını vergi olarak devlete bırakmaya daha az meyilli olabilirlerdi.

Hayes, yükselen faiz oranlarının BTC gibi daha riskli varlıkların fiyatlarının düşmesine yol açması gerektiği yönündeki geleneksel düşünceye meydan okuyor. Devlet tahvili getirilerinin %5 civarında olumlu görünmesine rağmen, hükümetin muazzam harcamaları ve artan GSYH göz önüne alındığında gerçekte %-4’e yakın olabileceğini iddia ediyor. Sonuç olarak, risk varlıkları yatırımcılar için cazip olmaya devam ediyor. Bitcoin, 30.000 dolar seviyesinde birçok kez dirençle karşılaşmasına rağmen, 2023 banka kurtarma paketinden önce görülen 20.000 dolar seviyesinin oldukça üzerinde işlem görmeyi başardı. Hayes, Bitcoin’in performansını anlamanın anahtarının nominal Federal Rezerv oranlarında değil, ABD’deki nominal GSYH büyümesine kıyasla reel oranlarda yattığını vurguluyor.

Hayes, Bitcoin’in Federal Rezerv’in sürekli faiz artırımlarına karşı direncini gösterdiğini öne sürerek sözlerini sonlandırıyor. Hayes, kripto paraların böyle bir ortamda gelişebileceğine inandığı için Fed’in eninde sonunda faiz oranlarını sıfıra yakın bir seviyeye indirmesini ve niceliksel genişlemeye geri dönmesini savunuyor. Hayes’e göre Bitcoin ve Federal Rezerv politikası arasındaki bu benzersiz ilişki, geleneksel ekonomik ilişkileri bozan olağanüstü yüksek borç-GSYİH oranının bir sonucudur. Hayes bu durumu, suyun 100 santigrat dereceye kadar ısıtıldığında doğrusal olmayan bir şekilde buhara dönüşmesine benzeterek günümüz ekonomik ortamının karmaşıklığını gözler önüne seriyor. Hayes, uyum sağlayamayanlar için Satoshi Nakamoto’nun yarattığı Bitcoin’in güçlü bir yıkım gücü olarak hizmet edeceğine inanıyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!