Avrupa Merkez Bankası Pandora’nın Kutusunu Açtı: Dijital Para Geliyor!

Avrupa Merkez Bankası (ECB), teknik araştırma aşamasını onaylayarak dijital para birimi (CBDC) hedeflerine yönelik büyük ve somut bir adım attığını duyurdu. Söz konusu araştırma aşaması 2 yıl sürecek ve merkez bankası tarafından çıkarılacak olan dijital para biriminin çeşitli yönlerini incelemeye odaklanacak.

Banka dijital para konusunda ilk kez somut adım attı!

Banka bugün yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Dijital bir euro çıkarmaya yönelik bir proje başlatmaya karar verdik. Dijital bir euronun nasıl tasarlanıp euro bölgesine işlevsel olarak dağıtılabileceğine ve bunun yaratacağı etkiye bakacağız.

 

Bitcoin konusundaki pasif duruşuyla da bilinen ECB başkanı Christine Lagarde, araştırma aşamasının sona ermesinin muhtemelen Dijital Euro’nun piyasaya sürülmesine yol açabileceğini söyledi. Lagarde alınan yeni karar ile ilgili olarak şunları söyledi:

CBDC’ler konusunda bir sonraki aşamaya geçmeye ve dijital euro projesinin araştırma aşamasını başlatmaya karar verdik. Dijital çağda, insanlar ve firmalar en güvenli para biçimine, yani merkez bankası parasına erişebilecekler.

G7 ülkeleri dijital yuan konusunda endişeli!

G7 ülkelerinin Maliye Bakanları, 4 Haziran Cuma günü Londra’da 2 gün sürecek olan önemli bir toplantıya yaptılar. Bu, Suudi Arabistan’da Şubat 2020’de yapılan G20 toplantısından sonraki ilk yüz yüze görüşme oldu. Gündemdeki en önemli konular, merkez bankaları tarafından çıkarılacak olan dijital para birimlerinin işleyiş kurallarına karar vermek ve Çin’in Dijital Yuan’ının piyasaya sürülüşünü hızlandırmasıyla ilgili artan endişeler oldu. Son birkaç aydır Çin, başkent Pekin’de yapılan son tetlerde, CBDC’sinin perakende kullanımını tutkulu  bir şekilde test ediyor.

G7, Çin’in Dijital Yuanını uluslararası bir düzenleyici çerçeveye getirmeyi ümit etti. Ayrıca, Çin hükümetinin küresel işlemler için CBDC’yi kullanırken bile tüm Dijital Yuan işlem verilerini kendine saklayacağına dair artan büyük endişeler de var. Nikkei Asia’nın bildirdiği gibi, bu yalnızca veri gizliliğini ihlal etmekle kalmayacak, aynı zamanda siyasi kazanımlar ve hakların bastırılması için bir araç olarak da kullanılabilir. Çin’de Dijital Yuan’ın yerel kullanımı dışında, Çin hükümetinin Dijital Yuan’ı Asya ve Avrupa’da ”Bir Kuşak, Bir Yol” (BRI) projesi vasıtasıyla işlem yapmak için kullanacağına dair güçlü bir inanç var. Proje devasa bir ulaşım ve ticaret projesi. G7 ülkeleri, bunun potansiyel olarak bu prjeye katılan ülkeler etrafında toplanan yeni bir ekonomik bölgeye yol açabileceğine dair güçlü bir endişe var.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!