Kripto para birimlerine dair tartışmalar, küresel çapta hız kesmeden devam ederken, dijital varlıklar Türkiye’de de odak noktası haline geldi. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, Finansın Geleceği Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, kripto paralarla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.
Gül, kripto para sektörünü eleştirdi
Merkez Bankası dijital para birimlerinin gündemden düşmediği bir dönemde, Gül, şu anda merkez bankasının bir dijital para hazırlığı içinde olduğunu, dijital parayla ilgili bir yasa hazırlığı yapıldığını belirterek “Bunlarla birlikte ekonomimiz daha ciddi derinlik kazanacak. Bunu yaparken kripto paraların yarattığı, yaratacağı tahribatı da minimize edecek düzenlemeler yapacağız.” dedi. Bakan yardımcısı, özellikle dijital para ve kripto para ayrımının net şekilde gözetilmesi gerektiğini savundu
Merkeziyetsizlik ve anonomlik gibi unsurlar, Çin yasaklarının arkasındaki etkenler olarak ilan edilirken, birçok devlet de aynı kaygıyı paylaşıyor. Devletlerin kontrol edemediği ve gözetleyemediği bir sistemin var olmaya devam etmesine göz yumması düşük bir olasılık olarak değerlendiriliyor. Gül, kripto para birimlerinin arkasında bir otorite olmaması nedeniyle dijital para ile aynı kefeye konamayacağını ifade etti ve şunları ekledi:
Dijital para-kripto para ayrımını bir şekilde gözetmek durumundayız. Karşılığı olan, net bir otorite olan parayla, karşılığının ne olduğu bilinmeyen, arkasında kimin olduğu bilinmeyen bir parayı aynı kefede değerlendirme imkanımız yok.
Merkez Bankası dijital Lira için platform kurdu!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalayarak “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturdu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yaptığı açıklamada, mevcut ödemeler altyapısını tamamlayıcı nitelikte dijital Türk lirasının tedavülünün potansiyel katkılarını araştırmayı sürdürdüğünü belirtti. Merkez Bankası, Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme (AR-GE) projesi kapsamında kavram ispat çalışmasının tamamlanması ile başlayan sürecin, teknoloji paydaşlarının katılımı ile bir sonraki aşamaya taşındığını vurguladı. Türkiye, kripto para birimlerinin popüler olduğu ülkelerin başında geliyor.
Merkez bankası, Blockchain teknolojisi, dağıtık yapıların ödeme sistemlerinde kullanımı, anlık ödeme sistemleri ile entegrasyon gibi başlıklarda Dijital TürkLirası’nın Ar-Ge projesi kapsamında çeşitlilik gerektirebilecek testlerin yapılmasın da planlandığını duyurdu. CBDC’lerin ortaya çıkması kripto para birimleri için tehdit olarak yorumlanıyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!