Geleneksel finans ve düzenleyici otorite arasındaki yakın etkileşim kripto para birimi endüstrisinin gelişiminde kilit unsur.
COVID-19 pandemisinin yarattığı kriz kripto para birimi evrenine birçok yeni kullanıcı getirdi. Bununla birlikte kullanıcılar için ana endişelerden biri hala bir kripto para birimi satın alınması veya satılması nedeniyle banka hesaplarını bloke edilip edilemeyeceği olmaya devam ediyor. Peki bu risk önlenebilir mi?
COVID-19 salgını ve insanların daha sonra tasarruflarını koruma arzusundan bu yana kripto para birimine olan ilgi artmaya devam etti. The Tokenist tarafından yapılan bir araştırmaya göre 17 ülkeden ankete katılan yatırımcıların yüzde 45i hisse senetleri gayrimenkul veya altın yerine Bitcoine (BTC) yatırım yapmayı tercih etti. Kıyaslama yapmak istersek aynı sorunun cevabı 2017de sadece yüzde 13’tü.
Ancak yeterince dikkat edilmeyen bir nüans var. Pandemi döneminde kripto para yatırımcılarındaki artış kripto para evrenine aşina olmayan insanlardan kaynaklandı. Analizlere göre bu kişilerin en büyük korkusu aktif kripto yatırımları önündeki en büyük engellerden biri olan bankalar. Daha doğrusu bankaların kripto para işlemlerine getirdiği sınırlamalar ve yasaklar.
Deneyimlere göre kripto para birimi işlemlerini engellemeye yol açabilecek iki ana neden var. Bunlar düzenleyici otorite veya kripto işleminin tarafı şirkete dayalı kısıtlamalar.
Bir devlet kripto işlemlerine yerel para birimlerinin dönüştürülmesi ve döviz cinsinden alımlar için sınırlama veya yasaklar getirebilir.
Yasal kısıtlamalar nedeniyle kripto para işlemlerini engelleyen bankaların en çarpıcı örneği Arjantinde bulunuyor. 2019 sonbaharında döviz alım limiti ayda 10 bin dolardan 200 dolara indirildi. Arjantin hükümeti daha sonra banka kartlarıyla kripto para alımına bir yasak getirdi ve ardından döviz cinsinden yapılan alışverişlerde yüzde 30 vergi uygulandı. Sonuç olarak kripto para biriminin satın alınması konusunda resmi bir yasak olmasa da Arjantin bankaları bu tür işlemleri fiilen engelliyor.
Finans kurumları ileride gelecek bir düzenleme ile ya da konjonktürdeki değişimlerle yasadışı olarak görülebilecek muhtemel operasyonları yapmamayı tercih edebilir.
Bu nedenle kurumlar 3D Secure içermeyen kart işlemlerini (SMS yoluyla işlem onayı veya bir defalık kodla bildirim) tercih etmez. Bu durumda hizmet maliyetini artırır ve işlemleri finansal açıdan karsız hale getirir veya işlemlerin sorumluluğunu tamamen kripto para birimi satıcısına aktarır.
Alıcılar anonim ve ön ödemeli kartlardaki işlemleri de kısıtlayabilir. Örneğin Rusyada Yandex.Money veya QIWIda sahibinin adı olmayan kartlardan yapılan kripto para birimi işlemleri engellenebilir.
COINTELEGRAPHA GÖRE KRİPTO DOSTU BANKALAR
Görüldüğü gibi geleneksel finans dünyası ve düzenleyici otoriteler arasında yakın bir etkileşim olmadan kripto endüstrisinin gelişimi imkansız. Bazıları her şeyde hata bulurken diğerleri kripto kullanıcılarına olumlu yaklaşıyor.