Kripto para borsası Binance’in araştırma birimi, son dönemde adından sıkça söz ettiren ERC404 token standardı hakkında detaylı bir rapor yayınladı. Bu deneysel ve henüz resmiyet kazanmamış token standardı, kripto dünyasında büyük ilgi uyandırdı.
ERC404, Binance’in araştırma raporuna göre, hem fungible tokenlerin hem de Non-Fungible Tokenlerin (NFT’lerin) özelliklerini bir araya getirmeyi amaçlıyor. Bu, projelerin hem ERC20 fungible tokenlerini sunmasına olanak tanırken hem de bunlarla ilişkilendirilmiş NFT’leri entegre etmelerine imkan sağlıyor. Bu sayede, bir kullanıcı bir ERC20 tokeni satın aldığında, cüzdanında bir NFT’nin oluşturulmasını sağlayabiliyor. Ancak, kullanıcının sahip olduğu token miktarı NFT’yi elde etmek için yeterli değilse, NFT’ye sahip olamıyor.
ERC404’ün etkisi iki yönlüdür. İlk olarak, ilişkili NFT’lerin likiditesini artırmak için fungible tokenlerden oluşan bir likidite havuzu oluşturarak ticareti kolaylaştırmayı hedefler. Bu, NFT sahiplerinin tokenlerini merkezi olmayan borsalarda daha kolay bir şekilde satabilmelerine olanak tanır.
İkincisi, ERC404, NFT’lerin kilitlendiği ve bunların karşılığında tokenlerin oluşturulduğu fraksiyonelleştirme protokollerinin aksine, NFT koleksiyonları içinde yerel fraksiyonelleştirmeyi destekler.
Binance Research, ERC404 standardını kullanan ilk proje olarak Pandora’yı örnek olarak gösterdi. Pandora, 10.000 ERC20 tokeni ve 10.000 “Replicant” NFT’si sunarak bu standardı kullanıyor. Bir PANDORA tokeni satın almak, bir Replicant NFT’sinin oluşturulmasına neden olurken, bir PANDORA tokeni satmanın ise bir Replicant NFT’sinin yok edilmesiyle sonuçlanır.
Bahsi geçen token henüz Binance üzerinde listelenmiş değil ve Binance, nadiren böyle bir durumda token ismi belirtir. Ancak, Binance’in bu tokeni gündeme getirmesinin ardından tokenin fiyatında %35’ten fazla bir artış yaşandı ve piyasa değeri şaşırtıcı bir şekilde 190 milyon doları aştı.
Binance Research, gelecekte ERC404’ü kullanan daha fazla projenin ortaya çıkacağını ve diğer platformların bu teknolojiyi çeşitli yollarla destekleyeceğini öngörüyor. Ancak, borsa, ERC404’ün henüz denetlenmediğini ve resmi bir token standardı olmadığını belirterek kullanıcıları bu yeni teknolojiyi araştırırken dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Araştırmacılara göre, akıllı sözleşme riskleri veya henüz keşfedilmemiş güvenlik açıkları gibi potansiyel riskler olabilir.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!