Bir yazılım geliştiricisi, eski bilgisayarlardan birisi olan Commodore 64’ün Bitcoin (BTC) madenciliği yapmanıza izin veren bir kod yazdı.
1982’de piyasaya sürülen Commodore 64, oyun oynamaya ve müzik yaratmaya odaklanan oldukça başarılı, 8 bitlik bir kişisel bilgisayardı. İlk olarak 1982’de satışa sunuldu ve düşük kaliteli bilgi işlem pazarını ele geçirmeye devam etti. Toplamda 64 kilobayt bir RAM’e sahip olan bilgisayar, günümüz bilgisayarlarının tipik olarak 4-32 gigabayt RAM’e sahip olduğu düşünüldüğünde oldukça düşük bir RAM sahibi.
Bitcoin madenciliği, başka bir madenci bulmadan önce uygun bir cevap bulma umuduyla karmaşık hesaplamalar yapmayı içerir ve başarılı olan madenci Bitcoin ile ödüllendirilir. Hemen hemen her bilgisayar madencilik sürecini çalıştırabilir ancak günümüz madencileri artan zorluk seviyesiyle başa çıkmak için, kişisel bilgisayarlar ya da ekran kartları yerine madencilik için özel olarak tasarlanmış, ASIC madencilik ekipmanları kullanır.
Commodore 64 madencilik kodunun arkasındaki geliştirici Maciej Witkowiak, eski bilgisayarın saniyede 0.2 hash oranı üreteceğini tahmin ediyor. Buna karşılık, Antminer T19 gibi günümüzün modern bir ASIC madencilik ekipmanı, 84 terahash hızında çalıştırıyor. Bu nedenle, Commodore 64 madencisinin bir Bitcoin bloğunu ortaya çıkarması pek olası değil. Commodore 64 ile Bitcoin madenciliği sadece hobi olarak kalabilir.
Herhangi bir bilgisayar Bitcoin madenciliği sürecini başlatabildiğinden, geliştiriciler son zamanlarda çeşitli eski donanımları denemeye başladılar. Geçtiğimiz ay bir YouTuber, 1989 model Nintendo’nun Game Boy’unu bir Bitcoin madencilik cihazına dönüştürdü.
Saniyede yaklaşık 0,8 karma bir hash oranıyla, geliştiricisi, değiştirilmiş bir Game Boy ile bir Bitcoin madenciliği yapmanın “birkaç katrilyon yıl” alacağını tahmin ediyor.