Kripto para piyasalarının önde gelen analistleri, Bitcoin balinaları hakkında yorumlarda bulunarak fiyatları nasıl etkilediğini açıkladı. İşte detaylar…
Balinalar, kripto piyasalarını merkezileştiriyor!
Birçok kripto para ekosistemi eleştirmenine göre balinalar, kripto para piyasalarını merkezileştiriyor, hatta belki de geleneksel finansal piyasalardan daha merkezi hale getiriyor. Güncel bir Bloomberg raporuna göre, hesapların yüzde 2’sinin Bitcoin’in yüzde 95’inden fazlasını kontrol ettiğini ortaya koyuyor. Tahminler, dünyanın en tepesindeki yüzde 1’lik kesimin, küresel servetin yüzde 50’sini kontrol ettiğini belirtiyor. Bu rakamlar Bitcoin’deki servet eşitsizliğinin geleneksel finansal sistemlerde daha yaygın olduğu anlamına geliyor. Bu durum Bitcoin’in potansiyel olarak fiyat performansını etkileyen bir etken olarak karşımıza çıkıyor.
Öte yandan Glassnode’dan gelen bilgiler, bu sayıların abartılı göründüğünü ve adreslerin doğasını hesaba katmadığını gösteriyor. Bir dereceye kadar merkezileşme olabilir, ancak bu serbest piyasaların bir işlevi olabilir. Özellikle piyasa düzenlemeleri olmadığında ve bazı balinalar Bitcoin’i ortalama perakende yatırımcıdan daha fazla anlayıp güvendiğinde, bu merkezileşmenin gerçekleşmesi zorunludur.
Balinaların Bitcoin satış işlemleri fiyatları nasıl etkiliyor?
Bazen bir balina, Bitcoin’lerinin büyük bir bölümünü satmak için büyük bir emirde bulunur. Fiyatı diğer satış emirlerinden daha düşük tutarlar. Bu, Bitcoin’in gerçek zamanlı fiyatlarının genel olarak düşmesiyle sonuçlanan oynaklığa neden olur. Bunu, insanların panikledikleri ve Bitcoin’lerini daha ucuz bir fiyata satmaya başladıkları bir zincirleme reaksiyon izler.
BTC fiyatı, yalnızca balina büyük satış emirlerini aldığında istikrar kazanacaktır. Yani, şimdi fiyat, balinaların olmasını istedikleri yerdedir, böylece istedikleri fiyat noktasında daha fazla para biriktirebilirler. Aşağıdaki taktik “satış duvarı” olarak bilinir. Bu taktiğin tersi, Kaçırma Korkusu veya FOMO taktiği olarak bilinir. Bu, balinaların mevcut talebe göre daha yüksek fiyatlarla piyasaya büyük bir satın alma baskısı uyguladığında, bu da teklif sahiplerini tekliflerinin fiyatını yükseltmeye zorlar, böylece emirleri satarlar ve alım emirlerini yerine getirirler. Bununla birlikte, bu taktik, bir satış duvarını çekmek için gerekli olmayan önemli miktarda sermayeye ihtiyaç duyar.
Öte yandan balinaların satış ve alış şekillerini izlemek bazen fiyat hareketlerinin iyi bir göstergesi olabilir. Balinaların her metriğini izlemeye adanmış Whalemap gibi web siteleri ve dünyanın dört bir yanındaki Twitter kullanıcılarının balina hareketlerinden haberdar olmaları için bir rehber olan Whale Alert gibi Twitter hesapları bulunuyor.
En büyük balinalar BTC’lerini borsalarda tutmuyor!
İlk 100 adresten 64’ü henüz herhangi bir Bitcoin’i çekmedi veya transfer etmedi, bu da görünüşte yatırımlarının karlılığı nedeniyle en büyük balinaların ekosistemdeki en büyük avcılar olabileceğini gösteriyor.
Balinaların çoğunlukla kârlı kaldığına dair kanıtlar yukarıdaki grafikte açıkça görülmektedir. 30 günlük hareketli ortalama için hesaplandığında, son on yılda balinalar, zamanın yüzde 70’inden fazlasında kârlı kaldı. Birçok yönden, onların Bitcoin’e olan güveni, fiyat hareketini güçlendiren şeydir. Yatırım dönemlerinin çoğunda kârlı olmak (bu durumda her ay), hodl stratejisine olan inançlarını güçlendirmeye yardımcı olur. Bitcoin tarihindeki en düşüşlü yıllardan biri olan 2022’de bile, döviz bakiyeleri düştü ve çoğu yatırımcının Bitcoin’lerini stokladığını gösteriyor. Çoğu deneyimli kripto yatırımcısı, uzun vadeli Bitcoin yatırımlarını borsalarda tutmaktan kaçınıyor ve hodling için soğuk cüzdanlar kullanıyor.
Bir balina Bitcoin satışı yaptığında neler değişiyor?
Verilere bakıldığında sadece son üç aylık zincir içi veriler, balina cüzdanlarının sayısının neredeyse yüzde 10 oranında azaldığını gösteriyor. Bununla birlikte, 1 BTC’den 1.000 BTC’ye sahip olan cüzdanlarda buna karşılık gelen bir artış oldu. Balinalar pozisyonlarını daha küçültüyor gibi görünüyor ve daha büyük perakende yatırımcılar balinalara likidite sağlayarak birikiyor. Tarihsel eğilim, bu gerçekleştiğinde, Bitcoin fiyatlarında kısa vadeli bir düşüş olacağını ve bunun sonunda balinaların agresif bir şekilde daha fazla birikmeye başlamasına yol açacağını gösteriyor. Daha önce kriptoarena.com olarak belirttiğimiz üzere Bitcoin, 24,182.72 dolardan işlem görüyor.
Balinalar hakkında yorumlarda bulunan analist Seth, şu sözleri kullanıyor:
“Balinaların satmaya başlayacağı birkaç haftalık bir dönem olması neredeyse kaçınılmaz. Bu, piyasa hareketlerinin mekaniğidir. Şu anda, Bitcoin’in daha geniş piyasa duyarlılığı, Dip’in içeride olduğu yönündedir. Bunu doğrulamak için duyarlılık analizi araçları vardır. Bazı balinalar bu eğilime karşı oynuyor olabilir ve bu da piyasada daha büyük bir panik yaratır. Şimdi büyük bir satış olursa, perakende desteği kırılacağı için Bitcoin fiyatları düşebilir. O zaman sadece balinalar biriktirecek likiditeye sahip olacak.”
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!