Koronavirüs salgını dünyayı ciddi şekilde etkilediğinde birçok uzman Bitcoinin zamanının gelmek üzere olduğunu bilirtiyordu. Galaxy Digitalin CEOsu Mike Novogratz da bu yorumu yapan kişiler arasındaydı. Yapılan yorumlara göre; Bitcoin bu döneme 1-0 önde başladı. ABD Federal Rezervin FEDe baskı yapması ve enflasyon yaratmasının yanı sıra Bitcoindeki enflasyon blok ödülleri yarıya düştükçe azalıyordu. Bitcoin tüm dünyada meydana gelen belirsizliğe karşı bir önlem olarak görülüyor ve yaşanan kaosta altının dijital bir versiyonu olarak kalmak istiyordu. Bloombergin ünlü editörüne göre Bitcoin bu fırsatı kaçırdı.
Peki nasıl ve neden? Bloomberg editörü Joe Weisenthal konuyla ilgili olarak aşağıdaki başlıkları öne çıkardı:
1- Krizde uçacağı yorumları
Piyasadaki tüm oynaklıklara ve kargaşaya rağmen Bitcoin genel düşüş trendini kıramadı ve yeni rekorlara ulaşacağı bölgeleri test edemedi. Bu durumda BTCnin ekonomik bir krizde “uçacağı” yorumu hayal kırıklığı yarattı…
2- Portföy çeşitlendirmede iyi değil
Weisenthal ayrıca son aylarda Bitcoin ve geleneksel pazarlar arasındaki ilişkinin çok açık olduğunu belirtti. Hatırlayacağınız gibi 12 Martta dünyadaki tüm pazarlar krizle büyük bir çöküş yaşadı ve bu çöküşü Bitcoin de takip etti. Fiyat iki günde 9 bin dolardan 4 bin 100 dolara düştü. Daha sonra pazarların toparlanmasıyla birlikte işler Bitcoinde de iyi gitmeye başladı. Bu durum nedeniyle Weisenthal Bitcoinin portföyünü çeşitlendirdiği iddialarının da zayıfladığını belirtti.
3- “Dijital altın” anlatımı işe yaramadı
Weisenthal Bitcoinin dijital altın anlatımının herhangi bir güvenli sığınak özelliği göstermediği için kriz sırasında zayıfladığını iddia etti. Bloomberg editörü “Dijital altın anlatıya rağmen kriz sırasında temel olarak Ethereum ile aynı şekilde davrandı. Herhangi bir özel güvenli bağlantı noktası görüntülemedi” dedi…
4 – Bitcoin yarılanması fiyaskoydu
Bilindiği gibi Bitcoin için en büyük argümanlardan biri etkili bir şekilde sıfıra ulaşıncaya kadar zaman içinde azalan sabit bir enflasyon oranına sahip olması. BTC genellikle ABD doları gibi yüksek enflasyona ve bazı durumlarda hiper enflasyonist paraya karşı çıkan bir varlık olarak görülüyor. Bu Bitcoin para politikasının sembolik olarak önemli bir anı 11 Mayısta blok ödüllerinin yarıya indirildiği halving idi. Arzı yarıya indiren ve dört yılda bir gerçekleşen bu durumun şimdiye kadar fiyat artışını etkilemedi.
Weisenthal ‘halving’le ilgili olarak “Birçok Bitcoin yatırımcısı halving’i fiyat artışının ateşleyicisi olarak görüyordu ancak hiçbir şey olmadı. Hatta Bitcoin halving’den bu yana Ethereum’dan daha kötü performans sergiledi” ifadelerini kullandı.
5- Para basımı enflasyon yaratmadı para çökmedi
Weisenthal FED çok fazla para basmaya ve genişletmeye rağmen Bitcoin oyuncularının beklendiği gibi büyük bir enflasyona sahip olmadığını söyledi: “FED çok fazla para basmaya ve genişletmeye gitti. Dünyadaki devletler borç altında ancak birçok Bitcoin oyuncusunun beklediği gibi çok fazla enflasyon yoktu para çökmedi. Dolayısıyla Bitcoinin popüler hikayeleri gerçekleşmedi.”
6- Gençler değişimleri çok daha kolay keşfediyor
Weisenthal geçtiğimiz günlerde gençlerin Robinhood gibi geleneksel borsalarda ticaret yapabildikleri popüler uygulamaları keşfetmeye başladığını belirtti ve “Gençler Robinhood gibi uygulamalarla borsaları çok daha kolay keşfediyorlar. Başka bir deyişle insanların oynaklığı ve piyasa hareketleri nedeniyle yatırım yaptıkları Bitcoinde yeni bir rakibin ortaya çıktığını söyleyebiliriz.”