Kripto para piyasalarında son günlerde bir belirsizlik hakimken lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), haftaya 20 bin dolarlık tehlikeli seviyeden giriş yaptı. Bitcoin ise yakın zamanda kazandığı seviyeleri korumak istiyor. Analistler ise lider kripto para birimi için bu 5 gelişmenin son derece önemli olduğuna dikkat çekiyor. İşte detaylar…
Lider kripto para birimi Bitcoin için kritik hafta! Neler olacak?
Genel olarak birçok analistin beklediği gibi haftayı 20.850 dolar civarında kapatan BTC/USD paritesi, birkaç ay içinde yaşadığı en yüksek kazanca sahip haftalık dilimi yaşamış bulunuyor. Haftanın başından bu yana 1.600 dolar kar ile bitiren Bitcoin, bu şekilde Mart ayından bu yana görülmeyen bir ilerleme kaydetmiş oldu. Ancak, haftalık kapanışı takip eden saatler negatife döndüğü için bu başarı uzun sürmedi.
Küresel hisse senetlerinde yaşanacak rahatlama, kripto piyasalarında yatırımcıların son aylardaki kayıplarının bir kısmını silme fırsatı sağlayacağından, Bitcoin’in mevcut seviyeleri tutma isteği, bu yaz önümüzdeki dönemlerdeki fiyatını belirlemede anahtar olabilir. Birçok yorumcu ve analist, bu nedenle haftalık grafiği ilgiyle izlediler. O yorumculardan biri de karşımıza DecenTrader olarak çıkıyor.
Diğer kripto para yorumcuları ise BTC/USD paritesinin 22.5 bin dolar seviyesinde temel 200 haftalık hareketli ortalamanın (WMA)altında bir kapanış daha gerçekleştirdiğini belirtti. Daha önce kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz gibi önceki ayı piyasalarında, 200 WMA genel bir destek seviyesi olarak hareket etti ve Bitcoin kısa süreliğine makro diplere yerleşti. Ancak bu sefer farklı görünüyor, çünkü bir ay boyunca grafikte 22.500 dolar yok.
Öte yandan kripto para yatırımcılarından biri olan TechDev, 2022’nin geri kalanı için daha iyimser bir görünümü savundu. Yıl sonuna kadar, daha önemli haftalık ortalamaların geri alınmasının Bitcoin’in “yeniden yükseliş aşamasını aşamasını” tamamen sona erdirmesi gerektiğini savundu.
“Bana göre 100 haftalık ve 50 haftalık hareketli ortalamalar sırasıyla bu aralıkta olacak, 34.800 ve 37.200 dolar”
Bir diğer yandan, uzun zamandır zor durumlardan geçen kripto kredi platformu Celsius, devam eden varlık tasfiyesi satış baskısını artırdı.
11 Temmuz’da Asya borsaları, Çin’deki sosyal huzursuzluk haberleriyle gölgelenirken makro haftanın başlangıcını etkilemesiyle düşüş eğilimindeydi ve piyasalar baskı altındaydı. Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri’nde piyasalar henüz açılmamışken, Avrupa biraz daha iyi performans gösterdi, FTSE 100 ve Alman DAX’ın ikisi de küçük bir büyüme yaşadı. Ancak, Wall Street yeniden açılmadan önce ABD dolar endeksi (DXY) zaten yükseldi ve geçen haftaki finale daha rahat bir his veren bir geri çekilmeyi devre dışı bıraktı. 11 Temmuz’da DXY 107,4’te kaldı ve günler önce ulaştığı yirmi yılın en yüksek seviyelerinin sadece 0,4 puan altında kaldı.
Korku ve Açgözlülük Endeksi son 2 ayın en yüksek seviyelerinde!
Bir diğer yandan Bitcoin için kritik bir başka gelişme ise Haziran ayı ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) okuması 13 Temmuz’da yapılacak ve beklentiler, aylık rakamın yıldan yıla daha da yüksek olması yönünde. Konu hakkında yorum yapan Makro analist Alex Krueger, Twitter üzerinden “durumun daha karışık” hale geleceğini belirtiyor.
Öte yandan Bitcoin için kritik gelişmelerden bir diğeri ise “fiyat metrikleri” olarak karşımıza çıkıyor. Anlık olarak birden fazla fiyat metriği “dip” seviyeleri gösteriyor. Analistlerin en son incelediği metriğe göre grafikteki hareketli ortalama yakınsama/uzaklaşma (MACD), Bitcoin için bir dip senaryo öngörüyor ve analistlere göre önümüzdeki dönemlerde BTC, 17.600 dolar seviyesini görebilir. Konu hakkında yorum yapan bir analist Matthew Hyland, benzer bir MACD yapısının 3 günlük grafikte hala devam ettiğini belirtti.
Kripto para piyasalarının önemli bir verisi olan Korku endeksi ise anlık olarak 22/100 seviyelerinde bulunuyor. Hala “aşırı korku” bölgesini gösterse de, Korku ve Açgözlülük Endeksi daha önce de benzer durumlarla karşı karşıya kaldığında tezat durumlarla da karşımıza çıkmıştı.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!