Tekrar merhabalar… Umarım her şey sizin için istediğinize yakın bir şekilde gidiyordur. Her zaman olduğu gibi bir önceki analizimizi kısaca hatırlayarak başlayalım isterseniz: “BitcoinUSD her ne kadar yükseliş trendi üzerinde olsa da özellikle 8 bin 368 dolar seviyesindeki ana direnç seviyesinin kırılamaması ve en çok güvendiğimiz indikatörlerden olan MACD Dema’nın 17 Mayıs tarihinde oluşturduğu aşağı sinyalin devam etmesi yukarı yönlü yeni pozisyon açmak için beklenmesi gerektiğine işaret ediyor. Bu bağlamda aşağı yönlü bir hareket olması durumunda 7 bin 562 dolar seviyesi ara destek noktası olmak üzere 7 bin – 7 bin 200 destek bandı son derece kritik”
En son yaptığımız dolar bazlı bu analizin ardından geçen sürede BitcoinUSD’deki hareket hemen hemen beklentimiz dahilinde. Bu süre zarfında en düşük 7 bin 455 dolar seviyesine kadar bir gerileme gözlemledik. Bu düşüşü teknik açıdan önemli arz eden konu ise BitcoinUSD’nin yaklaşık 2 aydır içinde bulunduğu yükseliş kanalının alt bandını kırarak dışarı çıkması oldu. 3 Haziran tarihinde yaşanan sert düşüşle birlikte 8 bin 300’lü seviyelerin altına inilmesi seyrin yükseliş kanalı dışına taşınmasına neden oldu. Bu tarihten sonra 7 bin 500’lü seviyelerdeki destek noktasını çalışması düşüşün kar realizasyonu olmasından öteye gitmemesini sağladı. Yine de bu destek noktası aklımızda kalsın…
Gelelim bundan sonraki teknik görünüme…
Önce güvendiğimiz indikatörler ne sinyal veriyor ona bakalım. İlk önce hareketli ortalamalar… Grafik üzerinde 5 ve 22 günlük haraketli ortalamalar bulunuyor. Kırmızı iye gösterdiğimiz 5 günlük hareketli ortalama 5 Haziran tarihinde yeşil ile gösterdiğimiz 22 günlük hareketli ortalamayı aşağı kesti. Şu anda da 22 günlük HO’nun altında seyrediyor. Ancak yataya girdi… Aşağı kesmesinden sonra yataya girmesi henüz dönüş sinyali olmasa da kısmen olumlu. Bir diğer indikatör MACD Dema… 10 Haziran tarihinden beri yukarı sinyal üretiyor. Bu olumlu… Ve telaffuzu zor ama verdiği sinyaller güvenilir olan ‘Ichimoku bulutu’… Bu indikatör de çok kuvvetli olmasa da şu anki sinyalleri olumlu yönde..
Sonuç olarak; BitcoinUSD’nin teknik anlamda yükseliş kanalı dışına çıkması olumsuz olsa da önemli bir destek olan 7 bin 500 dolar seviyesinin üzerinde kalması kısmen olumlu diyebiliriz. BitcoinUSD’nin bu destek seviyesinin üzerinde kalma isteği yeniden güç toplamasına işaret olarak yorumlanabilir. Bu gerçekleşirse ki indikatörler kısmen de olsa onu gösteriyor 8 bin 506 dolar seviyesindeki son derece önemli direnç seviyesine kadar bir yükseliş potansiyelinden bahsedebiliriz. Bu nokta gerçekten çok önemli. Yakın zamanda bu seviye geçildi ancak üzerinde kalınamadı. Eğer geçilir ve bu nokta destek seviyesi haline gelirse o zaman teknik manada 9 bin 990 dolar seviyesine doğru bir ivmelenme beklemek yanlış olmaz. Bu olumlu senaryo… Olumsuz senaryoda yani 7 bin 500 desteğinin aşağı kırılması durumunda ise 6 bin 600 6 bin 800 seviyelerinin görülme riski göz ardı edilmemeli. Ancak ibre şu an için biraz daha olumlu senaryodan yana…
Önemli haber
Teknik analizin dışında BitcoinUSD’deki seyri etkileyebilecek bir haber okudum. Haberde dergisi Forbes dergisinin analistlerinden Naeem Aslam’ın Facebook´un kripto para birimi GlobalCoin´in piyasaya sürülmesiyle Bitcoin´in haziran ayında 10 bin dolara yükselebileceği detayı vardı. Bayağı bir dillendi bu konu. Zira ABD basınına göre Facebook´un GlobalCoin isimli stablecoinini 18 Haziran´da piyasaya sürmesi bekleniyor. Bu haber de aklımızın bir yerinde kalsın…
Hayata dair küçük bir not; Bir arkadaşım bir yerde okumuş. Değişik bir hikaye geldi bana. Sizinle paylaşmak istedim. Hikaye şöyle:
Üniversitede ders veren bir profesör bir gün elinde içi su dolu bir bardak tutarak dersine başlar. Ve öğrencilerine bardağın ağırlığını sorar… Öğrencilerden farklı cevaplar gelir. Ancak profesörün merak ettiği aslında bardağın ağırlığı değildir. Öğrencilerine “bu bardağı bir kaç dakika tutsaydım ne olurdu?” diye sorar tekrar. Öğrenciler Hiçbir şey…diye cevap verir. Peki bir saat boyunca tutsaydım ne olurdu? diye tekrar sorar profesör. Kolunuz ağrımaya başlardı’ diye cevap verir öğrenciler.
Profesör bu sefer “bir gün boyunca tutsam ne olurdu? diye yeni bir soru sorar. Kolunuz iyice ağrır kas spazmı vs. gibi sorunlar yaşardınız ve hastaneye gitmek zorunda kalırdınız der öğrenciler…Çok iyi. Peki tüm bu sorunlar olurken bardağın ağırlığında bir değişme olur muydu? diye tekrar sorar profesör. ‘Hayır diye yanıtlar öğrencilerin tamamı. Peki o zaman kolun ağrımasına ve kas spazmına neden olan neydi? Acıdan ve ağrıdan kurtulmam için ne yapmam gerekir bu durumda? diye tekrar profesör sorar. ‘Bardağı bırakın düşsün! diye öğrencilerden biri yanıt verir. ‘Çok doğru der profesör. Zaman zaman problemleri çok fazla büyütmeden onları bırakmaya çalışmak en iyisi galiba. Hayatın problemleri gibi. Onları kafanda birkaç dakika tutarsın bir sorun yokmuş gibi görünür. Uzun bir süre düşünürsün başınız ağrımaya başlar… Aynı piyasadaki stoploss seviyeleri gibi değil mi?
Bol kazançlar
Soru ve görüşleriniz için: @MCobananaliz
Mehmet ÇOBAN